Annons

Tobias Wikström: Ingen ska säga att företagare har låg skatt

LEDARE. Sverige har högst skatt för företagare bland 16 jämförbara konkurrentländer. Dagens industri rapporterade på tisdagen om en jämförelse som Svenskt Näringsliv låtit göra. Sverige har jämförts med sina grannländer och de stora ekonomierna i Europa och Nordamerika.

Vi har ingen aning om
vilka innovationer som
inte utvecklas. Därför
bör företagarskatterna
sänkas.
Vi har ingen aning om vilka innovationer som inte utvecklas. Därför bör företagarskatterna sänkas.Bild:Lasse Burell

Resultatet är förskräckande tydligt. Sverige har en maximal ägarbeskattning på 55 procent både på utdelningar och på kapitalvinst. Den lägsta nivån ligger på 20 procent (lågbeskattad 3:12-utdelning).

I den politiska retoriken har det låtit som dessa 20 procent är för lågt. Magdalena Andersson ville höja den till 25 procent, och vid en första anblick låter det inte särskilt mycket. Men flera andra länder har en lägsta skattenivå på noll procent.

Svenskt Näringsliv har jämfört skattesatser, inte den totala beskattningen för företagare. Situationen är alltså ännu värre än den ser ut. Bolagsskatten på numera 20,6 procent ska också betalas.

Den svenska företagarbeskattningen är inte bara hög, den är också ologisk och innehåller bakvända incitament.

Den som har fått fart på ett startup-företag kommer att märka detta. Grundaren, som normalt är aktiv i bolaget, drabbas av en progressiv beskattning (20 procent inom ett visst gränsbelopp, och resten beskattas upp till 55 procent). Den externa investerare som har köpt in sig i bolaget betalar alltid 25 procent vid utdelning.

Från ett socialdemokratiskt perspektiv är detta helt i sin ordning. Där är normen att man är löntagare, medan den som tar ut utdelning från det bolag där man arbetar har gjort en skatteplanering. Utgångspunkten är därmed alltid den högsta marginalskatten för löneinkomster.

Men företagande är att ta risker. Därför ska det inte jämföras med löneinkomster (och skatten på lön bör för övrigt sänkas).

Alla jämförbara länder har lägre företagarskatter än Sverige. Hur kan vi kosta på oss en sådan politik?

I måndagens Di skrev forskarna Pontus Braunerhjelm och Emma Lappi om sambandet mellan ett gott entreprenörsklimat och ökad produktivitet i hela ekonomin. Om näringslivet ska effektiviseras måste de gamla företagen få en skjuts av nya entreprenöriella innovationer.

Vi vet vilka innovativa företag som har vuxit i Sverige, senast är det Izettle som har fått ett kvitto på sin framgång. Men vilka företag är det som inte har uppstått? Vilka affärsidéer har aldrig prövats? Vilka startups blev aldrig startade?

Det är den frågan vi måste ha i bakhuvudet när vi tittar på de höga svenska företagarskatterna.


Innehåll från PA ConsultingAnnons

PA Consulting ser stora möjligheter att införa hållbarhetskrav med en fortsatt strategisk förflyttning

Ett alltför ensidigt fokus på compliance är en av riskerna för finansmarknadens aktörer vid införandet av hållbarhetsskraven. Bakom risken tornar kraven upp sig på att kombinera allt fler regelverk, med hållbarhetsklassificeringar och redovisning av innehav. Tongivande konsultföretaget PA Consulting ser dock stor potential i att kombinera dessa complianceprojekt med att säkerställa att affärsmässiga och strategiska frågor drivs framåt med fortsatt hög ambition. 

Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.
Lan-Ling Fredell och Maria Gustavsson.

– Hela finansbranschen kommer att påverkas av de nya regelverken som drivits fram inom EU och de flesta lär reagera kraftfullt för att efterleva dem. Hållbarhetsarbete innebär dock en enorm potential som kan medföra mervärde för både aktieägare, medarbetare och kunder, konstaterar Lan-Ling Fredell, expert inom Circular Economy och medlem i PA Consultings Sustainability-team. 

Den strategiska planen är A & O

Både Lan-Ling och hennes kollega, Maria Gustavsson, Partner inom den finansiella sektorn och medlem i PA Consultings Sustainability-team, betonar att de nya regleringarna är bra i grunden, då de säkrar en övergripande standard. De understryker dock att det är centralt att inte tappa den strategiska och kreativa plan som också finns inom företagen sedan flera år tillbaka.

– Det är viktigt att ha en kontinuerlig omvärldsbevakning och att se möjligheterna med cirkulär ekonomi. Det finns alltid en tanke bakom nya regelverk, vilken kan vara kritisk för affären. Det här kan man utnyttja för att vidareutveckla sin organisation, snarare än att bara pricka av specifika regelverkskrav, anser Maria Gustavsson. 

En såväl strategisk som operativ partner

PA Consulting har en oerhört bred kundbas och flera gedigna referenser och internationella nätverk inom Sustainability-området. Ellen MacArthur och  den Europeiska investeringsbanken är två konkreta exempel. Företaget kan både agera som en strategisk partner och som en operativ sådan inom exempelvis compliance, inte minst tack vare sin starka IT-kompetens.

– Utvecklingen inom cirkulär ekonomi går oerhört snabbt. Ju fler som driver dessa frågor desto bättre. Vi står inför en spännande tid med stora förändringar och PA Consulting kommer att befinna sig mitt i dem, tillsammans med våra kunder, avslutar Maria Gustavsson. 

FAKTA

PA Consulting är ett management-konsultföretag med fokus på innovation och transformation. I Sverige är vi en ledande rådgivare i transformationsprogram inom privat och offentlig sektor. Vårt kunnande sträcker sig från framtagande av strategi och design till genomförande av förändringen. PA sysselsätter 3 200 anställda globalt varav 100 i Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om PA Consulting 

Mer från PA Consulting

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PA Consulting och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?