Tobias Wikström: Ansvarslöst missbruk av regeringsmakten

LEDARE. Så kom då lagförslaget om vinsttak i välfärdsföretag. Det är ett lika meningslöst som hänsynslöst slag mot mångfald, valfrihet och innovationskraft. Och det är ett grovt missbruk av regeringsmakten.

UTDÖMT. Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt presenterade ett lagförslag på fredagen. Som dömts ut av åtskilliga remissinstanser. Och som kommer att röstas ned i riksdagen.
UTDÖMT. Ardalan Shekarabi och Jonas Sjöstedt presenterade ett lagförslag på fredagen. Som dömts ut av åtskilliga remissinstanser. Och som kommer att röstas ned i riksdagen.Bild:Jesper Frisk

Förslaget gäller inte sjukvården. Ideella aktörer omfattas inte. Och mindre aktörer ska inte behöva ha samma regler som större.

Att dessa undantag alls är aktuella visar hur stenhårt lagförslaget slår mot välfärdens aktörer. På fredagens presskonferens ville civilminister Ardalan Shekarabi ge intryck av att det nya förslaget inte stoppar all vinst – men om det vore korrekt skulle icke-vinstdrivande företag inte behöva undantas.

I själva verket är förslaget ett vinststopp. Många kanske tror att de 7 procent plus statslåneräntan, som Ardalan Shekarabi talar om, handlar om vinst i förhållande till omsättningen. Men det är i förhållande till operativt kapital det ska räknas. En skolas främsta kapital är dess personal som ju inte syns i någon balansräkning, och lokalerna är ofta hyrda. För en hel del företag innebär det att ingen nämnvärd vinst får göras.

Förslaget skapar stor oro och påverkar investeringsviljan i välfärdssektorn. Detta gäller också i sjukvården, där vi ännu inte vet vilka planer regeringen hyser.

Med på presskonferensen var vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Vinststoppet var hans villkor för att stödja regeringens budgetar. Det tål att påminnas om vilken anmärkningsvärd maktposition Vänsterpartiet har fått.

V kan vara med och styra och ställa i regeringens budgetförslag utan att behöva ta regeringsansvar. Men Socialdemokraterna visar inga tecken på att vantrivas i Vänsterpartiets sällskap. Tvärtom har den nuvarande regeringen lagt ett antal V-anstrukna förslag och försvarat dem intensivt – fredagens vinststopp är ett av dem.

Socialdemokraterna har en hundraårig historia av att motarbeta de värsta socialistiska förslagen och hålla avstånd till kommunister. Vinststoppet är en inskränkning av näringsfriheten som bryter denna tradition. Och det sker i samarbete med ett vänsterparti som har en uttalad kommunist som vikarierande ekonomisk talesperson.

Vinstförslaget kommer inte att gå igenom riksdagen. Alliansen och Sverigedemokraterna har tydliggjort sitt motstånd och har investerat stort politiskt kapital i denna fråga.

Ändå lägger regeringen fram förslaget, inte bara för att V har krävt det, utan också för att S gärna ser ”vinstjakten” som en valfråga. Men det är ansvarslöst att använda en omfattande riksdagsprocess med utskottsbehandling och votering som ett led i en valrörelse när man på förhand vet att förslaget kommer att falla. Stefan Löfven får låta bli att använda ordet ”samarbetsregering” i fortsättningen.

Fredagens lagrådsremiss är full av redogörelser för hur ett antal remissinstanser har avstyrkt de olika delarna av förslaget. Och det finns gott om uppseendeväckande resonemang. Till exempel konstaterar regeringen att det inte går ”att påvisa några generella kvalitetsskillnader mellan kommunala och privata utförare eller mellan fristående och kommunala skolor. Det finns därför inte heller anledning att tro att kvaliteten för barn, elever eller brukare skulle sjunka, även om kommunerna i vissa fall blir tvungna att ta över viss verksamhet.”

Kvaliteten förbättras alltså inte. Familjerna måste bara få lite mindre valfrihet och det är inte hela världen om barnen måste flytta över till kommunal skola.

Frågan om vinst i välfärden har påverkat socialdemokratins syn på företagare generellt. Det märks i skattepolitiken, senast med förslaget om utflyttningsskatt som i praktiken är en hög arvsskatt på företagare som råkar ha minst en bröstarvinge bosatt i utlandet.

Debattklimatet har hårdnat, vilket märks exempelvis på partikongresserna, där vinst i största allmänhet kritiseras i inläggen. Och Ardalan Shekarabi har sagt att vinst är stöld.

I lagrådsremissen talas det återkommande om ”övervinster”. Det har gått mer än 40 år sedan Socialdemokraterna senast satte detta ord i centrum av debatten. Då handlade det om löntagarfonder, en idé som LO hade förmått Socialdemokraterna att anamma. Det blev ett experiment som drabbade partiet hårt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?