1515

Tobias Wikström: Plågade bönder måste få sälja på export

LEDARE. Torkan försätter Sverige i ett krisläge. Det omdömet kommer från LRF-basen Palle Borgström. På måndagsförmiddagen höll han presskonferens tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och Jordbruksverkets chef Christina Nordin.

Isabella Lövin talade i Visby i söndags.
Isabella Lövin talade i Visby i söndags.Foto:Amanda Lindgren

De har tyvärr rätt, inte sedan 1992 har det varit så här torrt.

Frågan är vad Sverige kan göra. Regeringen tänker söka krisstöd från EU. Och LRF uppmanar konsumenterna att köpa svenskt för att ”skapa en efterfrågan på svenska varor”.

Även MP-språkröret Isabella Lövin tog upp torkan i sitt Almedalstal i söndags. Hennes förslag var att öka den svenska självförsörjningsgraden beträffande livsmedel från 50 till 80 procent.

Detta ska nog inte ses som en lösning på problemen just vid en inhemsk torka – i ett sådant akut läge måste ju mer importeras, inte mindre.

Det handlar snarare om en allmän krisberedskap, och därmed sällade sig Isabella Lövin till de andra partiledare som i sina tal varnade för en hotfull omvärld.

Att sträva efter ett självförsörjande Sverige kan låta som något mycket ansvarsfullt – men vad är det egentligen man säger? Att vi ska sluta äta sådant som inte odlas i Sverige eller att vi ska odla sådant som inte odlas här i dag?

I hushållsbroschyren ”Om krisen eller kriget kommer” finns rådet att vi ska ha exempelvis hummus på burk i skafferiet. Ska vi därmed börja odla kikärter i stor skala i Sverige?

Nej livsmedelsförsörjningen, och näringslivets uppbyggnad i stort, ser helt annorlunda ut än under andra världskriget, och också annorlunda ut än under kalla kriget. Världen har blivit rikare tack vare handel och specialisering.

I vintras lade Försvarsberedningen fram sin rapport om totalförsvaret. Där skissades på vilka krav staten ska ställa på privata företag när det gäller krigsberedskap. Om tanken skulle föras i mål skulle det innebära antingen att staten får kompensera näringslivet för denna beredskap eller att företagen ska bortse från vad som är företagsekonomiskt rätt.

Sveriges hemmamarknad är hela EU. Det är det upplägget Europa har arbetat för sedan decennier, att det inte ska finnas några gränser för varor och tjänster.

Att kräva av bönder att de ska odla främst för hemmamarknaden är inte att gynna lantbruket. Det är att hämma innovationskraften i gröna näringar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?