Annons

Tobias Wikström: Ansvarslöst missbruk av regeringsmakten

LEDARE. Så kom då lagförslaget om vinsttak i välfärdsföretag. Det är ett lika meningslöst som hänsynslöst slag mot mångfald, valfrihet och innovationskraft. Och det är ett grovt missbruk av regeringsmakten.

UTDÖMT. Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt presenterade ett lagförslag på fredagen. Som dömts ut av åtskilliga remissinstanser. Och som kommer att röstas ned i riksdagen.
UTDÖMT. Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt presenterade ett lagförslag på fredagen. Som dömts ut av åtskilliga remissinstanser. Och som kommer att röstas ned i riksdagen.Bild:Jesper Frisk

Förslaget gäller inte sjukvården. Ideella aktörer omfattas inte. Och mindre aktörer ska inte behöva ha samma regler som större.

Att dessa undantag alls är aktuella visar hur stenhårt lagförslaget slår mot välfärdens aktörer. På fredagens presskonferens ville civilminister Ardalan Shekarabi ge intryck av att det nya förslaget inte stoppar all vinst – men om det vore korrekt skulle icke-vinstdrivande företag inte behöva undantas.

I själva verket är förslaget ett vinststopp. Många kanske tror att de 7 procent plus statslåneräntan, som Ardalan Shekarabi talar om, handlar om vinst i förhållande till omsättningen. Men det är i förhållande till operativt kapital det ska räknas. En skolas främsta kapital är dess personal som ju inte syns i någon balansräkning, och lokalerna är ofta hyrda. För en hel del företag innebär det att ingen nämnvärd vinst får göras.

Förslaget skapar stor oro och påverkar investeringsviljan i välfärdssektorn. Detta gäller också i sjukvården, där vi ännu inte vet vilka planer regeringen hyser.

Med på presskonferensen var vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Vinststoppet var hans villkor för att stödja regeringens budgetar. Det tål att påminnas om vilken anmärkningsvärd maktposition Vänsterpartiet har fått.

V kan vara med och styra och ställa i regeringens budgetförslag utan att behöva ta regeringsansvar. Men Socialdemokraterna visar inga tecken på att vantrivas i Vänsterpartiets sällskap. Tvärtom har den nuvarande regeringen lagt ett antal V-anstrukna förslag och försvarat dem intensivt – fredagens vinststopp är ett av dem.

Socialdemokraterna har en hundraårig historia av att motarbeta de värsta socialistiska förslagen och hålla avstånd till kommunister. Vinststoppet är en inskränkning av näringsfriheten som bryter denna tradition. Och det sker i samarbete med ett vänsterparti som har en uttalad kommunist som vikarierande ekonomisk talesperson.

Vinstförslaget kommer inte att gå igenom riksdagen. Alliansen och Sverigedemokraterna har tydliggjort sitt motstånd och har investerat stort politiskt kapital i denna fråga.

Ändå lägger regeringen fram förslaget, inte bara för att V har krävt det, utan också för att S gärna ser ”vinstjakten” som en valfråga. Men det är ansvarslöst att använda en omfattande riksdagsprocess med utskottsbehandling och votering som ett led i en valrörelse när man på förhand vet att förslaget kommer att falla. Stefan Löfven får låta bli att använda ordet ”samarbetsregering” i fortsättningen.

Fredagens lagrådsremiss är full av redogörelser för hur ett antal remissinstanser har avstyrkt de olika delarna av förslaget. Och det finns gott om uppseendeväckande resonemang. Till exempel konstaterar regeringen att det inte går ”att påvisa några generella kvalitetsskillnader mellan kommunala och privata utförare eller mellan fristående och kommunala skolor. Det finns därför inte heller anledning att tro att kvaliteten för barn, elever eller brukare skulle sjunka, även om kommunerna i vissa fall blir tvungna att ta över viss verksamhet.”

Kvaliteten förbättras alltså inte. Familjerna måste bara få lite mindre valfrihet och det är inte hela världen om barnen måste flytta över till kommunal skola.

Frågan om vinst i välfärden har påverkat socialdemokratins syn på företagare generellt. Det märks i skattepolitiken, senast med förslaget om utflyttningsskatt som i praktiken är en hög arvsskatt på företagare som råkar ha minst en bröstarvinge bosatt i utlandet.

Debattklimatet har hårdnat, vilket märks exempelvis på partikongresserna, där vinst i största allmänhet kritiseras i inläggen. Och Ardalan Shekarabi har sagt att vinst är stöld.

I lagrådsremissen talas det återkommande om ”övervinster”. Det har gått mer än 40 år sedan Socialdemokraterna senast satte detta ord i centrum av debatten. Då handlade det om löntagarfonder, en idé som LO hade förmått Socialdemokraterna att anamma. Det blev ett experiment som drabbade partiet hårt.

Innehåll från CajomAnnons

Sveriges enda pepparrotsfabrik tar sitt kulturarv på allvar

I Fjärås hittar du Sveriges enda pepparrotsfabrik – Cajom Pepparrot. Det halländska familjeföretaget grundades redan 1929 och har sedan dess försett svenskarna med den kryddiga rot som här i norr ofta kallas Nordens chili. 

– Vi missionerar gärna om pepparrotens alla fördelar, såväl som smaksättare som för sitt höga näringsinnehåll, säger Daniel Boström, vd och ägare till Cajom Pepparrot. 

Sedan starten i slutet av 1920-talet har Cajom haft pepparrot som kärna i sin verksamhet. Under sina första 30 år såldes pepparroten hel – mestadels till ICA i Solna – men i slutet av 60-talet började företaget bredda sitt erbjudande. Ännu ligger dock pepparroten Daniel Boström varmast om hjärtat. 

– Pepparrot är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna! Det är nämligen framför allt här, i norra Halland, som det odlas pepparrot i hela Sverige. För oss innebär det att vi har ett kulturarv att bevara, något vi tar på största allvar. Därför är det viktigt för oss att alltid erbjuda en produkt av högsta kvalitet, med tydlig skillnad i smak; man ska märka att man äter vår pepparrot.

Levererar de bästa råvarorna

Idag har Cajom ett produktutbud som utöver svenskodlad, importerad samt ekologisk färsk pepparrot bland annat inkluderar förädlade smaksättare i premiumsegmentet, såsom riven pepparrot, pepparrotsvisp, riven vitlök och riven ingefära – bolaget är till och med en av Sveriges största producenter av förädlad ingefära. Just förädling av råvaror är numera bolagets huvudsakliga affär och då Cajom har tillgång till cirka 80 procent av Sveriges totala pepparrotsskörd tillverkas en mängd andra produkter, både under eget varumärke och som tillverkningshub för andra aktörer inom svensk livsmedelsindustri.

– Vår långa tradition av att leverera de bästa råvarorna till kräsna kockar i restaurangbranschen har lärt oss att aldrig tumma på kvaliteten. Därför använder vi oss enbart av de bästa råvarorna, vilket är hemligheten bakom varför så många kunder återkopplar till oss med feedback som ”detta var den godaste och starkaste produkten jag ätit, wow”!

Väl värd att bevara

Daniel Boström betonar att driftkrafterna inom Cajom även de har starka kopplingar till bolagets anrika historia. Att ta tillvara det som jorden erbjuder, att förädla med respekt för råvaran och att inte kompromissa med kvaliteten någonstans i kedjan är för Cajom en självklarhet. 

– Detta är också bakgrunden till att vi är initiativtagare för att ansöka om att ursprungsmärka fjäråsodlad pepparrot genom EU:s förordning om skyddad ursprungsbeteckning och geografiskt skydd. Pepparroten är en otrolig smaksättare och bidrar dessutom till en hälsosam kosthållning genom välgörande innehåll såsom mer än dubbelt så mycket c-vitamin som en apelsin! Men även antioxidanter och mycket mer; den är helt enkelt väl värd att bevara, avslutar han. 

FAKTA OM CAJOM

Cajom är familjeföretaget som funnits i Fjärås sedan 1929. Cajom säljer under eget varumärke utöver färsk pepparrot (Svenskodlad, importerad alternativt ekologisk) våra förädlade smaksättare i premiumsegmentet: Riven Pepparrot, Pepparrotsvisp, Riven Ingefära & riven vitlök.

Läs mer om Cajoms produkter för restauranger och grossister här

Läs mer om Cajoms lösningar för livsindustrin här  

Hitta smarriga recepttips med pepparrot här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cajom och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera