Annons

Tobias Wikström: Företag som gör rätt måste få arbetsfred

LEDARE. Konflikten i Göteborgs hamn måste få ett slut. Det förslag som en statlig utredning arbetar med är inte tillräckligt. Företag som gör allt enligt regelboken måste kunna få arbetsfred när ett kollektivavtal är tecknat.

GÖTEBORGS HAMN. Konflikten i containerhamnen har fått stora konsekvenser. Normalt hanteras 60 procent av all containertrafik till och från landet och 30 procent av landets utrikeshandel i Göteborgs hamn.
GÖTEBORGS HAMN. Konflikten i containerhamnen har fått stora konsekvenser. Normalt hanteras 60 procent av all containertrafik till och från landet och 30 procent av landets utrikeshandel i Göteborgs hamn.Bild:Adam Ihse

Förslaget från utredaren Tommy Larsson innebär, enligt Ekot, en begränsning i strejkrätten för fackförbund som konkurrerar med det avtalstecknande facket. Men det konkurrerande fackförbundet ska kunna vidta stridsåtgärder om sådana frågor som inte omfattas av kollektivavtalet. Och det ska vara möjligt att ta strid för att få teckna ett kollektivavtal, men det avtalstecknande facket ska då godkänna stridsåtgärden.

Detta kommer knappast att kunna avstyra en situation som den i Göteborgs containerhamn. Ett utbrytarfack ska alltså enligt förslaget ha rätt att strejka om saker som inte finns med i det gällande kollektivavtalet. Det ligger nära till hands för ett fack som söker konflikt att hitta sådana tillåtna anledningar. Och att ett fackförbund ska godkänna konflikter hos ett annat fack är en märklig lösning som gör att arbetsgivare likväl kan utsättas för stridsåtgärder när meningen var att det skulle råda fredsplikt.

Det finns ingen annan lösning än fullständig fredsplikt på en arbetsplats med gällande kollektivavtal.

Den enda invändningen mot detta är att det blir svårt för en konkurrerande fackförening att ta upp striden för att få teckna kollektivavtal. Detta skulle vara aktuellt på tjänstemannaarbetsplatser där exempelvis ett Saco-fack och ett TCO-fack verkar sida vid sida. Akademikerfacket SSR, som bland annat organiserar socionomer, protesterade därför på tisdagen och sa att förslaget hotar den svenska modellen.

Det är en obefogad farhåga. Tjänstemannafacken strejkar inte normalt för att få teckna kollektivavtal. Och de lockar inte medlemmar utifrån vilket avtal som gäller, utan deras erbjudande bygger på det stöd och förmåner en individuell medlem kan få via medlemskapet.

Konflikten i Göteborg är ett särfall, eftersom det är sällsynt med utbrytarfack som Svenska Hamnarbetarförbundet. Det är ännu mer sällsynt med fackföreningar som gör konflikt till huvudsak och som har långtgående krav på hur arbetet ska organiseras.

Den svenska modellen bygger på att arbetsgivarna respekterar de anställdas rätt att organisera sig. Och fackförbunden ”säljer” fredsplikt till arbetsgivarna. Fackliga krafter som ändå inte är intresserade av fredsplikt bör rimligen kunna få sin konflikträtt begränsad utan att den svenska modellen hotas.

Det talas om att det läckta utredningsförslaget skulle förskjuta balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas förmån. Kanske det, men man måste då se att det är arbetsgivaren som är den svagare parten i flera situationer på arbetsmarknaden i dag. I fallet med Göteborgs containerhamn är det uppenbart. Det gäller också sympatiåtgärderna, som inte får ändras enligt regeringens utredningsdirektiv och som utsätter företag för stridsåtgärder som syftar till att få ett nytt löneavtal i en helt annan bransch. Det gäller också de blockader som syftar till att tvinga företag att teckna kollektivavtal.

Fackets problem i Sverige är inte kollektivavtalen, utan snarare antalet fackmedlemmar. Den fackliga organisationsgraden har sjunkit påtagligt de senaste 20 åren, enligt den senaste rapporten från Arbetsmarknadsekonomiska rådet. Men täckningsgraden för kollektivavtal har sjunkit betydligt mindre. En anledning, enligt samma rapport, kan vara att arbetsgivarna värdesätter kollektivavtal, eftersom det ger ”bra anseende”. En annan anledning är att kollektivavtalet ”förbättrar relationerna med de anställda och ger en ram att förhålla sig till”. Däremot väger det inte lika tungt för företagen att kollektivavtalen erbjuder en ”paketlösning”.

Det är alltså arbetsgivarna som tycker att avtalen ger bra renommé och därmed i större utsträckning är den sida som upprätthåller kollektivavtalssystemet. Facket, däremot, misslyckas med att få de unga att gå med.

Fackförbund i olika branscher bör inse att det inte är militanta arbetsmetoder som lockar medlemmar. Inte heller krav om att facket i detalj ska få styra arbetet. De flesta svenska fackförbund är ansvarstagande krafter, vars pragmatiska inställning har betytt mycket för stabiliteten på arbetsmarknaden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?