Annons

Tro inte att flyttskatten försvinner

LEDARE. Flyttskatten försvinner. Det budskapet använde riksdagsledamoten Barbro Westerholm på Liberalernas partiråd på söndagen. Men det är inte sant. Socialdemokraterna måste ha lurat Centerpartiet och Liberalerna, och dessa partier har inte förstånd att genomskåda det.

Jan Björklund på partirådet på söndagen.
Jan Björklund på partirådet på söndagen.Foto:Claudio Bresciani/TT

Det som finns med i överenskommelsen mellan de fyra partierna, under rubriken ”Ta bort flyttskatten”, är att räntebeläggningen av uppskov på reavinstskatt ska tas bort. Denna räntebeläggning infördes för att finansiera andra förändringar i bostadsbeskattningen.

Räntebeläggningen var inte något socialdemokratiskt påfund utan drevs igenom av alliansregeringen. Det är inte särskilt kännbart för Socialdemokraterna att slopa denna ränta – den har ingen principiell bostadspolitisk betydelse.

Flyttskatten, det är däremot det etablerade namnet på reavinstskatten vid bostadsförsäljning. Denna reavinstskatt på 22 procent är en betydande reell och psykologisk tröskel för att byta bostad. Det är ett erkänt flytthinder, men grannlaga att avskaffa. Om, exempelvis, flyttskatten tas bort och växlas mot nedtrappade ränteavdrag så gynnas en äldre generation på bekostnad av hushåll i arbetsför ålder.

Flyttskatten försvinner inte. Och dessutom finns det inga skrivningar i fyrpartidokumentet om taket på uppskovsbelopp. I samband med de kraschade bostadsförhandlingarna 2016 infördes ett tidsbegränsat slopat tak för uppskjuten reavinstskatt. Det upphör i juni 2020. Då blir det alltså återigen ett tak för hur mycket reavinstskatt som får skjutas upp. Reavinstskatten blir då på nytt ett oundvikligt flytthinder för många hushåll som har slagit i taket för uppskjuten skatt.

Barbro Westerholm brukar vältaligt företräda Sveriges pensionärers intressen i debatten. När hon står i talarstolen på Liberalernas partiråd och säger att flyttskatten ska försvinna är det ett olämpligt budskap till just pensionärerna. Det som försvinner är som sagt bara räntebeläggningen på uppskovsbelopp. Och det är svårt att tro att räntan på uppskov är något särskilt problem för äldre generationer, reavinstskatten är det däremot.

När äldre hushåll vill växla över exempelvis till hyreslägenheter är reavinstskatten något som stör kalkylen. Man ska gå från ett boende utan månatliga kostnader till att betala en hög hyra. Och dessutom försvinner betydande delar av den latenta vinsten i villan till reavinstskatt. I detta läge är det inte aktuellt med något uppskov och därmed är räntan inte heller det som är problemet.

När Socialdemokraterna lyckas skruva in en så uppenbar felaktighet i dokumentet som att flyttskatten ska försvinna inställer sig frågan: På hur många andra punkter Centerpartiet och Liberalerna har blivit lurade?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?