1515
Annons

Tobias Wikström: Att utreda konsekvenserna för företagare räcker inte

LEDARE. På måndagen berättade Di om Gunnila Blomberg. Hon är ägare till familjeföretaget Eleiko, som tillverkar och säljer styrketräningsutrustning.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tog ett steg tillbaka sent på måndagen när hon sa att exitskattens konsekvenser för företagen ska analyseras. Men företagare runt om i Sverige har redan börjat förbereda sig för konsekvenserna och det nya beskedet innebär inte att faran är över.
Finansminister Magdalena Andersson (S) tog ett steg tillbaka sent på måndagen när hon sa att exitskattens konsekvenser för företagen ska analyseras. Men företagare runt om i Sverige har redan börjat förbereda sig för konsekvenserna och det nya beskedet innebär inte att faran är över.Bild:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery

För två och ett halvt år sedan blev Gunnila Blomberg änka och därmed ensam ägare. Sedan dess har hon planerat för ett generationsskifte till sina fyra barn, av vilka tre arbetar i företaget. Problemet är att ett av barnen arbetar för Eleikos dotterbolag i USA och ett annat barn är på väg att flytta till Frankrike för att expandera företagets verksamhet där.

Om det nya förslaget till exitskatt införs innan Gunnila Blomberg hinner föra över ägandet till barnen kommer hon att behöva betala den nya skatten för de delar som överlåts till de utlandsboende arvingarna. Det är i så fall en skatt som ska räknas ut enligt 3:12-reglerna, som om hon hade sålt de andelarna.

Exitskatten är än så länge endast ett förslag från Skatteverket som regeringen har sänt ut på remiss. Men finansminister Magdalena Andersson har uttryckt tydlig sympati för förslaget och det finns därför all anledning att utgå från att den kommer att införas.

Detta förändras inte i grunden av hennes besked på måndagskvällen att konsekvenserna för näringslivet måste utredas. Osäkerheten består.

Regeringen behöver inte samla en riksdagsmajoritet för att driva igenom en ny skatt, den kan finnas med som en del i budgetpropositionen. Man får anta att regeringen inte kommer att hinna med detta förslag under våren och det kommer alltså ett val emellan. Men regeringsfrågan är oviss, och en familjeföretagare med ansvar för många arbetstillfällen måste planera.

Med tanke på hur Magdalena Andersson har beskrivit förslaget finns det tyvärr anledning till oro. Hon har gjort exitskatten till en del i sin kamp mot skatteplanering. När Skatteverket kom med sitt förslag sa hon att skatten är ett svar på den attityd som hon ansåg att näringslivet har visat, att skatteplanering som inte är förbjuden inte heller är olämplig. Logiken är alltså: näringslivet har bett om lagstiftning, och här kommer jag med lagstiftning.

Man kan inte heller utesluta att en sådan här skatt – när den väl är på gång – kommer att införas utan förvarning. Det finns en möjlighet för regeringen att sända en så kallad stoppskrivelse till riksdagen, som innebär att en kommande lagstiftning gäller redan från den dagen – ett sätt att komma förbi förbudet mot retroaktiv skattelagstiftning. Stoppskrivelser har använts när regeringen har velat täppa till en skatteplaneringsmöjlighet med omedelbar verkan så att ingen hinner agera innan lagen verkligen har blivit godkänd av riksdagen.

Situationen är fortfarande så osäker att man måste utgå från att fåmansföretag nu försöker agera proaktivt och exempelvis genomför ett generationsskifte genast fastän det egentligen var tänkt att ske senare. Eftersom förslaget kommer att slå stenhårt mot generationsskifte genom gåva eller arv är detta en fråga om liv eller död för de familjeföretagare som råkar ha en eller flera bröstarvingar utomlands.

Mängder av konsulttimmar har börjat rulla. Återigen, precis som innan arvsskatten avskaffades, måste småföretagare ägna orimligt stor energi åt sin skattesituation snarare än åt sina affärer.

Exitskatten handlar till sin kärna om att den som lämnar Sverige måste ta upp sina värdepappersinnehav till beskattning som om de såldes vid utflyttningstillfället. Skatten fastställs men anstånd kan beviljas om man flyttar inom Europa eller till USA och några länder till.

Men exitskatten slår till även när värdepapper överlåts eller går i arv om mottagaren inte bor i Sverige. Och i dessa situationer blir det inget anstånd – pengarna ska upp direkt.

Skatten gäller inte bara värdepapper i dagligt tal, som börsnoterade aktier. Exitskatten gäller också ägandet i fåmansföretag. Vid utflyttning, arv eller gåva till någon som bor utomlands ska den latenta försäljningsvinsten räknas ut (hur nu det ska gå till) och det blir 3:12-skatt på beloppet. Fast det inte finns några pengar att betala med.

Skatteverket medgav i måndagens tidning att det inte har gjorts någon analys av hur förslaget påverkar företagandet. Ett bevis på att nya lagar inte bör utarbetas av Skatteverket.

Att Magdalena Andersson på måndagseftermiddagen sagt att konsekvenserna för företagare ska utredas är givetvis bra. Samtidigt är det en smula märkligt att hon tar upp detta först nu; det är ju konsekvenserna för företagare som har varit i fokus för debatten i två och en halv månad, sedan förslaget kom från Skatteverket.

Det finns en person som kan stoppa oron bland familjeföretagarna, hon heter Magdalena Andersson. Entreprenörerna förtjänar ett tydligare besked än att konsekvenserna ska "utredas grundligt". Det enklaste vore att meddela att förslaget har lagts i papperskorgen.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?