ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Handel bygger relationer, även med Kina

  • Volvo Cars huvudkontor på Hisingen. Foto: Björn Larsson Rosvall

LEDARE. Debatten om Kinas affärer tog en ny vändning på tisdagen när Säpo varnade för kinesiska investeringar i Sverige. Det var Svenska Dagbladet som återgav uppgifter från Säpo, som handlade om risken för att sådana investeringar leder till att Kina kan komma över civil teknik som sedan i nästa led kan användas militärt.

Enligt vad som framgår av artikeln gäller kritiken också att kinesiska bolag kommer över teknik som näringsliv och universitet i Sverige satsat stora summor på att få fram. Denna teknik skulle egentligen ge arbetstillfällen i Sverige men hamnar i stället i Kina.

Man kan verkligen fråga sig om det är Säpos uppgift att göra ett globaliseringspolitiskt inlägg för att värna svenska arbetstillfällen.

Den tredje synpunkten som Svenska Dagbladet återger är att stora kinesiska investeringar leder till politisk påverkan. Exemplet som tas upp är den numera skrinlagda idén att ett kinesiskt företag skulle bygga en hamn i Lysekil. Jämförelsen görs med hamnen i grekiska Pireus, där det kinesiska konglomeratet Cosco har gjort en jätteinvestering och nu är majoritetsägare i hamnen. Detta sätts i samband med att Grekland har stoppat EU från att uttala sig om kinesiska förhållanden.

Man måste ändå ställa frågan om det är adekvat att kalla Lysekil för en ”liknande situation”; Grekland är ett djupt skuldsatt land som tvingats göra ekonomiska reformer och utförsäljningar. Det brukar inte bädda för politisk integritet.

Sverige som land måste få ordning på sitt förhållande till Kina. Regeringskansliet bör få ansvar för att granska utländska investeringar i infrastruktur. Till hjälp finns Försvarsmakten och Säpos bedömningar.

Granskningen måste hålla sig till säkerhetspolitik i en snävare bemärkelse. Det kan inte handla om att svenska jobb försvinner till Kina. Eller att kinesiskt näringsliv inte är transparent på det sätt vi är vana vid – de problemen får man hantera i andra sammanhang.

Kina är en diktatur, men hittills har det inte ingått i den svenska politiken att inte handla med sådana länder eller inte tillåta investeringar. Det viktiga är att diktaturer blir demokratiska – hur utopiskt det än kan låta –  inte att de ska sluta investera i omvärlden.

Handel bygger relationer och ökar välståndet. I Sveriges Kinapolitik ligger inte bara krav på respekt för mänskliga rättigheter, utan också att kinesernas välstånd kan öka. Det önskar vi alla folk i världen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies