Annons

Tobias Wikström: Utred förbud men inse alla svårigheter

LEDARE. På fredagen klargjorde regeringen att den vill förbjuda rasistiska organisationer. Justitieminister Morgan Johansson anser att situationen nu har kommit till en punkt då ett förbud måste övervägas.

Morgan Johansson, Gustav Fridolin och Ylva Johansson på det pressfika där förslaget om förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer lanserades.
Morgan Johansson, Gustav Fridolin och Ylva Johansson på det pressfika där förslaget om förbud mot rasistiska och nazistiska organisationer lanserades.Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Han pekar på att det finns en möjlighet i regeringsformen att göra just detta och tillägger att det är ”den effektivaste och snabbaste vägen”.

Problemet är att ingen kan veta om det är ett effektivt sätt.

Nazisternas beteende under Almedalsveckan har lett till en bred diskussion om vilka juridiska möjligheter som står till buds och vilka som är önskvärda. Moderatledaren förordade ett förbud, Socialdemokraterna vill också ha det.

Det är positivt att den här diskussionen tas på större allvar nu; tidigare har ett förbud avfärdats på principiella grunder, oftast alltför lättvindigt.

Det är intres-sant att några näringslivsintressen nu i veckan gjorde ett upprop med krav på åtgärder mot den nazistiska närvaron i Almedalen. Men det är ändå en smula stötande att frågan har blivit så aktuell just efter jättearrangemanget i Visby; uppenbarligen har åratal av latent nazistiskt hot mot lokalpolitiker på några mindre orter i Sverige inte väckt lika stor upprördhet.

Hur som helst var störningsproblemen i Visby inte enbart kopplade till de platser där nazisterna hade fått tillstånd att vara. Ett nej till deras ansökan hade sannolikt inte hjälpt. Polisen gjorde för övrigt en bättre insats än vad det låter som i debatten.

En utredning bör ha insyn från alla politiska partier, och det är viktigt att inte ha alltför höga förväntningar. Det finns både principiella och praktiska invändningar som måste prövas. De principiella handlar naturligtvis om det rimliga i att förbjuda åsikter; vad blir nästa steg och kliver vi ut på ett sluttande plan när det gäller inskränkningar av yttrandefriheten? De praktiska problemen är också avgörande – kommer ett förbud att fungera? Hur kommer domstolarna att klara tillämpningen? Och är inte risken stor att de som ingår i en förbjuden organisation snabbt finner sätt att överlista lagstiftningen?

Organiserat kriminella och våldsbejakande organisationer skapar starkt obehag. Deras hot är på riktigt och många människor har anledning att hysa oro.

Men det är viktigt att se att det är små grupperingar det handlar om utan någon nämnvärd potential för nyrekrytering. Demokratins ställning i Sverige är mycket robust.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera