ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Tobias Wikström: Hälsotecken att ingen vill höja inkomstskatten

  • Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt i onsdagens partiledardebatt i Sveriges Radio. Foto: Henrik Montgomery/TT

När valdebatten riktar in sig på en vänster–höger-dimension handlar det ofta om skatter. Och man kan lätt få intrycket av att vänstern bara vill höja skatter och att högern vill tvärtom. Men om man granskar partiernas politik och genomförda åtgärder på skatteområdet blir bilden en helt annan. Alla sänker skatterna.

Visst är det anmärkningsvärt när politiker talar om att ”miljonärer borde bidra mer” eller när företagare utmålas mer som skatteplanerare än jobbskapare. Nog är det överdrivet när någon angriper någon annans skattesänkningsförslag med argumentet att det hotar välfärden.

Men faktum är att S talar om skatt på ett helt annat sätt än för 15–20 år sedan. Det var då Mona Sahlin sa att det är ”häftigt att betala skatt”. Och det var då Göran Persson sänkte inkomstskatterna med betydande belopp men underlät att berätta det för väljarna; det döptes till ”kompensation för egenavgifter”.

Alliansregeringens skattesänkningar på arbete förändrade allt. Dessa styrdes in till låg- och medelinkomsttagare. Dessutom införde alliansen rutavdrag och återinförde rotavdrag.

Dessa reformer är i stort sett oförändrade av den nuvarande S-ledda regeringen. Magdalena Andersson levde upp till sitt löfte att det inte ska bli skattehöjningar för ”vanligt folk”. Den rödgröna regeringens inskränkningar i rut- och rotavdragen var också utformade så att det inte skulle påverka genomsnittliga familjers möjlighet att köpa sådana tjänster.

Nackdelen var att regeringssidan under de gångna fyra åren har känt sig oförhindrad att tala om att de allra rikaste ska betala mer. Fördelen är att det inte längre är häftigt att betala skatt; man vinner numera val på sänkta skatter för de stora väljargrupperna.

I dagens Di finns en sammanställning över partiernas skatteförslag. Merparten är sänkningsförslag. Och när det gäller just inkomstskatter handlar 28 av 30 förslag om sänkningar.

I Aftonbladets partiledardebatt i måndags ironiserade M-ledaren Ulf Kristersson över Socialdemokraternas ambition att sänka skatten för pensionärer. Ni skulle aldrig ha kommit på idén att sänka skatten för pensionärer om vi inte först hade sänkt för löntagare, var hans budskap.

Det kanske han har rätt i. Men faktum kvarstår. Det är genom att sänka inkomstskatterna som partierna numera vill vinna val. Det gäller faktiskt också Vänsterpartiet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies