1515

Tobias Wikström: Uppgörelsen ett olämpligt prejudikat

LEDARE. De många ensamkommande som anlände till Sverige hösten 2015 hade rimligen höga förväntningar. Statsministern hade nyligen talat vid en demonstration och sagt att Sverige inte bygger murar. Rättsläget var sådant att den som sa sig vara minderårig inte ifrågasattes och kunde räkna med permanent uppehållstillstånd.

Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S).
Isabella Lövin (MP), Ylva Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Heléne Fritzon (S).Bild:Hossein Salmanzadeh

Politikomläggningen ledde till att allt detta kastades över ända. Tillfälliga uppehållstillstånd blev regel och åldertester skulle införas. Stor osäkerhet uppstod givetvis i gruppen ensamkommande som plötsligt löpte risken att bli avvisade till Afghanistan. Långa handläggningstider kunde också innebära att 18-årsdagen kunde komma före asylbeslutet, och då skulle det bli avslag.

Man kan med fog säga att Sverige utsatte dessa människor för ett bedrägeri.

Ändå är måndagens uppgörelse, som gör att många av de ensamkommande får möjlighet att stanna, ett besvärligt prejudikat. Det är inte bara unga afghaner som har ett intresse av att stanna i Sverige, utan det gäller rimligen andra asylsökande som har fått avslag.

Uppgörelsen mellan regeringspartierna är designad för att S-ministrar ska kunna säga en sak (asylprövningen är oförändrad, det handlar bara om uppehållstillstånd för studier) och MP-ministrar en annan (i princip alla får stanna).

Hur lagen beskrivs kommer att ha stor betydelse under perioden fram till valet. Till att börja med behöver regeringen stöd av åtminstone ett annat parti. Förra gången en förändring gjordes för denna grupp – det handlade också om gymnasiestudier – gjorde regeringen en överenskommelse med Centern.

Om C – eller kanske L – ställer upp även denna gång är en splittring i alliansen ett faktum, något som både S och SD skulle välkomna. Allianspartierna bör därför visa sin regeringsduglighet genom att gå fram med en gemensam linje de kommande i förhandlingarna med regeringen.

Förra gången Sverige genomförde en stor ”amnesti” var i samband med att utlänningsnämnderna skulle införas för tolv år sedan. Myndigheterna skulle få rent bord och kunna rivstarta med nya ärenden i stället. Men den lagen blev inte så generös som den beskrevs och många blev ändå utvisade eller gick under jorden, vilket Moderaternas Tobias Billström påminde om på Facebook på måndagen.

Det finns en lång rad förbehåll i den nya uppgörelsen som kommer att bädda för osäkerhet även i fortsättningen – sådana här beslut är vanskliga.

Det kan bli ett bakslag för MP. Och S får kritik för att ha gett efter. Och alliansen har nu ännu ett dilemma att hantera.


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?