Talmannen är förhindrad att inleda förhandlingar eftersom Stefan Löfven sitter kvar. De 15 dagarna präglas därför av två saker: krav på besked om regeringsfrågan och frånvaro av ståndpunkter i politiska sakfrågor.
I söndagens Agenda i SVT ställde programledaren Camilla Kvartoft likartade frågor om och om igen till KD-ledaren Ebba Busch Thor: Hur ser ditt alternativ ut? Hur ska ni få igenom det? Vilken är er plan B?
Frågan är varför allianspartierna måste svara på vad som händer om deras regeringsalternativ blir fällt. Det har ju inte hänt än.
Detta samtidigt som ingen ställer frågan till Socialdemokraterna om vilken sakpolitik som alls skulle kunna föras av ett regeringsunderlag där S, MP, C och L ingår – den variant som S så gärna talar om.
Det råder en politikens silly season just nu. Även framstående samhällsdebattörer söker med ljus och lykta efter en regeringslösning som någon annan ännu inte kommit på. Om Cecilia Malmström kallas hem från Bryssel kan regeringen fungera föreslår någon (varför man nu ska välja någon som inte ägnat sig åt inrikespolitik på 19 år, låt vara att hon är Sveriges mest inflytelserika EU-kommissionär hittills).
Den slipade spelaren Stefan Löfven hade kanske räknat med en situation à la ”fångarnas dilemma”, där parter som saknar information om andra parters strategier till slut ska ge med sig. Men det blev bättre än så för S-ledaren. Nu är det som om alla utgår från att alliansen är körd som koalition eftersom man av någon anledning utgår från att SD är det enda partiet som inte kommer att vika från sin linje.
Om detta vet vi faktiskt ingenting – och det är inte SD som håller andra på sträckbänken, utan Stefan Löfven.
I måndagens P1 Morgon säger S-gruppledaren Anders Ygeman att regeringsbildningsprocessen har dröjt för att det har funnits en vilja hos andra partier att invänta det definitiva valresultatet. Det är ett magstarkt uttalande – på tal om låsningar – från det parti som uttryckligen sagt att det inte kan acceptera någon annan regering än en S-ledd.
I samma radiointervju sa Anders Ygeman också att han inte kan utesluta en S-regering där V ingår, alltså har ministerposter. Ett intressant besked från ett parti som säger sig vilja riva blockgränsen.