1515

Tobias Wikström: Dags att ta nästa steg i debatten om skatter

Inställningen till skattesänkningar som politiskt mål har förändrats de senaste decennierna. Ingen försöker locka röster på en politik som innebär höjda skatter ”för vanligt folk”, för att låna Magdalena Anderssons uttryck. Följaktligen är det pensionärernas skatter som ska sänkas för att komma i nivå med löntagares skatter, inte att löntagarnas ska höjas. Listan kan göras längre – det är inte längre gångbart att gå till val på höjda skatter i lägre inkomstlägen.

YTLIGT. I SVT:s statsministerduell i Norrköping i fredags var skatter ett av ämnena, liksom i nästan alla tv-debatter. Men diskussionen är förenklad och varken programledare eller politiker verkar vilja diskutera på djupet.
YTLIGT. I SVT:s statsministerduell i Norrköping i fredags var skatter ett av ämnena, liksom i nästan alla tv-debatter. Men diskussionen är förenklad och varken programledare eller politiker verkar vilja diskutera på djupet.Foto:Henrik Montgomery/TT

Detta innebär dock inte att skattedebatten har mognat. Både politiker och journalister uttrycker sig misstänkliggörande mot skatteförslag som riktar in sig på högre inkomstlägen. Konstiga uttryck används när tidigare reformer ska backas tillbaka. Man vägrar tro på att skattesänkningar kan ge dynamiska effekter.

Den som vill sänka skatterna får i valrörelsen väljer att finna sig i att det beskrivs på ett märkligt sätt. Rekord tar Socialdemokraterna som påstår (senast i fredagens statsministerduell i SVT) att alliansen vill sänka skatterna med 100 miljarder kronor. Den summan har uppstått genom att de fyra partiernas förslag har lagts samman. Och S-företrädare brukar storsint tillägga: Och då har vi ändå inte dubbelräknat likadana förslag.

Men i en koalition får ju inte alla partier igenom alla sina respektive förslag. Det är alltså ett ohederligt sätt att resonera.

Även på andra sätt finns besynnerliga uttryckssätt om skatterna. De som vill ta bort en nyligen höjd skatt för höginkomsttagare får höra att de vill sänka skatterna kraftigt för de rikaste. Det är ett så framgångsrikt debattgrepp att exempelvis Moderaterna helt enkelt har lagt en sänkning av de höga marginalskatterna åt sidan.

På motsvarande sätt fick SD-ledaren Jimmie Åkesson frågan hos SVT varför han vill göra en ”extra skattesänkning”, på över 9.000 kronor per månad, för de mest högavlönade. Men om man utgår från Sveriges skatteskala där de som tjänar mest betalar 60 procent i skatt blir det naturligtvis ett betydligt högre kronbelopp om man vill sänka till 50–55 procent för den som tjänar riktigt mycket.

Att det blir mer pengar i skattesänkning för högavlönade beror inte på dem som vill sänka utan på dem som en gång höjde skatten.

Moderaterna har uppenbarligen bestämt sig för att de inte klarar debatten om marginalskatterna. I SVT:s utfrågning sa Ulf Kristersson att höga marginalskatter inte är det stora bekymret: ”De är inte vårt största problem, de är ännu inte uppe i 80 procent.”

Liberalerna diskuterar däremot gärna sänkt marginalskatt exempelvis i betydelsen slopad värnskatt (de extra 5 procentenheter som betalas i skatt över en viss nivå). Det partiet är alltså berett på att ta debatten om att de med högst inkomst måste få en skattesänkning eftersom de tidigare har överbeskattats.

Men när Moderaterna talar om att sänka marginalskatterna nöjer man sig med att tala om höjd brytpunkt för statlig skatt, vilket onekligen skulle sänka skatten något för yrkesgrupper som alla kan relatera till – barnmorskor och poliser brukar nämnas. Men marginalskatten ovanför brytpunkten blir ju oförändrad.

För de stora partierna som, till skillnad från Liberalerna, har tydliga ambitioner att växa i breda samhällslager är vissa skattefrågor minerad mark.

Moderatledaren konfronterades av SVT med undersökningar som visar att ett slopande av värnskatten skulle vara i det närmaste statsfinansiellt neutralt, alltså att en lägre skatt gör att fler arbetar lite mer. Han avfärdade inte dessa bedömningar, men återkom till att värnskatten inte var prioriterad att sänka. Det är viktigare att sänka för människor med lägre inkomster, ansåg han. Som om det skulle finnas en motsättning.

Valrörelsen beträffande skatter kan sammanfattas så här: Andras förslag beskrivs på ett vilseledande sätt, och inga programledare tycks orka ingripa. Eller också är det programledarna som uttrycker sig missvisande och den aktuella politikern orkar inte säga ifrån. Det går inte ens att framföra skatteförslag som skulle ha en så stor dynamisk effekt att de i stort sett är gratis att genomföra.

För övrigt kan Socialdemokraterna i snart sagt varje fråga använda debattgreppet: Hur ska ni kunna sköta sjukvården / utveckla rättsväsendet / lova fler lärare när ni vill sänka skatterna? Det är enformigt.

Tills politikerna är beredda att ta nästa steg i skattedebatten får vi glädja oss åt att inget parti vill höja skatterna ”för vanligt folk”.


Innehåll från RottnerosAnnons

Rottneros sätter social hållbarhet i fokus

För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?
För att få en bättre arbetsplats jobbar Rottneros kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor. Men det kan räcka med att göra saker lite annorlunda för att öppna perspektiven och påminna om att vi är större än stereotyperna. Vad är din reaktion på den här bilden?

Rottneros är specialister på pappersmassa och tar fram material till förnybara produkter över hela världen. Genom att sätta hållbarhet och människan i fokus skapar Rottneros en utvecklande och engagerad arbetsplats. I nära kundrelationer jobbar de för att bidra till en bättre och mer hållbar värld.

Rottneros hållbarhetsarbete fokuserar på sunda finanser, socialt ansvarstagande och miljöhänsyn.

Inom området social hållbarhet arbetar bolaget med att skapa en attraktiv, inkluderande och trygg arbetsplats som medarbetarna känner sig stolta över.

– För oss är det viktigt med social hållbarhet och att vara en arbetsgivare som är tillgänglig för alla människor, inte minst för kompetensförsörjningen. Vi vill att alla ska se oss som en intressant arbetsgivare och vi anser att ju fler perspektiv och infallsvinklar vi har på olika frågor desto bättre blir vi, säger Ida Mörtsell, Direktör HR, Säkerhet och Kommunikation.

Berikande med ett brett perspektiv

En homogen grupp ger ett snävt perspektiv. För att kunna ta snabba och rätt beslut från början behöver man kunna titta på saker ur så många perspektiv som möjligt. En människa som känner sig trygg och sedd vågar lyfta upp idéer, vill ge det lilla extra och mår bra av att komma till jobbet. Det är resonemanget kring varför Rottneros anser att mångfald och en god social hållbarhet skapar en arbetsplats med stor affärsnytta. För att få en bättre arbetsplats jobbar bolaget kontinuerligt med att ifrågasätta normer och strukturer, vilket kan framkalla blandande känslor.

– Ofta handlar det jobbiga om att avstå något av sina privilegier för att andra ska få det bättre. Det kan exempelvis vara när vi reviderade tjänstebilspolicyn och förlängde bytestiden från tre till fyra år. Oavsett bilmärke så är det alltid nyproduktion som har störst miljöpåverkan och när vi kan vi bidra till ökad hållbarhet så vill vi göra det, säger Ida Mörtsell.

Att avstå helt från alkohol vid intern representation är också något som införts på Rottneros för att skapa en tryggare arbetsplats. Många situationer som uppdagades världen över i samband med

 #metoo kunde kopplas till alkoholförtäring. Lennart Eberleh, VD och koncernchef menar att om man inte tillhör en minoritetsgrupp är risken stor att man saknar infallsvinklar och därför behöver bli bättre på att lyssna och försöka förstå andra människors upplevelser.

– Jag, som man, har aldrig varit med om ovälkommen beröring i samband med en jobbsituation och kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara. Men när jag gör perspektivbyte och försöker förstå så inser jag att det måste vara fruktansvärt. 

Arbeta med oliktänkande i praktiken 

En enkel, men effektfull förändring som Rottneros har gjort för att ta tillvara på människors olika perspekt, är att bredda referenstagningen vid nyanställning. 

– Idéen kom i samband med att vi höll gemensamma intervjuer. Vi kunde ha helt olika uppfattningar av samtalen och vi såg olika saker. Vi konstaterade också att referenserna ofta är homogena grupper av personer som delar värderingar och uppfattningar med varandra., berättar Ida Mörtsell. Lennart Eberleh fortsätter;

– Nu när vi börjat kräva referenser som tillhör någon av diskrimineringsgrupperna så får vi en mycket mer träffsäker rekrytering. Nu får du en befattning hos oss för att du är mest lämpad för jobbet, inte för att du tillhör en specifik grupp eller känner rätt personer.

Ökad flexibilitet, i spåren av pandemin 

Pandemins snabba digitaliseringsresa ger fördelar till landsbygden, där Rottneros fabriker finns. Exempelvis blir allt fler utbildningar digitala, vilket skapar ökad tillgänglighet och lika villkor oavsett var man befinner sig i landet. Möjligheten till flexibilt arbete på distans är också något som pandemin fört med sig. 

– Medarbetarna är vår största tillgång och att skapa en arbetsmiljö som är hållbar är ett av våra viktigaste uppdrag. För många kan arbete på distans och att få möjlighet att arbeta flexibelt sänka stressen och bidra till att livspusslet plötsligt fungerar. För en småbarnsförälder kan det till och med vara skillnaden från att kunna tacka ja till ett jobb eller inte. Vi hittar individuella lösningar där individens och verksamhetens behov kan mötas, säger Lennart Eberleh.

Läs mer om Rottneros här

Om Rottneros

Rottneros är börsnoterat på Nasdaq Stockholm och består av de två massabruken Vallviks Bruk och Rottneros Bruk, fibertrågstillverkaren Rottneros Packaging samt råvaruanskaffningsbolagen Nykvist Skogs och Rottneros Baltic. Koncernen omsatte ca 2,1 MSEK 2020 och hade 318 anställda.

 

Mer från Rottneros

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rottneros och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?