Tragiskt maktspel med Gui Minhai

LEDARE. Efter att han suttit frihetsberövad i fem år kom på tisdagen domen mot Gui Minhai från domstolen i kinesiska Ningbo. Han döms till tio års fängelse i det som har beskrivits som en skenrättegång, för anklagelser om att ha försett utländsk makt med information.

GUI MINHAI. Under tisdagen kom domen mot den svenska förläggaren Gui Minhai, ett fall som väckt starka reaktioner sedan 2015.
GUI MINHAI. Under tisdagen kom domen mot den svenska förläggaren Gui Minhai, ett fall som väckt starka reaktioner sedan 2015.Foto:Anders Wiklund/TT

Historien om övergreppen gentemot Gui Minhai, bokförläggaren som sedan 1996 har svenskt medborgarskap, tog sin början hösten 2015 i Thailand. Han kidnappades då av kinesiska agenter efter att genom sitt bokförlag ha publicerat texter som gjorde satir av den kinesiska regimen.

Omständigheterna och anklagelserna som riktats mot honom har därefter varit mycket grumliga. Gui Minhai tvingades kort efter bortförandet att i kinesisk tv erkänna sig skyldig till brott i en påstådd trafikolycka. Han släpptes under en kort period 2017 och ska då i stället ha befunnit sig i husarrest, men blev återigen bortförd av kinesiska poliser under en tågresa i början av 2018 – mitt framför ögonen på två svenska diplomater.

Under hela den här tiden har fallet Gui Minhai varit ett prioriterat ärende på utrikesdepartementets bord, tillika infekterat sår som rör upp känslor i såväl den diplomatiska som politiska kåren efter återkommande och ohörda krav på hans frigivelse.

Kina har i fallet även frångått internationella bestämmelser om att Gui Minhai som svensk medborgare har rätt till konsulär hjälp. I stället använder man nu coronasmittan som svepskäl för varför sådan hjälp stoppas.

Det ligger nära i tanken att betrakta fallet Gui Minhai som en maktkamp mellan staterna. Bortförandet i de två svenska diplomaternas sällskap är en nog så tydlig indikation på det, men inte den enda. Kinas ambassadör har tidigare kritiserat en prisutdelning i Gui Minhais ära och passade samtidigt på att rikta hot mot den svenska regeringen. Inte långt därefter liknade ambassadören Sverige vid en lättviktsboxare som i sin kritik mot Kina provocerar en tungviktsboxare.

Efter domen mot Gui Minhai har V, KD och SD krävt att Kinas ambassadör ska utvisas. Förhastade markeringar måste dock underordnas behovet av de diplomatiska, om än kyliga, relationerna. Utrikesminister Ann Linde har rätt i att dessa verktyg behövs för att få Gui Minhai frigiven.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GROHEAnnons

Så ska GROHE ta ledartröjan inom hållbarhet

Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE.
Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE.

De ska bli sanitetsleverantören som tar taktpinnen och driver hållbarhetsfrågan framåt i industrin. Målet är glasklart och vägen dit tydlig. Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE AG ringar in bristen på industriellt ledarskap och uppmanar nu branschen till att hitta nya sätt att öka takten i hållbarhetsarbetet.

Sanitetsleverantören GROHE har en gedigen historia av hållbarhetsarbete. I över 20 år har de arbetat aktivt för att göra hållbarhet till grundbulten i verksamheten och affärsmodellen. Men på vilket sätt gör GROHE detta? Jonas Brennwald, Leader, LIXIL EMENA och Co-CEO på GROHE berättar om hur företagets hållbarhetsarbete bryter ny mark.  

– Hållbarhetsperspektivet är bärande i allt vi gör. Vår väg framåt är att ständigt spänna bågen hårdare i hållbarhetsarbetet genom att dagligen gjuta samman design och kvalitet på ett smartare sätt för att minska vårt ekologiska fotavtryck, säger Jonas Brennwald och fortsätter:

– Vi arbetar också aktivt med folkbildning genom kampanjer där vi vill sprida kunskap och insikter om hur svenskarnas relation till vatten egentligen ser ut. Och sedan ytterligare med initiativ som ”Mindre plast”, där vi hittills har besparat miljön över 24,5 miljoner produktförpackningar i plast, står vi stadiga i vår tro att det är en rimlig ambition att göra anspråk på ledartröjan i branschen när det kommer till hållbarhet. 

Flertalet åtgärder som skapar resultat

Vidare har GROHE haft som mål att bli först ut i branschen med att nå en koldioxidneutral produktion. Att milstolpen nåddes under 2020 är ett resultat av flera insatser. Genom den digitala plattformen GROHE X avslöjas nästa stora steg i deras hållbarhetsresa och uppmanar branschen att följa deras väg.

– Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer och miljön. Eftersom byggsektorn står för mer än 50 procent av den globala materialförbrukningen måste vi sträva efter en rejäl minskning av vår förbrukning av nya resurser. Vi måste stoppa överkonsumtionen och sluta med den linjära Take-Make-Waste-modellen, säger Jonas Brennwald.

Tidiga med hållbar produktstandard

Därför beslutade GROHE att bli ett av de allra första varumärkena inom sanitetsbranschen att använda Cradle to Cradle Certified® produktstandard. Med Cradle to Cradle-modellen, till skillnad från den linjära, tillverkas produkten på ett sätt att komponenterna i slutet av dess livslängd kan användas för att skapa nya produkter. Vilket drastiskt minskar mängden nya resurser. Fyra av GROHE:s produkter är nu Cradle to Cradle Certified® på guldnivå. 

– Detta är en milstolpe vi är mycket stolta över. Och också relevant för våra affärspartners inom sektorn för grön byggnad. Vi behöver produktlösningar som blickar framåt och våra prisbelönta produkter är ett bevis på att vi är på rätt väg. Förutom vatten- och energibesparande teknik är produkter som GROHE Blue banbrytande. Vattensystemet gör det möjligt för konsumenter att aktivt minska sitt avtryck – en familj på fyra kan spara upp till 800 plastflaskor per år, avslutar Jonas Brennwald.

Läs mer om GROHE:s hållbarhetsmål här.

Om GROHE

I norra Europa har GROHE sitt regionala högkvarter i Köpenhamn och lokala säljkontor i Oslo, Stockholm och Helsingfors. GROHE är världens största leverantör av sanitetsprodukter. Under de senaste 10 åren har GROHE:s framgång bekräftats av mer än 280 design- och innovationspriser. 2014 blev GROHE en del av LIXIL Group Corporation, ett börsnoterat företag listat på Tokyobörsen.

 

Mer från GROHE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GROHE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?