Annons

Tobias Wikström: Krisläge för LO:s politiska strategival

Det pågår ett veritabelt ställningskrig på arbetsplatserna. Orden kommer från LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Det han talar om är socialdemokrater och sverigedemokrater.

På torsdagen höll han presskonferens med anledning av Sverigedemokraternas valmanifest, som hade kommit dagen innan. Han gick igenom hur SD:s politik med neddragningar i kommuner och landsting skulle slå mot LO-medlemmarna. Och han pekade på att SD har tagit ställning för en uppluckring av turordningsreglerna vid uppsägning.

Två viktiga skäl för att LO-medlemmar inte bör rösta på SD, alltså. Därför har LO just nu en telefonkampanj där en halv miljon medlemmar ska ringas upp. 300.000 samtal har redan genomförts med gott resultat, enligt Karl- Petter Thorwaldsson.

Det som LO varnar medlemmarna för är att SD säger en sak före ett val och en annan efter. De lockar med flyktingstopp och ett rättvisare Sverige. Men när partiet väl får inflytande blir landet snarare mindre rättvist.

Karl-Petter Thorwaldsson medger att SD får stöd av LO-medlemmar för att de anser att invandringsfrågan är viktigare än fackliga frågor. Men han säger att asylfrågan inte längre är partiskiljande och därför bör medlemmarna informeras om vad SD står för i de andra viktiga frågorna, som finansiering av välfärden och inställningen till fackliga frågor.

Men SD:s välfärdsnedskärningar kommer knappast att genomföras eftersom de saknar stöd hos andra partier. Däremot skulle turordningsreglerna – en facklig grundbult – kunna ändras eftersom SD och allianspartierna drar åt samma håll.

Så vad har då LO-ledningen gjort för att påverka Sverigedemokraterna? Det är ju ett parti som är ganska lätt att påverka i många sakfrågor.

Svaret kom direkt: Inget, sa Karl-Petter Thorwaldsson på pressträffen.

LO har alltså inte försökt påverka SD att släppa idén om turordningsreglerna. Det finns en stor risk att en sådan kontakt skulle legitimera SD, sa Karl-Petter Thorwaldsson och nämnde att SD är ”ett förfärligt parti”. Han tillade att man som fackförening måste tänka på att man står för människors lika värde.

Bedömningen av vad SD i grunden är för slags parti kan ingen ta ifrån honom, och Karl-Petter Thorwaldsson har många med sig. Men inte alla – 25 procent av LO-medlemmarna stöder SD enligt SCB.

Frågan som måste ställas är ändå varför Sveriges största fackliga centralorganisation har avstått från att försöka stoppa en arbetsrättslig förändring som 92 procent av LO-medlemmarna är oroliga för. Siffran kommer från en undersökning beställd av LO.


Innehåll från AccountorAnnons

Life science-bolag behöver ha koll på sina siffror

Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.
Kling i Nasdaq-kockan. Yilmaz Mahshid, CFO på Pledpharma med Anders Larsson och Malin Wikstrand från Accountor i samband med Pledpharmas notering på Nasdaq 31 oktober 2019.

Rätt ekonomisk information i rätt tid är viktigt inom Life Science för att dessa bolag ska kunna gå ut med denna till investerare och på marknaden. Noterade bolag har i tillägg specifika regler och rapporteringstider att följa. 

– Det är extra roligt att jobba med life science- och utvecklingsbolag just för att de är så intresserade av sina siffror, säger Malin Wikstrand, redovisningskonsult på Accountor. 

Malin Wikstrand sitter på Accountors Lundakontor i Medicon Village Science Park. Accountor har haft kontor där sedan 2012 då Medicon Village startade upp, idag en nätverksmiljö med 150 företag och organisationer med tillsammans 2200 medarbetare. Det är en intressant miljö att finnas i och Accountor har life science samt forsknings- och innovationsföretag härifrån som kunder. Hon tycker det är inspirerande att sitta nära kunder. 

– Det är roligt att man kan stöta på varandra, ta en kaffe eller lunch och lyssna på hur det går för deras projekt. Det är en häftig miljö att sitta i, säger Malin Wikstrand. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountors samarbete med Life Science-bolag. 

Börsnotering ställer fler krav

Malin Wikstrand tycker om att jobba med bolag som har tydliga rutiner. Att sätta upp rutiner och att arbeta helt digitalt är hennes vardag. Är bolagen börsnoterade har de fler krav på sin ekonomiska information och på transparens. 

– Det är roligt att vara med i den processen, säger Malin Wikstrand. 

Effektiviserar och professionaliserar

Ett bolag hon jobbar med, Pledpharma, noterades på Nasdaq förra året.  

– Sedan vi började jobba med Accountor har vi gått över från mycket manuell hantering av ekonomiarbetet till helt digitalt arbete. Utöver att digitaliseringen har effektiviserat ekonomiarbetet ger den också en skalbarhet. Vi kan växa utan något större merarbete. Arbetet flyter dessutom på obehindrat oavsett var i världen vi är samtidigt som vi samarbetar med Malin Wikstrand i Lund och Peter Einarsson, senior advisor på Accountor, i Stockholm, säger Yilmaz Mahshid, PhD, CFO på Pledpharma. Han fortsätter:

– Övergången till Nasdaq med rapportering enligt IFRS gör att det behöver vara bra kvalitet på rapporteringen samt att vi är mer pålästa då vi genomgår granskning från många håll. Processerna och arbetet inom ekonomi har professionaliserats till en helt annan nivå och Accountor har varit en del utav den professionaliseringen. 

Fakta Accountor 

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda, varav 270 konsulter på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Accountor här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?