ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Ledare: Krisläge för LO:s politiska strategival

  • Karl-Petter Thorwaldsson på torsdagens pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det pågår ett veritabelt ställningskrig på arbetsplatserna. Orden kommer från LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Det han talar om är socialdemokrater och sverigedemokrater.

På torsdagen höll han presskonferens med anledning av Sverigedemokraternas valmanifest, som hade kommit dagen innan. Han gick igenom hur SD:s politik med neddragningar i kommuner och landsting skulle slå mot LO-medlemmarna. Och han pekade på att SD har tagit ställning för en uppluckring av turordningsreglerna vid uppsägning.

Två viktiga skäl för att LO-medlemmar inte bör rösta på SD, alltså. Därför har LO just nu en telefonkampanj där en halv miljon medlemmar ska ringas upp. 300.000 samtal har redan genomförts med gott resultat, enligt Karl- Petter Thorwaldsson.

Det som LO varnar medlemmarna för är att SD säger en sak före ett val och en annan efter. De lockar med flyktingstopp och ett rättvisare Sverige. Men när partiet väl får inflytande blir landet snarare mindre rättvist.

Karl-Petter Thorwaldsson medger att SD får stöd av LO-medlemmar för att de anser att invandringsfrågan är viktigare än fackliga frågor. Men han säger att asylfrågan inte längre är partiskiljande och därför bör medlemmarna informeras om vad SD står för i de andra viktiga frågorna, som finansiering av välfärden och inställningen till fackliga frågor.

Men SD:s välfärdsnedskärningar kommer knappast att genomföras eftersom de saknar stöd hos andra partier. Däremot skulle turordningsreglerna – en facklig grundbult – kunna ändras eftersom SD och allianspartierna drar åt samma håll.

Så vad har då LO-ledningen gjort för att påverka Sverigedemokraterna? Det är ju ett parti som är ganska lätt att påverka i många sakfrågor.

Svaret kom direkt: Inget, sa Karl-Petter Thorwaldsson på pressträffen.

LO har alltså inte försökt påverka SD att släppa idén om turordningsreglerna. Det finns en stor risk att en sådan kontakt skulle legitimera SD, sa Karl-Petter Thorwaldsson och nämnde att SD är ”ett förfärligt parti”. Han tillade att man som fackförening måste tänka på att man står för människors lika värde.

Bedömningen av vad SD i grunden är för slags parti kan ingen ta ifrån honom, och Karl-Petter Thorwaldsson har många med sig. Men inte alla – 25 procent av LO-medlemmarna stöder SD enligt SCB.

Frågan som måste ställas är ändå varför Sveriges största fackliga centralorganisation har avstått från att försöka stoppa en arbetsrättslig förändring som 92 procent av LO-medlemmarna är oroliga för. Siffran kommer från en undersökning beställd av LO.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer