Annons

Tragiskt maktspel med Gui Minhai

LEDARE. Efter att han suttit frihetsberövad i fem år kom på tisdagen domen mot Gui Minhai från domstolen i kinesiska Ningbo. Han döms till tio års fängelse i det som har beskrivits som en skenrättegång, för anklagelser om att ha försett utländsk makt med information.

GUI MINHAI. Under tisdagen kom domen mot den svenska förläggaren Gui Minhai, ett fall som väckt starka reaktioner sedan 2015.
GUI MINHAI. Under tisdagen kom domen mot den svenska förläggaren Gui Minhai, ett fall som väckt starka reaktioner sedan 2015.Foto:Anders Wiklund/TT

Historien om övergreppen gentemot Gui Minhai, bokförläggaren som sedan 1996 har svenskt medborgarskap, tog sin början hösten 2015 i Thailand. Han kidnappades då av kinesiska agenter efter att genom sitt bokförlag ha publicerat texter som gjorde satir av den kinesiska regimen.

Omständigheterna och anklagelserna som riktats mot honom har därefter varit mycket grumliga. Gui Minhai tvingades kort efter bortförandet att i kinesisk tv erkänna sig skyldig till brott i en påstådd trafikolycka. Han släpptes under en kort period 2017 och ska då i stället ha befunnit sig i husarrest, men blev återigen bortförd av kinesiska poliser under en tågresa i början av 2018 – mitt framför ögonen på två svenska diplomater.

Under hela den här tiden har fallet Gui Minhai varit ett prioriterat ärende på utrikesdepartementets bord, tillika infekterat sår som rör upp känslor i såväl den diplomatiska som politiska kåren efter återkommande och ohörda krav på hans frigivelse.

Kina har i fallet även frångått internationella bestämmelser om att Gui Minhai som svensk medborgare har rätt till konsulär hjälp. I stället använder man nu coronasmittan som svepskäl för varför sådan hjälp stoppas.

Det ligger nära i tanken att betrakta fallet Gui Minhai som en maktkamp mellan staterna. Bortförandet i de två svenska diplomaternas sällskap är en nog så tydlig indikation på det, men inte den enda. Kinas ambassadör har tidigare kritiserat en prisutdelning i Gui Minhais ära och passade samtidigt på att rikta hot mot den svenska regeringen. Inte långt därefter liknade ambassadören Sverige vid en lättviktsboxare som i sin kritik mot Kina provocerar en tungviktsboxare.

Efter domen mot Gui Minhai har V, KD och SD krävt att Kinas ambassadör ska utvisas. Förhastade markeringar måste dock underordnas behovet av de diplomatiska, om än kyliga, relationerna. Utrikesminister Ann Linde har rätt i att dessa verktyg behövs för att få Gui Minhai frigiven.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LexusAnnons

Dolda fällor när du jämför olika SUV-modeller

Den självladdande elhybriden Lexus NX 300h är en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.
Den självladdande elhybriden Lexus NX 300h är en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.

Det kan vara en utmaning att jämföra hur mycket olika bilar kostar.

Vad som egentligen ingår i priserna kan nämligen skilja sig åt mellan olika tillverkare.

Så här undviker du dolda prisfällor.

Välutrustad från start – här är Lexus NX 300h

Vid en första anblick kan drömbilen se ut att vara prisvärd. Men när man börjar granska detaljerna upptäcker man ofta en annan verklighet. Olika typer av utrustning kräver ofta extrainvesteringar, speciellt när det handlar om SUV:ar i premiumklassen. Det kan handla om viktiga saker som säkerhet, komfort eller miljöprestanda. Viktiga detaljer man sällan vill kompromissa med. När man är nöjd med utrustningen finns det en överhängande risk att priset blir betydligt högre än vad man hade räknat med.

Det finns positiva undantag där tillverkarna erbjuder bilar som har en bra utrustningsnivå redan i grundutförandet och därmed gör det lättare för sina kunder att få en bra bild av slutpriset. Ett exempel är den självladdande elhybriden Lexus NX 300h, en SUV i mellanklassen som gjort succé i Sverige.

Lexus NX har en självladdande elhybriddrivlina som standard. Det innebär att NX erbjuder en effektiv elmotor tillsammans med en fyrcylindrig bensinmotor vilket ger en sammanlagd kraft på 197 hästkrafter.

Lexus NX 300h har inte bara automat som standard utan även många andra detaljer som bidrar till en trevligare upplevelse bakom ratten. Några exempel är multimedia-skärm, ljudanläggning från Pioneer® med åtta högtalare och Bluetooth, bi-LED-strålkastare och 17-tums lättmetallfälgar. Som standard finns också 2-zons klimatanläggning och backkamera.

En rad säkerhetssystem som Aktivt krockskyddssystem, Antispinn/Antisladd, Automatiskt avbländande helljus, Körfältsassistans och Vägskyltsavläsare ingår också.

Dessutom finns utrustningsnivåerna Comfort, Business, Executive, F Sport, F Sport S och Luxury med detaljer som förhöjer upplevelsen av Lexus NX 300h ytterligare. Oavsett vilken utrustningsnivå man väljer framgår det tydligt vad man får för sin extrainvestering, vilket gör det enkelt att se den totala kostnaden.

Välutrustad från start – här är Lexus NX 300h

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?