ANNONS:
Till Di.se

Tobias Wikström: Slutkrisat i EU med ny storkoalition

  • Horst Seehofer, Angela Merkel och Martin Schulz. Foto: Bernd von Jutrczenka

LEDARE. På fredagen inträffade ett genombrott i de tyska koalitionsförhandlingarna, och förbundskansler Angela Merkel höll presskonferens med CSU-kollegan Horst Seehofer och socialdemokraten Martin Schulz.

Det är goda nyheter för Europa, och borde vara det också för socialdemokratiska SPD. På söndag nästa vecka samlas SPD till extra kongress och då är det angeläget att Martin Schulz får ett fortsatt förhandlingsmandat från sitt parti. De partiaktiva borde svälja förtreten från den stora tillbakagången i höstens val och inse att det kanske aldrig har funnits en bättre tid att sätta sig i en tysk regering än nu.

Ekonomin går på högvarv och Tyskland har en stabil tillväxt, bättre än de tidigare tillfällen då SPD satt sig i ett Merkelstyre, 2005 och 2013. Ekonomin går bra också i de andra EU-länderna, särskilt Tysklands östgrannar. Till och med Grekland växer sedan något år tillbaka.

SPD borde kunna förflytta koalitionen i en mer Europavänlig riktning. Ledaren Martin Schulz har varit talman för Europaparlamentet i fem år och har intagit en federalistisk hållning. För någon månad sedan höll Martin Schulz ett partital där han önskade sig ett ”Europas förenta stater”. Det lät burdust, och säkert hade han någon taktisk tanke bakom uttalandet som dessutom twittrades ut på tre språk, men var förhoppningsvis ett förebud om att han är beredd att driva ett mer integrerat EU. I fredagens koalitionsdokument finns vissa sådana avtryck som viljan att skapa en europeisk fond och ambitionen att stödja strukturreformer i euroländerna.

Den som väntar mest på en fungerande – och EU-vänlig – tysk regering är nog Frankrikes Emmanuel Macron. Hans septemberupprop för en grundläggande transformering av EU innehöll allt från gemensam försvarspolitik och europeiska skatter till ett löfte att spela Europahymnen vid invigningen av Paris-OS 2024.

Även om Martin Schulz inte kommer att kunna stoltsera med titeln förbundskansler har han chans att skriva historia genom att dra Tyskland närmare Frankrike och ännu närmare EU. Och saker brukar hända med EU när Tyskland och Frankrike är överens, både bra och dåliga får väl medges. Men chanserna att EU kan fatta kraftfulla beslut som stärker Europas integration och därmed konkurrenskraft har inte varit så här goda på länge. Särskilt som britterna lämnat uppgiften att sköta bromspedalen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies