Annons

Tobias Wikström: Kvittot på ett samgående helt utan logik

LEDARE. Den 1 april nästa år är det tio år sedan näringsminister Maud Olofsson (C) presenterade ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark. Det har varit ett decennium av besvär. Och i går fredag kom prislappen: 2,2 miljarder kronor i nya pengar till bolaget

Mikael Damberg.
Mikael Damberg.

Den nuvarande näringsministern Mikael Damberg (S) har skött förhandlingarna skickligt, och Sverige behöver bara betala 400 miljoner kronor, trots att svenska staten äger 60 procent.

Under alliansregeringens första mandatperiod var ansvaret för statliga bolag delat på två. Mats Odell (KD), på Finansdepartementet, fick ta hand om bolagen på säljlistan. Maud Olofsson på Näringsdepartementet tog de andra.

Redan den 30 mars 2008 presenterade Mats Odell den framgångsrika försäljningen av Vin & Sprit till Pernod Ricard för 55 miljarder kronor.

Bara två dagar senare höll Maud Olofsson presskonferens om postfusionen. Ingen bemödade sig dock om att förklara vilken logik som fanns, annat än att storlek är bra när marknaden omstruktureras. På Näringsdepartementet borde man kanske ha funderat över hur det blir när stater ska samarbeta om ägande på en konkurrensutsatt marknad. 2008 var ju året (förvisso inte det enda) då SAS-krisen rasade och 2009 fick staten gå in med nya pengar.

Med tanke på att Vattenfall och Nuonaffären var Maud Olofssons ansvarsområde, liksom Saabgarantin på 2,2 miljarder kronor som staten kanske aldrig får åter, är det lätt att konstatera att de framgångsrika affärerna skedde på andra departement. Bland annat på Socialdepartementet, som leddes av Göran Hägglund (KD) som sålde apotek för 5,9 miljarder kronor och ökade tillgängligheten på medicin.

Även privata förvärv går fel. Det vet Percy Barnevik som lät ABB köpa asbesttyngda Combustion Engineering. Det vet Stora Ensos Claes Dahlbäck som köpte Consolidated Papers som senare såldes med 23 miljarder kronor i förlust.

Men transparensen är större i statlig sektor. Därför visste svenskarna att flera tusen danska postanställda hade ”särskilda villkor”, vilket innebär att det kostar tre årslöner utan arbetsplikt att säga upp dem, något som anses som ett avgörande problem i danska postkrisen. (Så mycket för den mildare danska arbetsrätten, ”flexicurity”, som Maud Olofsson älskade att hylla.)

Det är förskräckligt att titta tillbaka på klippen från tiden för fusionen. Exempelvis när Postens dåvarande ordförande Marianne Nivert berättade om bakgrunden till fusionen: ”Vi pratade (med Post Danmark) om att ge ut ett gemensamt frimärke med anledning av scoutrörelsens 100 år. Skulle vi inte kunna göra något annat, kastade jag ur mig och föreslog en fusion.”

Så lättsinnigt får affärer inte göras.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?