ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lotta Engzell-Larsson: Topparnas bästa råd – lyssna mer

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

LEDARE. Gymnasister och universitetsstuderande utexamineras i dagarna och landar i verkligheten. Efter ett berusande men svindlande kort ögonblick med en känsla av absolut frihet och lycka sätter ångesten in. Hur ska det gå?

När företagsledarna Kai Wärn (Husqvarna), Azita Shariati (Sodexo) och Jan Svensson (Latour), i Di Weekend (25/5) berättar vilka råd de skulle ge sina yngre jag återkommer en sak. "Lyssna mer". 

Det givna skälet är att man lär sig mycket mer då. Det är ett råd som fler än nybakade studenter borde följa. Framför allt bör äldre lyssna till de yngre, även om de vet mindre, eftersom det de faktiskt vet handlar om framtiden, medan vi andra befinner oss i det förgångna.

Kai Wärn säger också att man ska lita på sitt engagemang. Det är en bra utgångspunkt för utveckling som gör att resten kommer naturligt. Man är ofta duktig på det man tycker är roligt och vill lära sig mer. Dessutom smittar engagemang, vilket är grunden för lyckat ledarskap. 

Jan Svensson talar om vikten av självinsikt och förståelse för gruppdynamik. Det är delvis sådant som kommer med ålder och mognad, men det hjälper att vara genuint intresserad av andra människor. 

Journalisten Simon Kuper skriver på samma tema, råd på examensdagen, i Financial Times (12-13/5). Han konstaterar bland annat: Om du är den smartaste personen i rummet är det dags att byta rum (mot nya utmaningar). När du upptäcker att du har fel, kämpa inte emot nederlaget utan inse att du har lärt dig någonting. Även den som blir expert vet ganska lite, mycket återstår att lära sig. Och: Om du arbetar med någon som är irriterande, gilla läget. Om du anser att väldigt många personer är irriterande är det du som är problemet.

Många av dessa råd handlar om livslångt lärande. Det har alltid gällt för den som vill utvecklas, men har nu blivit en förutsättning för att vara anställningsbar. 

Det kommer gälla naturvetenskapliga och tekniska utbildningar i allt större utsträckning framöver. De vetenskapliga sanningarna rinner som vatten under en bro. AI förändrar allt, och kommer att appliceras inom både forskning, industri och tjänstesektorn. Det ökar komplexiteten och förändrar arbetet, men det är inget hot, det är roligt för det ökar möjligheterna oändligt mycket. Bejaka data, men använd dem med förnuft.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies