1515

Tobias Wikström: Det räcker inte att bara avgå från ett uppdrag

LEDARE. 54 anställda på Pensionsmyndigheten har skrivit ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi. De kräver att tidigare justitieministern och advokaten Thomas Bodström inte ska få tillträda som landshövding i Stockholms län.

Thomas Bodström.
Thomas Bodström.Bild:Amanda Lindgren

Bakgrunden är att han har varit styrelseledamot i pensionsbolaget Allra.

Det är en sensationell sak, att vanligtvis anonyma statstjänstemän skriver ett brev med ett sådant krav till regeringen och undertecknar med namn. Det är ett tecken på hur allvarligt de ser på utnämningen.

Det är lätt att förstå. Pensionsmyndigheten har gjort ett tufft jobb med Falcon Funds-härvan. Sedan kom kritiken mot Allra och myndigheten vidtog åtgärder. Pensionsmyndigheten har fått kritik för att agera sent. Och dessutom har tjänstemännen där befunnit sig mitt i ett ställningskrig om PPM-systemets hela existensberättigande.

Till saken hör att Socialdemokraterna aldrig har gillat PPM – det var en del av en kompromiss med de borgerliga partierna på 1990-talet.

Självklart blir tjänstemännen provocerade när en styrelseledamot i ett bolag som är föremål för en förundersökning får ett av de mest maktpåliggande statliga uppdragen som finns. Det betyder inte att tjänstemännen tror att han är skyldig till något brott, utan enbart att han som styrelseledamot har ansvar för verksamheten.

Det sänder förstås märkliga signaler när ett en styrelseledamot bolag som har varit föremål för ingripande åtgärder från Pensionsmyndigheten belönas av regeringen med ett mycket fint jobb.

Allras styrelseordförande Ebba Lindsö lämnade ordförandeskapet i Sjätte AP-fonden. För henne fick skandalen alltså konsekvenser, men inte för den S-märkte Thomas Bodström.

Hela historien bekräftar en dyster bild av hur det fungerar på regeringskansliet, något som brutalt visade sig i samband med it-skandalen i somras. Tar man varningar på allvar? Betyder en polisanmälan något? Vet det ena departementet vad det andra gör?

För Thomas Bodström och alla andra som sitter eller funderar på att sätta sig i en bolagsstyrelse finns bara en lärdom. Tänk efter innan du tar ett uppdrag. Jobba hårt under styrelsetiden och ha integritet. Och inse att det du gör som styrelseledamot kan komma tillbaka till dig långt efter. Det räcker inte med att avgå ur styrelsen.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?