1515
Annons

Tobias Wikström: Politikerna bör kopplas loss från vården

LEDARE. Gör sjukvården statlig – det kravet ställer KD-ledaren Ebba Busch Thor i Dagens industris serie med partiledarintervjuer. Kravet är rimligt, och ståndpunkten delas av många experter. Den vanligaste motiveringen till att staten bör ta ett fast grepp om framför allt sjukhusvården är att den geografiska jämlikheten bör öka. Ebba Busch Thor säger att ”människors chanser att överleva cancer avgörs i dag av vilket landsting man vårdas i”.

Ebba Busch Thor har rätt 
om att sjukvården 
bör förstatligas.
Ebba Busch Thor har rätt om att sjukvården bör förstatligas.Bild:Joey Abrait

Det är lätt att hålla med. Jämlikheten måste öka, men givetvis inte hamna på någon ”medelnivå”, utan på den högsta nivån.

En typ av nationell samordning som finns i dag är Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd som bestämmer vilka landsting som får bedriva viss högspecialiserad vård. Levertransplantationer får exempelvis bara utföras i Göteborg och Stockholm. Svåra brännskador behandlas bara i Linköping och Uppsala.

Därutöver finns överenskommelser mellan landstingen om vissa diagnoser. Men det fungerar inte alltid. Exempelvis rapporterade Sveriges Radio i höstas om att några landsting, trots överenskommelse, inte sänder sina patienter med äggstockscancer till universitetssjukhusen utan opererar dem på små sjukhus. Sverige kan inte erbjuda en specialistvård på toppnivå om inte viss vård koncentreras till några få sjukhus.

Men det finns ett annat viktigt skäl till ett förstatligande, och det är att flytta vårdbesluten ytterligare ett steg bort från politiker. Sjukvården är en samhällsuppgift som lämpar sig illa att styras av politiker. De stora sjukhusen i Stockholms läns landsting drivs antingen i aktiebolagsform eller under bolagsliknande omständigheter och har proffs i styrelserna; så bör det vara på fler håll.

Att partier ska profilera sig politiskt på hur sjukvården ska bedrivas är märkligt. Det visar sig inte minst i Socialdemokraternas lokala affischkampanj i Stockholm med en uppochned-vänd bild på Karolinska universitetssjukhuset och budskapet att Moderaterna ska bytas ut i landstinget. S ägnar sig därmed åt att förtala ett av Sveriges mest framstående sjukhus med 16.000 anställda för att vinna ett val den politiska församling som svenskarna har sämst koll på – landstinget.

Politikerna ska bort över huvud taget – deras närvaro i politiska beslut om vårdens prioriteringar bidrar bara till vanföreställningen att sjukvård är något som har med ideologi att göra.

Ska vi klara framtidens vårdutmaning behövs högsta spetskompetens, högspecialiserade utförare som verkar i en konkurrensutsatt miljö och statlig styrning. Mer professionalism, mer marknad och färre politiker.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?