ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Kristersson måste ha en starkare laguppställning

  • BÖR TÄNKA NYTT. Ulf Kristersson har just nu inte ett lag som kan matcha den nuvarande regeringen när det gäller de tunga ministerposterna. Han måste titta utanför riksdagsgruppen. Foto: Thomas Johansson

LEDARE. Fyra år har gått med den rödgröna regeringen. Det har varit en historiskt svag regering, vilket har berott på det osunda beroendet av Vänsterpartiet och den omaka koalitionen med Miljöpartiet. Att regeringsunderlaget, trots tre partiers medverkan, inte har egen majoritet spelar också roll.

Svagheten har däremot inte haft att göra med S-ministrarnas erfarenhet och kompetens.

Om Ulf Kristersson skulle bilda regering efter valet får han motsvarande problem. Han måste ha ett regeringsunderlag för sina budgetar och han måste skaffa majoriteter för att få igenom övriga propositioner.

Men han måste också hitta starka namn till de viktigaste posterna, antingen det blir en alliansregering eller en enpartiregering. Och även om det blir en koalition kommer de tyngsta posterna att hamna hos Moderaterna, med tanke på alliansens inbördes styrkeförhållanden.

Så vem ska Ulf Kristersson föra fram som utrikesminister? Som finansminister? Svaret är att det inte finns några givna kandidater. För att få fram rätt namn måste han tänka utanför boxen.

När Socialdemokraterna skulle bilda regering 2014 fanns det två tunga namn. Det ena var självklart: Magdalena Andersson skulle bli finansminister. Hon hade pekats ut av Stefan Löfven efter att han tog över partiledarposten. Hon var inte bara skolad ekonom utan hade även gedigen erfarenhet som rådgivare till Göran Persson samt planeringschef och statssekreterare på Finansdepartementet.

Margot Wallström var inte hundraprocentigt tippad som utrikesminister, men ingen kunde förneka att hon hade de internationella erfarenheter som uppdraget kräver, bland annat tio år som EU-kommissionär. Att hennes feministiska utrikespolitik förtalades och att hon gjort några uppmärksammade klavertramp förtar inte intrycket att hon har skött ämbetet väl.

Peter Hultqvist hade under flera år varit Socialdemokraternas tunga försvarspolitiker när han blev försvarsminister. Några ministrar från tidigare S-regeringar fanns också med trots att det hade gått hela åtta år – däribland Ylva Johansson och Morgan Johansson.

På allianssidan finns en och annan tidigare minister kvar, även om många har lämnat politiken. Tydligast är naturligtvis Jan Björklund och Annie Lööf. Men vad finns hos Moderaterna?

Några veteraner är kvar, som Beatrice Ask, Tobias Billström och Karin Enström. Hillevi Engström finns nära politiken i egenskap av kommundirektör i Upplands Väsby.

Men vilka är kandidater till de tyngsta posterna vid sidan om statsministern? Henrik Landerholm brukar nämnas för utrikesministerposten, och även om han kan kallas hem från ambassadörsjobbet i Abu Dhabi är han med alla mått en doldis.

Elisabeth Svantesson, den officiella finansministerkandidaten, är visserligen nationalekonom med forskningserfarenhet (hennes licentiatsavhandling gällde integrationsåtgärder), men hon väger lätt i debatter mot den listiga Magdalena Andersson.

Ulf Kristersson har alldeles säkert studerat laguppställningen vid allianssegern 2006. Vad som gick fel då minns de flesta – två moderata ministrar fick avgå efter kort tid. Men vad gick rätt?

Regeringsbildaren Fredrik Reinfeldt trotsade förhandsspekulationerna. Carl Bildt utsågs till utrikesminister. Uppgiften hade läckt ut något dygn innan men det var ändå sensationellt.

Och när Reinfeldt kungjorde att Anders Borg hade utsetts till finansminister gick ett sus genom kammaren. Ingen hade trott att bakgrundsfiguren Borg, som saknade längre partipolitisk erfarenhet, skulle bli finansminister.

Ulf Kristersson har inte många starka krafter att ta av i riksdagsgruppen, han måste – likt Reinfeldt – tänka annorlunda. Reinfeldt flyttade sin ekonomisk-politiske talesperson Mikael Odenberg till ett annat politikområde och lät honom bli försvarsminister. Samtidigt utsåg han alltså tjänstemannen Anders Borg till finansminister.

Ulf Kristersson bör göra likadant om han får bilda regering. Elisabeth Svantesson kan få andra uppgifter (arbetsmarknadsminister) medan han i stället bör utse rätt person till finansministerposten. Ett förslag är att överväga Anna Kinberg Batra som har hårda nypor, är ekonom och har varit Moderaternas ledare i finansutskottet i åtta år.

I så fall blir Ulf Kristersson lika prestigelös som Fredrik Reinfeldt när han utser en tidigare partiledare till ett av de viktigaste jobben.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies