ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Torun Nilsson: Näringslivet måste ta mer klimatansvar

  • Första spadtaget för SSAB:s "Hybrit" tidigare i somras. Foto: Gustav Sjöholm/TT

LEDARE. SSAB:s tekniska samriskprojekt Hybrit för att få ned ståltillverkningens stora koldioxidutsläpp.

Storföretagens systematiska arbete för att göra ständigt energisnålare tvättmaskiner, bilar, lastbilar, industriborrar, turbiner och vindsnurror, eller med att finkalibrera logistik och transporter.

Pensionsförvaltarnas inkorporerande av klimathänsyn i sina investeringspolicies.

Näringslivets uppfinningsrikedom och arbetsmetoder är imponerande och när Sverige brinner är det många som sätter sitt hopp till dem. Men om ägare och företag ska rädda oss från stora katastrofer krävs det mycket mer. Sommarens hetta och bränder påminner om det. Utgångspunkten måste vara en ny, mer minimerande, syn på risk.

Problemet med klimatrisken är att förändringen har ett kaosartat förlopp. Ingen vet hur illa det kan bli, när eller var. Händelser långt tidigare eller nu kan avgöra en katastrof som inträffar om flera decennier.

Hänsyn till sådana svårbedömbara risker har företag, banker och placerare svårt att motivera, till och med att diskutera.

Finanskriser är ett bra exempel. Hur skulle Volvo ha kunnat gardera sig mot att efterfrågan på lastbilar 2008 skulle tvärnita på grund av Lehmankraschen? För den som vill tjäna pengar är det naturligare att koncentrera sig på uppsidan än på nedsidan. Alla projekt är inte lika uppenbart intressanta som SSAB:s.

Det är därför som räntan fortfarande är densamma vare sig du köper hus på en bergknalle eller på mark som varit sjöbotten och som det, trots höga ambitioner, förblir jobbigt för pensionsförvaltare att driva långsiktiga hänsyn.

Men den här hösten finns chansen för placerare, företagsledningar och projektgrupper att ta nya tag. Titta på scenarier för klimatutvecklingen, gärna på 40, 50 års sikt. Fundera på ytterligare projekt och åtgärder. På hur risker kan minimeras. På värderingar och kreditgivning. Chansen att få gehör har aldrig varit större.

Försäkringsbranschen är redan i gång. Nyligen nekade Länsförsäkringar försäkra nybebyggelse i ett område där kommunen beviljat bygglov trots att länsstyrelsen avrått på grund av översvämningsrisk.

Det är värt att ta efter. Att det troligen redan är för sent för att undvika både obehag och katastrofer är ett mycket dåligt skäl att låta bli.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies