ANNONS:
Till Di.se

Tobias Wikström: Lärdomar av ett havererat skatteförslag

  • Kritiken mot exitskatten blev förödande. Foto: Colourbox

LEDARE. Regeringen backar från de värsta delarna av den föreslagna exitskatten. I fredags rapporterade Di att de delar av förslaget som påverkar arvsskiften kommer att skrotas.

Det är bra – förslaget hade i praktiken inneburit en återinförd arvsskatt för många familjeföretagare, dessutom på en betydligt högre nivå än den arvsskatt som fanns förut.

Det finns lärdomar som regeringen bör dra av den här historien:

* Låt inte Skatteverket ta fram skatteförslag. Exitskatten dök plötsligt upp som ett färdigt lagförslag på 224 sidor utan föregående politisk debatt. Vems var uppdraget? Vems var idén, egentligen?

* Skatteförslag skapar oro. Samma dag som finansminister Magdalena Andersson tog emot förslaget från Skatteverket kallade hon det ”intressant”. Självklart utgick alla berörda från att detta kommer att bli gällande lagstiftning, särskilt som även en minoritetsregering i skydd av sitt budgetprivilegium kan få igenom nya skatter. Det är inte konstigt att familjeföretagare i stor skala har börjat planera för hur de ska agera för att inte drabbas av den nya skatten som de inte skulle kunna ha råd att betala utan att sälja företaget.

* Skippa arrogansen. Finansministern använde insinuanta formuleringar med innebörden att näringslivet får skylla sig självt att ett sådant här lagförslag kommer – vad annat kan man vänta sig efter ”Paradisläckan”, resonerade hon.

* Generalisera aldrig mer om näringslivet. Näringslivet är börsnoterade storföretag, det är stora och små familjeföretag, det är finansmarknaden, det är verkstäder och grävmaskinister, det är fria medieföretag, det är kaféer och sjukgymnaster, det är taxibilar och kioskägare. Ingen hård retorik träffar bara det som en regering vill angripa, det finns alltid andra som också drabbas.

Nu tycks regeringen backa främst när det gäller arv och gåva, vilket också har varit det akuta problemet. Men det återstår frågetecken när det gäller de övriga delarna av skatteförslaget. Det har framtagits för att en del svenskar (och andra européer) har en tendens att flytta mellan länder. I regeringens ögon är de potentiella skattesmitare och därför måste de beskattas i emigrationsögonblicket. Detta är extra besvärligt eftersom man inte kan välja att fortsätta skatta i Sverige om man inte bor här.

Ett livsval utlöser därmed 3:12- beskattning för en latent, orealiserad vinst. Vid flytt till vissa länder kan man få anstånd, men budskapet är tydligt: Som företagare stannar du i Sverige.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies