ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Lägg drömmarna om ny arvsskatt åt sidan

  • DÅ OCH NU. Magdalena Andersson var med och avskaffade arvsskatten 2004. Hoppas att den erfarenheten leder till att hon inte driver igenom några nya arvsskatteliknande idéer igen. Foto: Joey Abrait

LEDARE. En del i Donald Trumps skattereform var att den federala arvsskatten skulle bort. Efter hanteringen i kongressen urvattnades förslaget. Precis som i presidentens förslag dubbleras grundavdraget i arvsskatten från 5,6 miljoner dollar till 11,2 miljoner dollar. Men i stället för att arvsskatten slopas helt 2025 så återgår förändringarna till dagens läge om inget nytt beslut fattas.

Från svenskt perspektiv är det märkligt. Här finns ju ingen arvsskatt alls sedan 2004. Och alla partier, från M till V, röstade för ett avskaffande.

The Economist ägnade sin sista novemberutgåva åt ”death tax”. I tidskriftens ledartext kallas det en extrem ståndpunkt att vilja avskaffa arvsskatten. Det talas om att den ”främjar rättvisa och jämlikhet”. Arvingarna har ”sällan gjort något för att förtjäna pengarna”. Och arvsskatter är några av de ”minst snedvridande” skatterna. Man tar sig för pannan.

Även i Sverige finns de som resonerar så. Exempelvis har tidigare finansministern Erik Åsbrink (S) i sin plädering för en ny skattereform sagt att ”arvs- och gåvoskatten är den sista skatten som nattväktarstaten avskaffar”. Han anser att det var ett mysterium att en socialdemokratisk regering drev igenom slopandet.

Men vi ska vara glada att just Göran Perssons regering drev igenom det. Det bidrog sannolikt till den breda uppslutningen. Man kan tänka sig hur vänsterns reaktioner skulle ha varit om förslaget kom från en borgerlig regering. Det är tyvärr också lätt att tänka sig att en moderatledd regering inte ens skulle ha föreslagit det.

Alliansregeringen föreslog visserligen ett avskaffande av förmögenhetsskatten, som är problematisk på ungefär samma sätt som arvsskatten, men det skedde ytterst motvilligt. Finansminister Anders Borg ville egentligen bara halvera förmögenhetsskatten, och när han tvingades gå hela vägen, då krävde han att få ha kvar själva förmögenhetstaxeringen men tvingades även där vika sig efter en debattstorm.

Att det var en S-regering som avskaffade arvsskatten var bra på ett annat sätt. Statssekreterare på finansdepartementet när detta skedde var Magdalena Andersson. Hon borde inte vilja förespråka ett återinförande.

Men när arvsskatt beskrivs som rättvis och icke snedvridande i andra länder finns det anledning att påminna om varför den slopades i Sverige. Förskräckliga exempel finns i boken ”Tio år utan arvsskatt” av Anders Ydstedt och Amanda Wollstad. 1984 dog Sally Kistner, änka efter Astras grundare. Aktiemarknaden insåg att dödsboet skulle behöva sälja stora delar av innehavet för att betala reavinst- och arvsskatt. Detta ledde till ett kursras. Men eftersom innehavet skattemässigt värderades efter kursen på dödsdagen utraderades hela arvet. Denna tragedi anses ha bidragit till Fredrik Lundbergs beslut att flytta till Schweiz senare på 1980-talet.

Arvsskatten och förmögenhetsskatten har bidragit till att delar av Sveriges företag ligger i stiftelser. Och är en avgörande anledning till att Ikea och Tetra Pak lämnade Sverige.

Det var dessa hinder för generationsskiften i familjeföretag som ledde till avskaffandet. Men det fanns gott om andra skäl som hade kunnat anföras:

Arvsskatten i Sverige var en skatt på arv som vanligt folk lämnade efter sig. Den kunde i en del fall leda till att tillgångar måste säljas. Eller att arvingar gjorde arvsavstående till minderåriga barn för att slippa skatt och därmed inte kunde komma i åtnjutande av pengarna. Det ledde till att åldringar fick påstötningar från finansrådgivare om underliga försäkringslösningar för att säkerställa att arvet skattefritt kunde komma nästa generation till godo. Därmed blev arvsskattens slopande ett hårt slag mot den sunkigaste delen av finansbranschen.

För de stora förmögenheterna behövde inte arvsskatten innebära ett problem. Den gick att planera bort för den som hade resurser att göra det. Pengar flydde landet.

Danmark håller på att minska arvsskatten kraftigt för familjeföretag och skatteministern Karsten Lauritzen (Venstre) öppnar för ett totalt slopande. Och i Norge tog Høyre-FrP-regeringen bort arvsskatten helt för några år sedan.

I Sverige vill regeringen ha en exitskatt vid dödsfall som skulle slå stenhårt mot företagare som har minst en bröstarvinge utomlands. En ny arvsskatt, fast på högre nivå än den tidigare. Den får inte bli verklighet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer