ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Tio förlorade år för svenska spelföretag

  • Ardalan Shekarabi Foto: Anders Wiklund

LEDARE. På torsdagen presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) regeringens proposition om den nya spelmarknaden. Det är åtminstone tio år för sent. Lagstiftningen har fram till nu varit i stort sett densamma som innan internet fanns. På papperet har privata företag varit förbjudna att erbjuda spel i Sverige – i praktiken har de verkat från utlandet. Desperata försök att stoppa dessa företag har inte fungerat.

Från 1 januari 2019 ska företag kunna erbjuda spel i Sverige, få licens och betala en skatt på 18 procent på spelnettot. Propositionen kommer att gå igenom riksdagen, eftersom det finns en uppgörelse med allianspartierna i frågan. Det finns en uppenbar vikt att skapa breda majoriteter när det är stora och komplexa förändringar som ska genomföras. Samtidigt leder sådana kompromisser gärna till brister i reformerna.

En sådan är att Svenska Spel ska delas upp så att det kvarvarande monopolet (kasinon, spelmaskiner och fysiska lotterier) inte blandas ihop med det konkurrensutsatta (sportspel). Detta är en riskabel halvmesyr. Hur ska man kunna veta att detta statliga bolag inte använder kapital och kunduppgifter från monopoldelen till att få fördelar på den konkurrensutsatta sidan?

Det rimliga är naturligtvis att staten inte själv ska anordna spel, utan endast reglera spelmarknaden.

Det vinns en blandad erfarenhet av omregleringar där statliga aktörer får fortsätta verka. SJ är kvar som statlig aktör på en fri tågmarknad, men gör det svårt för andra operatörer att ta sig in eftersom SJ förfogar över den dominerande bokningssajten där vissa privata konkurrenter släpps in men inte andra. Apoteket AB är kvar i statlig ägo samtidigt som privata aktörer har släppts in, framför allt genom att de fick köpa butiker av Apoteket AB. Här var staten noggrann med att göra konkurrensvillkoren så goda som det gick utan att privatisera det statliga bolaget. Exemplet visar att statsmakterna måste anstränga sig för att en marknadsreform inte ska slå fel.

Finansministrar som 00-talets Bosse Ringholm (S) och efterföljaren Anders Borg (M) tilläts hindra en omreglering av spelmarknaden av statsfinansiella skäl. Nu sker det, men för sent. Svenska företagsbyggare i spelbranschen var portförbjudna i Sverige och tvingades etablera sig exempelvis på Malta.

Det är långtifrån säkert att de flyttar tillbaka hem.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies