ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Sverige bör visa solidaritet med London

  • Theresa May i underhuset på onsdagseftermiddagen. Foto: AP

LEDARE. Nervgiftsattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter har snabbt lett till en djupgående konflikt mellan Storbritannien och Ryssland. På onsdagen beslutade den brittiska regeringen att utvisa 23 ryska diplomater.

Det är ingen överdriven reaktion. Det är första gången ett militärt nervgift används i Europa sedan andra världskriget. Man får utgå från att den brittiska regeringen har gjort vad den kan för att utesluta andra alternativ än att det är Ryssland som har iscensatt attentatet.

Efter att premiärminister Theresa May hade sammanträtt med sitt nationella säkerhetsråd gick hon till Westminster för att meddela sitt beslut för parlamentarikerna. Det blev en lång uppvisning i stöd för hennes åtgärder. Ledamot efter ledamot bekräftade att de stod bakom regeringen. Den enda som invände var Labourledaren Jeremy Corbyn. Han ville inte direkt peka ut Ryssland och möttes med burop och protester även från sina partikamrater.

Som alltid med internationella konflikter finns det inrikespolitiska dimensioner. Theresa May, hårt ansträngd av Brexitprocessen, kan stärka sin ställning genom den beslutsamhet hon visar. Även Rysslands president Vladimir Putin kan dra nytta av konflikten inför presidentvalet på söndag. Den ryska regeringen vägrar erkänna inblandning i attacken och kan därmed frammana en bild av en fientlig omvärld som orättfärdigt vidtar åtgärder mot Moskva.

Britternas motåtgärder, som bland annat innebär att ministrar och kungligheter inte kommer att åka till fotbolls-VM som inleds om precis tre månader i Ryssland, är inte riskfria. Givetvis kan de leda till en upptrappning som får oönskade proportioner. Men Sverige måste visa sin solidaritet i handling. Det följer av solidaritetsklausulen i Lissabonfördraget. Utrikesminister Margot Wallströms tweet i tisdags är en bra början, men måste följas av åtgärder, till exempel om det blir aktuellt med riktade ekonomiska sanktioner.

Solidaritetstanken bygger på att ett annat land inte ska överpröva behovet av hjälp, utan man ska i europeisk anda lita på att när ett annat medlemsland begär hjälp så ska det få hjälp. Det blir dessutom ett sätt att visa britterna att det bästa med EU faktiskt fungerar.


FOTNOT. På onsdagskvällen gjorde Margot Wallström ett uttalande till stöd för Storbritannien.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies