1515

Tobias Wikström: Lägg drömmarna om ny arvsskatt åt sidan

LEDARE. En del i Donald Trumps skattereform var att den federala arvsskatten skulle bort. Efter hanteringen i kongressen urvattnades förslaget. Precis som i presidentens förslag dubbleras grundavdraget i arvsskatten från 5,6 miljoner dollar till 11,2 miljoner dollar. Men i stället för att arvsskatten slopas helt 2025 så återgår förändringarna till dagens läge om inget nytt beslut fattas.

DÅ OCH NU. Magdalena Andersson var med och avskaffade arvsskatten 2004. Hoppas att den erfarenheten leder till att hon inte driver igenom några nya arvsskatteliknande idéer igen.
DÅ OCH NU. Magdalena Andersson var med och avskaffade arvsskatten 2004. Hoppas att den erfarenheten leder till att hon inte driver igenom några nya arvsskatteliknande idéer igen.Bild:Joey Abrait

Från svenskt perspektiv är det märkligt. Här finns ju ingen arvsskatt alls sedan 2004. Och alla partier, från M till V, röstade för ett avskaffande.

The Economist ägnade sin sista novemberutgåva åt ”death tax”. I tidskriftens ledartext kallas det en extrem ståndpunkt att vilja avskaffa arvsskatten. Det talas om att den ”främjar rättvisa och jämlikhet”. Arvingarna har ”sällan gjort något för att förtjäna pengarna”. Och arvsskatter är några av de ”minst snedvridande” skatterna. Man tar sig för pannan.

Även i Sverige finns de som resonerar så. Exempelvis har tidigare finansministern Erik Åsbrink (S) i sin plädering för en ny skattereform sagt att ”arvs- och gåvoskatten är den sista skatten som nattväktarstaten avskaffar”. Han anser att det var ett mysterium att en socialdemokratisk regering drev igenom slopandet.

Men vi ska vara glada att just Göran Perssons regering drev igenom det. Det bidrog sannolikt till den breda uppslutningen. Man kan tänka sig hur vänsterns reaktioner skulle ha varit om förslaget kom från en borgerlig regering. Det är tyvärr också lätt att tänka sig att en moderatledd regering inte ens skulle ha föreslagit det.

Alliansregeringen föreslog visserligen ett avskaffande av förmögenhetsskatten, som är problematisk på ungefär samma sätt som arvsskatten, men det skedde ytterst motvilligt. Finansminister Anders Borg ville egentligen bara halvera förmögenhetsskatten, och när han tvingades gå hela vägen, då krävde han att få ha kvar själva förmögenhetstaxeringen men tvingades även där vika sig efter en debattstorm.

Att det var en S-regering som avskaffade arvsskatten var bra på ett annat sätt. Statssekreterare på finansdepartementet när detta skedde var Magdalena Andersson. Hon borde inte vilja förespråka ett återinförande.

Men när arvsskatt beskrivs som rättvis och icke snedvridande i andra länder finns det anledning att påminna om varför den slopades i Sverige. Förskräckliga exempel finns i boken ”Tio år utan arvsskatt” av Anders Ydstedt och Amanda Wollstad. 1984 dog Sally Kistner, änka efter Astras grundare. Aktiemarknaden insåg att dödsboet skulle behöva sälja stora delar av innehavet för att betala reavinst- och arvsskatt. Detta ledde till ett kursras. Men eftersom innehavet skattemässigt värderades efter kursen på dödsdagen utraderades hela arvet. Denna tragedi anses ha bidragit till Fredrik Lundbergs beslut att flytta till Schweiz senare på 1980-talet.

Arvsskatten och förmögenhetsskatten har bidragit till att delar av Sveriges företag ligger i stiftelser. Och är en avgörande anledning till att Ikea och Tetra Pak lämnade Sverige.

Det var dessa hinder för generationsskiften i familjeföretag som ledde till avskaffandet. Men det fanns gott om andra skäl som hade kunnat anföras:

Arvsskatten i Sverige var en skatt på arv som vanligt folk lämnade efter sig. Den kunde i en del fall leda till att tillgångar måste säljas. Eller att arvingar gjorde arvsavstående till minderåriga barn för att slippa skatt och därmed inte kunde komma i åtnjutande av pengarna. Det ledde till att åldringar fick påstötningar från finansrådgivare om underliga försäkringslösningar för att säkerställa att arvet skattefritt kunde komma nästa generation till godo. Därmed blev arvsskattens slopande ett hårt slag mot den sunkigaste delen av finansbranschen.

För de stora förmögenheterna behövde inte arvsskatten innebära ett problem. Den gick att planera bort för den som hade resurser att göra det. Pengar flydde landet.

Danmark håller på att minska arvsskatten kraftigt för familjeföretag och skatteministern Karsten Lauritzen (Venstre) öppnar för ett totalt slopande. Och i Norge tog Høyre-FrP-regeringen bort arvsskatten helt för några år sedan.

I Sverige vill regeringen ha en exitskatt vid dödsfall som skulle slå stenhårt mot företagare som har minst en bröstarvinge utomlands. En ny arvsskatt, fast på högre nivå än den tidigare. Den får inte bli verklighet.


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?