ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Att utreda konsekvenserna för företagare räcker inte

  • Finansminister Magdalena Andersson (S) tog ett steg tillbaka sent på måndagen när hon sa att exitskattens konsekvenser för företagen ska analyseras. Men företagare runt om i Sverige har redan börjat förbereda sig för konsekvenserna och det nya beskedet innebär inte att faran är över. Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery

LEDARE. På måndagen berättade Di om Gunnila Blomberg. Hon är ägare till familjeföretaget Eleiko, som tillverkar och säljer styrketräningsutrustning.

För två och ett halvt år sedan blev Gunnila Blomberg änka och därmed ensam ägare. Sedan dess har hon planerat för ett generationsskifte till sina fyra barn, av vilka tre arbetar i företaget. Problemet är att ett av barnen arbetar för Eleikos dotterbolag i USA och ett annat barn är på väg att flytta till Frankrike för att expandera företagets verksamhet där.

Om det nya förslaget till exitskatt införs innan Gunnila Blomberg hinner föra över ägandet till barnen kommer hon att behöva betala den nya skatten för de delar som överlåts till de utlandsboende arvingarna. Det är i så fall en skatt som ska räknas ut enligt 3:12-reglerna, som om hon hade sålt de andelarna.

Exitskatten är än så länge endast ett förslag från Skatteverket som regeringen har sänt ut på remiss. Men finansminister Magdalena Andersson har uttryckt tydlig sympati för förslaget och det finns därför all anledning att utgå från att den kommer att införas.

Detta förändras inte i grunden av hennes besked på måndagskvällen att konsekvenserna för näringslivet måste utredas. Osäkerheten består.

Regeringen behöver inte samla en riksdagsmajoritet för att driva igenom en ny skatt, den kan finnas med som en del i budgetpropositionen. Man får anta att regeringen inte kommer att hinna med detta förslag under våren och det kommer alltså ett val emellan. Men regeringsfrågan är oviss, och en familjeföretagare med ansvar för många arbetstillfällen måste planera.

Med tanke på hur Magdalena Andersson har beskrivit förslaget finns det tyvärr anledning till oro. Hon har gjort exitskatten till en del i sin kamp mot skatteplanering. När Skatteverket kom med sitt förslag sa hon att skatten är ett svar på den attityd som hon ansåg att näringslivet har visat, att skatteplanering som inte är förbjuden inte heller är olämplig. Logiken är alltså: näringslivet har bett om lagstiftning, och här kommer jag med lagstiftning.

Man kan inte heller utesluta att en sådan här skatt – när den väl är på gång – kommer att införas utan förvarning. Det finns en möjlighet för regeringen att sända en så kallad stoppskrivelse till riksdagen, som innebär att en kommande lagstiftning gäller redan från den dagen – ett sätt att komma förbi förbudet mot retroaktiv skattelagstiftning. Stoppskrivelser har använts när regeringen har velat täppa till en skatteplaneringsmöjlighet med omedelbar verkan så att ingen hinner agera innan lagen verkligen har blivit godkänd av riksdagen.

Situationen är fortfarande så osäker att man måste utgå från att fåmansföretag nu försöker agera proaktivt och exempelvis genomför ett generationsskifte genast fastän det egentligen var tänkt att ske senare. Eftersom förslaget kommer att slå stenhårt mot generationsskifte genom gåva eller arv är detta en fråga om liv eller död för de familjeföretagare som råkar ha en eller flera bröstarvingar utomlands.

Mängder av konsulttimmar har börjat rulla. Återigen, precis som innan arvsskatten avskaffades, måste småföretagare ägna orimligt stor energi åt sin skattesituation snarare än åt sina affärer.

Exitskatten handlar till sin kärna om att den som lämnar Sverige måste ta upp sina värdepappersinnehav till beskattning som om de såldes vid utflyttningstillfället. Skatten fastställs men anstånd kan beviljas om man flyttar inom Europa eller till USA och några länder till.

Men exitskatten slår till även när värdepapper överlåts eller går i arv om mottagaren inte bor i Sverige. Och i dessa situationer blir det inget anstånd – pengarna ska upp direkt.

Skatten gäller inte bara värdepapper i dagligt tal, som börsnoterade aktier. Exitskatten gäller också ägandet i fåmansföretag. Vid utflyttning, arv eller gåva till någon som bor utomlands ska den latenta försäljningsvinsten räknas ut (hur nu det ska gå till) och det blir 3:12-skatt på beloppet. Fast det inte finns några pengar att betala med.

Skatteverket medgav i måndagens tidning att det inte har gjorts någon analys av hur förslaget påverkar företagandet. Ett bevis på att nya lagar inte bör utarbetas av Skatteverket.

Att Magdalena Andersson på måndagseftermiddagen sagt att konsekvenserna för företagare ska utredas är givetvis bra. Samtidigt är det en smula märkligt att hon tar upp detta först nu; det är ju konsekvenserna för företagare som har varit i fokus för debatten i två och en halv månad, sedan förslaget kom från Skatteverket.

Det finns en person som kan stoppa oron bland familjeföretagarna, hon heter Magdalena Andersson. Entreprenörerna förtjänar ett tydligare besked än att konsekvenserna ska "utredas grundligt". Det enklaste vore att meddela att förslaget har lagts i papperskorgen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies