1515

Tobias Wikström: Håll löftet till familjeföretagen

LEDARE. Det finns inga exakta besked om vilken skattepolitik en eventuell moderatledd regering ska föra, och det gäller även företagsskatter.

Mats Persson (L) var en av politikerna som lovade ett "snabbspår" för att underlätta generationsskiften.
Mats Persson (L) var en av politikerna som lovade ett "snabbspår" för att underlätta generationsskiften.Foto:Jack Mikrut

Men på ett skatteseminarium i Visby, arrangerat av PWC, gavs faktiskt ett löfte. Allianspartierna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna gav besked om att snabbt vill underlätta för generationsskiften i familjeföretag. Det är goda nyheter för entreprenörsklimatet i Sverige.

Regeringen återkallade två skatteförslag när allianspartierna i fjol hotade med misstroendeförklaring. Det handlade dels om brytpunkten för statlig inkomstskatt, dels om 3:12-reglerna.

3:12-förslaget innehöll två delar. Den ena var rena skattehöjningar för fåmansföretag, och den andra handlade om att underlätta för generationsskiften i sådana företag.

Oppositionen kritiserade förslaget hårt, men invändningarna handlade bara om den del som gällde skattehöjningar. När finansministern meddelade att hela förslaget drogs tillbaka så var det som om hon ville straffa allianspartierna för deras tilltag. Men de som drabbas är förstås företagarna.

Regeringen borde ha lagt fram förslaget om generationsskiften – det var just den frågan som hade varit föremål för en utredning. Skattehöjningarna för fåmansföretagare var något som regeringen lade till.

Om det blir maktskifte måste den nya regeringen hålla löftet till familjeföretagen. Med gällande regler är generationsskiften inom ”närståendekretsen” missgynnade jämfört med externa försäljningar. Förslaget bör komma direkt efter valet och bör också gälla ett antal år bakåt i tiden.

3:12-reglerna tillkom för att motverka ”inkomstomvandling”, alltså att personer som annars skulle ha varit anställda tar ut sin inkomst som aktieutdelning i stället och därmed får lägre skatt. Men utdelningsskatten är inte låg. Skattesatsen för lågbeskattad utdelning är visserligen 20 procent (regeringen ville höja till 25), men lägger man på bolagsskatten blir skatten drygt 37 procent räknat på den sänkta bolagsskattenivån från 2019.

37 procent är inte en låg skatt. Och företagares skatt måste förstås vara lägre än skatten på lön. Entreprenörer tar risk och hamnar dessutom utanför vissa ekonomiska trygghetssystem.

Det allra bästa vore om en ny regering kunde släppa fixeringen vid 3:12-reglerna. Effekten bör bli att fler vågar starta företag, och det tjänar alla på.


Innehåll från Spotlight StockmarketAnnons

Stark tillväxtfas för svenska Calmark

För Calmark klappar hjärtat extra för nyfödda bebisar. Sedan 2007 har bolaget arbetat med att utveckla en patientnära analysmetod (PNA) med enklare och snabbare diagnostik av medicinska tillstånd hos nyfödda – allt för att ge dem en lugn start i livet.

– 40 procent av alla världens bebisar föds inte på sjukhus. Med vårt PNA-instrument gör vi det möjligt att upptäcka medicinska tillstånd som är vanliga under den första veckan i livet. Tillstånd som är enkla att behandla ska också bli lätta att testa, säger Anna Söderlund, vd på Calmark och fortsätter:

– Brist på diagnos kan få stora konsekvenser för barnet och familjen. I värsta fall kan det leda till hjärnskador eller dödsfall vilket kan undvikas med Calmarks tester. 

Stora vinster med PNA-instrument 

Den unika testplattformen består av ett bärbart instrument och testkassetter för olika biomarkörer: bilirubin (gulsot), glukos (lågt blodsocker) och laktatdehydrogenas LDH som påvisar om bebisen haft syrebrist under förlossningen. I länder med väl utbyggd sjukvård blir tidsvinsterna stora och vårdkostnaderna minskar, samtidigt som vårdkedjorna förkortas vilket underlättar för både sjukhuspersonal och patienter.   

Anna Söderlund klev in som vd i bolaget 2016 och har en gedigen bakgrund som legitimerad sjuksköterska. Hon arbetade i 16 år inom vården innan hon sökte sig till medtech-branschen. Med erfarenhet av både världslanseringar och börsnoteringar, antog hon utmaningen att hjälpa Calmark att ta nästa steg när frågan kom från medgrundaren Mathias Karlsson. Calmark börsnoterades i juli 2018 och valet föll på Spotlight Stock Market.

– Spotlight är en handelsplats perfekt för tillväxtbolag, vilket passar oss på Calmark. Det är mindre administration och kontakten med marknadsplatsen gör det enklare att vara noterad, berättar hon.

Möt Spotlight. Läs mer om handelsplatsen här. 

Utvecklade covid-produkt 

Mycket har hänt på Calmarks resa. Med en första CE-märkt produkt var bolaget redo för lansering under 2020. Men, när pandemin svepte in och lamslog hela världen sattes planerna på paus. I samma veva började det komma ut flera forskningsartiklar om att testa LDH på covidpatienter – samma test som Calmark redan påbörjat utveckling av.

– Med hjälp av LDH kan man prediktera hur allvarligt sjuk en covidsmittad riskerar att bli. I och med att vi ändå inte kunde fortsätta studier på bebisprodukterna, tittade vi på varandra och sa ”då gör vi en covid-produkt”. Vi utvecklade ett snabbtest på 9 månader och nu är även det CE-märkt och under lansering. Jag tror det är något inofficiellt världsrekord, skrattar Anna Söderlund.

Läs mer om Calmarks covid-produkt här. 

Om Calmark:

Calmark grundades av Mathias Karlsson och Sofia Hiort af Ornäs år 2007 och har sedan starten varit inriktat mot diagnostik för nyfödda. Bolagets lösning bygger på mer än tretton års forskning och branscherfarenhet. Genom att tillhandahålla patientnära tester (PNA) specialiserade för nyfödda vill Calmark förbättra hela vårdkedjan, minska väntetider och vårdkostnader och göra stor skillnad i de delar av världen som saknar sjukhuslaboratorier. Läs mer om Calmark här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Spotlight Stockmarket och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?