ANNONS:
Till Di.se

Tobias Wikström: Låt Svenskt Näringslivs vd få vara vd

  • Svenskt Näringslivs högkvarter på Storgatan, Östermalm, Stockholm. Foto: Henrik Montgomery

LEDARE. Carola Lemne slutar som vd för Svenskt Näringsliv och en ny ska rekryteras. Spekulationerna om efterträdare pågår, liksom summeringen av den avgående chefens framgångar och misstag.

 

Det har varit flera turbulenta år sedan organisationen bildades genom en sammanslagning av Svenska Arbetsgivareföreningen och Sveriges Industriförbund. De bägge organisationerna skrev på fusionsdokumentet på danspalatset Nalen och sedan blev det fest på Berns. Om två veckor var det exakt 17 år sedan. Trots att den nya organisationen hade förberetts i åratal tycks en sak ha blivit försummad – hur den ska styras på ett vettigt sätt.

Organisationen har haft fyra vd:ar och sju ordförande sedan starten. Och vd:arna har i varierande grad fått leva med samma begränsning –  de har inte fått vara vd fullt ut. Organisationens styrelse har över 70 ledamöter. Bara en liten del av denna jättestyrelse har valts av en stämma, resten är direktvalda av de olika medlemsorganisationerna. Större än så var inte tilliten i organisationsupplägget. En årsstämma äger rum varje år –  ändå skulle alla vara med och bestämma under året. Sedan ett år finns en verksamhetsstyrelse med 15 ledamöter som ska motsvara styrelsen i ett bolag. Den avgångne ordföranden Leif Östling drev igenom de nya stadgarna, inte utan motstånd.

Problemet är att det inte räcker.

Svenskt Näringsliv har flera funktioner. En är att förhandla om övergripande överenskommelser på arbetsmarknaden. Men den viktigaste rollen måste vara att företräda det svenska näringslivet utåt gentemot politiker och gentemot väljare. Förutsättningarna borde vara excellenta med tanke på den kår av spetsexperter som finns i organisationen.

Det bör inte vara någon tvekan om att det är vd som ska sköta detta jobb. Precis som i ett börsbolag bör ordföranden hålla sig i bakgrunden. Svenskt Näringslivs historia visar också att det inte alltid går så bra när ordföranden ger sig in i debatten. Det finns undantag, som Signhild Arnegård Hansen, en av endast två familjeföretagare som hållit i klubban och som lyckades fint som debattör.

Det är precis ett halvår kvar till valet, och styrelsen måste snabbt hitta en ny vd. Som är en god ledare, skicklig i kontakt med medier, som prioriterar opinionsbildning om företagandets villkor. Och som får styrelsens mandat att verkligen vara vd.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies