1515

Tobias Wikström: Nämndemän bör bort från domstolarna

LEDARE. Domen i Solna tingsrätt där två centerpartistiska nämndemän fällde avgörandet om att fria en man från misshandel av sin hustru har med rätta väckt upprördhet. I motiveringarna i bevisvärderingen hänvisas till att den åtalade kommer från ”en bra familj” och att kvinnans trovärdighet är lägre för att hon gick till polisen snarare än till släkten.

Solna tingsrätt.
Solna tingsrätt.Bild:Pontus Lundahl

Frågan är större än partiernas kontroll av dem som nomineras. Det handlar om kompetensen i rättsväsendet.

Det finns åtskilliga exempel på nämndemän som antingen har varit olämpliga för att de uttryckt exempelvis rasistiska kommentarer på sociala medier, eller att de har varit jäviga (som i det gigantiska ”Södertäljemålet” som sedan fick tas om i sin helhet). Eller att de i största allmänhet har varit ointresserade eller okunniga.

Bakgrunden till nämndemannasystemet, som har uråldriga traditioner, är intresset av medborgarinsyn. Nämnden är ”en garanti för att domstolarnas avgöranden ligger i linje med allmänna rättsuppfattningar i samhället. Särskilt gäller detta i bedömningsfrågor, till exempel angående påföljdsval eller bevisvärdering. Lekmännens medverkan bidrar därigenom till att medborgarnas förtroende för rättskipningen upprätthålls.” Formuleringen kommer från den proposition 1983 då nämndemännens rösträtt i tingsrätterna blev individuell i stället för kollektiv.

Är det någon som tror att det är så det fungerar? Att det är lekmännen som förhindrar övergrepp från domstolarna? Eller att bevisvärdering är något som lämpar sig för amatörer?

Propositionen, som kom från justitieminister Ove Rainer (S), tycks utgå från att det är nämndemännen som ska hålla kontroll på domstolen (och därmed förhindra fällningar av den som borde bli friad). Men tänk om det är nämndemännen som tar lättare på bevisvärderingen och därmed i kraft av sin majoritet fäller någon mot yrkesdomarnas vilja? Den minnesgode vet att det gick till så i tingsrätten när Christer Pettersson dömdes.

Värst torde det vara när det gäller ekobrott. I sådana mål kan förundersökningarna fylla åtskilliga flyttkartonger, och antalet rättegångsdagar och framlagda bevis är av motsvarande mängd. Komplexiteten är enorm. Hur ska nämndemännen kunna bidra med något substantiellt i dessa avgöranden?

Det är dags att inleda en reformering av nämndemannasystemet. Målsättningen kan inte endast vara att lyfta bort nomineringsansvaret från partierna, utan att professionalisera domstolarna.


Innehåll från BenQAnnons

Teknikstrul under möten är något i det förflutna – med hjälp av BenQ:s smarta lösningar

Alla har vi troligtvis någon gång deltagit i möten där tekniken strular eller inte fungerat. Detta kan leda till stor frustration och även leda till att mötet inleds med dålig stämning eller upplevs som oprofessionellt. BenQ arbetar för att göra arbete, möten och undervisning enklare och mer effektivt med smarta lösningar där du slipper teknikstrul.

BenQ har sett flertalet trender när det kommer till mötesrumslösningar och arbetar ständigt för att möta sina kunders behov. Grunden till BenQ:s lösningar ligger i att effektivisera möten och den teknik som krävs för att du ska slippa lägga tid på teknikstrul och kunna presentera material i hög kvalité.

– Vi har nolltolerans mot strul och att det tar tid att starta möten. Vilket rum du än är i på kontoret och vare sig mötet sker på plats eller på distans ska möteslösningarna fungera snabbt och smidigt från början. Därför är våra produkter anpassade efter alla typer av enheter, operativsystem och dessutom molntjänsterna Google Drive, Dropbox och OneDrive, säger Daniel Assarson, Nordic Sales Manager på BenQ

Effektivare med trådlösa möten

I Norden tar vi ofta med oss en egen dator eller tablet och använder den för att utföra presentationer. Med BenQ:s InstaShow behöver du inte slösa tid på att leta reda på rätt kabel eftersom den funkar till alla enheter. Till synes är InstaShow en nätt puck som tar lite plats och där du med ett enkelt knapptryck ansluter din dator, mobil eller tablet till enheten du ska presentera på. Du kommer garanterat igång snabbt, enkelt och utan strul.

InstaShow är dessutom inbyggd med en hög säkerhetsstandard som klarar av att hantera sekretessbelagda och konfidentiella dokument inom bank- och militärsektorn samt hos polisen. Därmed kan du känna dig trygg och veta att överföringen sker säkert.

Den digitala samarbetsytan

Ytterligare en trend BenQ har lagt märket till är behovet av en digital samarbetsyta, något som de har besvarat med sina stora touchskärmar. Ett enkelt och bra verktyg både inom utbildningssektorn och på företagsmiljön. Istället för en vanlig whiteboard där du ständigt behöver sudda har du på touchskärmen oändligt med utrymme och kan dessutom spara innehållet och kan dela det med de som deltar på mötet. Om de är några som seltagare som är med på möte digitalt går de även att dela touchskärmen online så att de kan ta del av innehållet i realtid.

Touchskärmen har även en inbyggd luftkvalitetssensor som indikerar när det börjar bli dålig luft i rummet och kanske dags att ta en paus. Skärmen är dessutom antibakteriell, flimmerfri och har låg nivå av blått ljus. På så sätt bidrar det till en bekvämare arbetsmiljö där hjärna och ögon inte blir lika uttröttade. Touchskärmarna kan även dem anslutas till diverse molntjänster.

Smarta projektorer

Det ser kanske ut som en vanlig projektor utanpå men inuti är den smartare än någonsin. Du har möjlighet att hämta innehåll från olika molntjänster och den fungerar dessutom likt en smart-TV där du enkelt kan komma åt olika arbetsrelaterad appar, dokument, bild- och videofiler. Den smarta projektorn från BenQ har även den en trådlös presentationstjänst och tillsammans med InstaShow får du en lösning som är överlägsen när det gäller att spela upp rörligt presentationsmaterial och video. Du kan därmed presentera snabbt, enkelt och i utmärkt kvalité.

Om BenQ

BenQ står för – ”Bringing Enjotment and Quality to Life” och har sedan tidigt 2000-tal varit ett ledande varumärke inom tekniksektorn.

Förutom ett stort fokus på trender i vården har vi också en stor strävan efter att lämna ett grönt fingeravtryck och försöker inkorporera en miljövänlig strategi i varje steg vi arbetar med från innovation till användning och återvinningen av våra produkter.

- Över 100 000 anställda runtom i världen

- Kontor i 28 olika länder

- Närvaro i över 130 länder.

Läs mer om BenQ här

 

Mer från BenQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med BenQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?