1515

Toppmötet ett sätt att förbli relevanta

Förväntningarna var lågt ställda inför onsdagens toppmöte mellan USA och Ryssland i Genève, och de tycks ha infriats. 

TOPPMÖTE. Rysslands president Vladimir Putin och USA:s motsvarighet Joe Biden tar i hand inför toppmötet mellan länderna i Schweiz på onsdagseftermiddagen.
TOPPMÖTE. Rysslands president Vladimir Putin och USA:s motsvarighet Joe Biden tar i hand inför toppmötet mellan länderna i Schweiz på onsdagseftermiddagen.Foto:Alexander Zemlianichenko

Relationen mellan länderna har varit sämre än på länge, inte minst efter Joe Bidens beslut att kalla Vladimir Putin för ”mördare” under en intervju. 

USA har också infört nya sanktioner på grund av ryska cyberattacker och skällt ut Moskva för de militära provokationerna mot Ukraina. 

Länderna tog under våren hem sina respektive ambassadörer, vilket bekräftat lågvattenmärket.

En annan förklaring till de låga förväntningarna är ländernas relativa irrelevans. Den rysk-amerikanska relationen spelar inte samma roll för världen längre. 

De har visserligen kärnvapen, men såväl Ryssland som USA är på dekis jämfört med fornstora dagar, vilket i hög grad även gäller deras ledare. 

Länderna har fått vänja sig vid att Kina tar en allt större plats globalt, och tvingats anpassa sig därefter.

Med tanke på Bidens retorik under de tidigare delarna av Europaresan var mötet med Putin heller inte helt nödvändigt. 

USA:s president har med all tydlighet bekräftat att landets säkerhetsåtagande gentemot Europa och Nato ligger fast, vilket indirekt varit riktat mot Moskva. 

Toppmötet planerades dessutom in efter de ryska provokationerna mot Ukraina, vilket knappast avskräcker från framtida upprepningar. 

Så, varför skedde mötet? En viktig förklaring stavas inrikespolitik.

Med mötet i bagaget kan Putin nu åka hem med attityden att han är en viktig statsman som USA:s president prioriterat att träffa på tu man hand. 

Den retoriken kommer väl till pass inför parlamentsvalet i höst.

Biden kan å sin sida stoltsera med att han tagit Europas bråkstake i örat. Han visar därmed både europeiska allierade och den egna befolkningen att han återställt ordningen efter sin föregångares ryssvänlighet. 

Biden hoppas sannolikt att det ska blidka kritiken på hemmaplan över beslutet att inte sätta in sanktioner mot Nord Stream II.

Det var för övrigt ett klokt beslut. Europas energisäkerhet är en fråga för Europa, inte för USA.

Bortsett från den olyckliga timingen finns också en uppsida med att toppmötet blev av, även om det som väntat inte gav så mycket konkreta resultat. 

Men ländernas ambassadörer ser i alla fall ut att återvända. 

Dialog är trots allt det enda sättet att vända den negativa bilaterala trenden och en förutsättning för att nå kompromisser på områden där man har gemensamma intressen, som nedrustning, klimatet och pandemibekämpning.


Innehåll från OffertwayAnnons

Ta tillfället i akt och se över avtalen under semestern

Sommarens lägre tempo är ett bra tillfälle att i lugn och ro fundera över företagets framtid. Vad kan ni göra smartare och var finns pengar att spara? Varför inte passa på att titta över bolagets abonnemangsavtal för telefoni och it? Här finns mycket att vinna. 

Offertway tipsar om hur du kan gå tillväga. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

– Att förhandla företagsavtal för kommunikationstjänster kan vara krävande. Det tar tid att ringa runt och du måste ha helst också vara en duktig förhandlare. Det ville vi ändra på för att göra marknaden mer rättvis, säger Mathias Winberg.  

Tillsammans med kollegan Jonas Lundqvist grundande han Offertway. Det är en oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för företagstjänster som telefoni, växel, bredband, digitala tjänster och körjournaler.  

Stora besparingar

De har försökt att göra tjänsten så enkelt som möjligt.

 – Du fyller bara i ett digitalt formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar bara någon minut. Inom 48 timmar får du offerter från upp till fyra utvalda återförsäljare och kan gå igenom dem i lugn och ro, säger Mathias Winberg.  

– Det är helt upp till dig om du vill gå vidare med någon av dessa, det är inget krav. Men kostnadsbesparingen är oftast påtaglig – upp till 40 procent – så de allra flesta vill det. När du sedan kommer tillbaka från semester går det snabbt att få det nya avtalet och besparingen på plats, vilket ger en skön start på hösten. 

Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.
Jonas Lundqvist och Mathias Winberg, grundare av Offertway.

Stora skillnader i avtalen 

Innan Mathias Winberg och Jonas Lundqvist startade Offertway gjorde de en undersökning där de studerade 100 företag och deras telefonikostnader och behov. Den visade sig att det skilde i snitt över 40 procent i månadskostnader för företagsabonnemang med exakt samma innehåll – hos en och samma operatör. 

De hittade inte heller något tydligt samband mellan företagssegment och kostnader.  Oavsett företagets storlek upplevde företagen också att det var krångligt att komma i kontakt med mobiloperatören och få kontroll på sina avtal. 

– Det bekräftade att vi var på rätt spår. Att göra förarbetet på egen hand tar lång tid och är svårt. De företag de pratade med tyckte även att det var knepigt att hitta rätt bland återförsäljare, säger Jonas Lundqvist.

– Men genom att använda vår tjänst blir allt det lättare. Du kan inte bara sänka priset utan även förbättra villkoren och innehållet i tjänsten så att den blir rätt just för dig. Du knyter en lokal återförsäljare till dig och om problem uppstår får du den service och support som krävs.

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?