1515
Annons

Tobias Wikström: Tio förlorade år för svenska spelföretag

LEDARE. På torsdagen presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringens proposition om den nya spelmarknaden. Det är åtminstone tio år för sent. Lagstiftningen har fram till nu varit i stort sett densamma som innan internet fanns. På papperet har privata företag varit förbjudna att erbjuda spel i Sverige – i praktiken har de verkat från utlandet. Desperata försök att stoppa dessa företag har inte fungerat.

Ardalan Shekarabi
Ardalan ShekarabiBild:Anders Wiklund

Från 1 januari 2019 ska företag kunna erbjuda spel i Sverige, få licens och betala en skatt på 18 procent på spelnettot. Propositionen kommer att gå igenom riksdagen, eftersom det finns en uppgörelse med allianspartierna i frågan. Det finns en uppenbar vikt att skapa breda majoriteter när det är stora och komplexa förändringar som ska genomföras. Samtidigt leder sådana kompromisser gärna till brister i reformerna.

En sådan är att Svenska Spel ska delas upp så att det kvarvarande monopolet (kasinon, spelmaskiner och fysiska lotterier) inte blandas ihop med det konkurrensutsatta (sportspel). Detta är en riskabel halvmesyr. Hur ska man kunna veta att detta statliga bolag inte använder kapital och kunduppgifter från monopoldelen till att få fördelar på den konkurrensutsatta sidan?

Det rimliga är naturligtvis att staten inte själv ska anordna spel, utan endast reglera spelmarknaden.

Det vinns en blandad erfarenhet av omregleringar där statliga aktörer får fortsätta verka. SJ är kvar som statlig aktör på en fri tågmarknad, men gör det svårt för andra operatörer att ta sig in eftersom SJ förfogar över den dominerande bokningssajten där vissa privata konkurrenter släpps in men inte andra. Apoteket AB är kvar i statlig ägo samtidigt som privata aktörer har släppts in, framför allt genom att de fick köpa butiker av Apoteket AB. Här var staten noggrann med att göra konkurrensvillkoren så goda som det gick utan att privatisera det statliga bolaget. Exemplet visar att statsmakterna måste anstränga sig för att en marknadsreform inte ska slå fel.

Finansministrar som 00-talets Bosse Ringholm (S) och efterföljaren Anders Borg (M) tilläts hindra en omreglering av spelmarknaden av statsfinansiella skäl. Nu sker det, men för sent. Svenska företagsbyggare i spelbranschen var portförbjudna i Sverige och tvingades etablera sig exempelvis på Malta.

Det är långtifrån säkert att de flyttar tillbaka hem.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?