ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Näringslivet kan inte göra polisens jobb

  • Fredrik Reinfeldt.

LEDARE. Det räcker inte med fler poliser för att trygghet ska uppnås. Den inställningen genomsyrar slutrapporten från Trygghetskommissionen, som har letts av Fredrik Reinfeldt.

Det behöver sägas, i en upphetsad trygghetsdebatt som nästan bara handlat just om fler poliser. Samtidigt är det ingen motsättning. Det behövs ett stort antal nya poliser, men det civila samhället, kommunerna och privata näringslivet måste bidra.

Sverige är inte världsledande på säkerhet och trygghet, utan bör blicka ut mot andra länder som kan utgöra förebilder. Trygghetskommissionen, tillsatt av branschorganisationen Svensk Försäkring, har varit i Nederländerna och New York.

Slutsatsen är bland annat att det borde vara framgångsrikt att bedriva brottsprevention utifrån geografiska platser snarare än bara utifrån sociala orsaker. Områden måste byggas upp efter människor och inte efter bilar. Fastighetsägare ska uppmuntras att hyra ut till restauranger, kaféer och småföretagare. Grannsamverkan bör finnas och det är intressant att se det system som finns i Nederländerna med ”community police officers”, som får ett års utbildning och har i uppgift att bedriva konkret brottsförebyggande arbete.

Trygghetskommissionen delar upp de utsatta områdena i tre faser. I fas ett är situationen så besvärlig att stark polismedverkan behövs för att åstadkomma en förändring. Men successivt, i faserna två och tre, kan det civila samhället och kommunen spela större roll.

Det är nog bra att den distinktionen görs. För det är ett tufft krav som riktas mot företagare att delta i brottsförebyggande åtgärder. Man behöver inte ens förflytta sig till de mest utsatta områdena för att man ska se hur hjälplösa företagare kan vara. I vintras rapporterade Di om Ica-handlaren Andreas Bylger i Stockholmsstadsdelen Sätra som trots att han anställt egna vakter tvingas se på när polisen genast avskriver de anmälningar om stöld som han lämnar in (trots att han har försett polisen med bevisning). Eller ta situationen i Ronnebys stadskärna, som beskrevs av PM Nilsson, där kriminella gäng får styra och ställa. Hur ska den restaurangägare agera som inte vågar motstå kravet att gängmedlemmars flickvänner ska få äta gratis?

Ingen kan begära att småföretagare ska göra polisens jobb i områden som staten övergivit. Men näringslivet kan göra mycket i samarbete med civilsamhälle och polis. Och tillsammans med stadsplanerarna.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies