Annons

Tobias Wikström: Alliansen måste inte prata ihop sig mer

LEDARE. Den gångna veckan har tunga toppolitiker publicerat två debattartiklar om vilka partier som bör samarbeta efter valet. Men de är i det närmaste helt innehållslösa på konkreta politiska åtgärder.

KVARTETT. De övriga alliansledarna besökte på fredagseftermiddagen KD:s kommundagar i Jönköping. De är oeniga om få saker, men bör ändå undvika detaljerade manifest inför valet – de kommer ändå inte att kunna få igenom varje punkt även om de ”vinner” valet.
KVARTETT. De övriga alliansledarna besökte på fredagseftermiddagen KD:s kommundagar i Jönköping. De är oeniga om få saker, men bör ändå undvika detaljerade manifest inför valet – de kommer ändå inte att kunna få igenom varje punkt även om de ”vinner” valet.Bild:Mikael Fritzon

I onsdags skrev alliansledarna i DN. Artikeln har framkallat en och annan ironisk kommentar på ledarsidor eftersom den saknar besked på snart sagt varje politikområde. Och nog hade de fyra lika gärna kunnat låta bli att skriva texten, eftersom den mest handlar om vad Socialdemokraterna gör fel och om att alliansen tänker genomföra ”organisatoriska förberedelser” för att ta fram en reformagenda i augusti.

Det ligger nära till hands att denna augustiagenda inte kommer att vara särskilt detaljerad. Men det är faktiskt helt i sin ordning – samhörighet bevisas inte bäst med en vallöfteslista som man ändå inte kommer att kunna leva upp till.

2018 är inte 2006. Den gången, för snart tolv år sedan, var endast två valresultat att vänta – antingen en socialdemokratisk vinst eller en alliansseger. Om Socialdemokraterna hade vunnit skulle partiet ha fortsatt budgetsamarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som hade pågått sedan 1998.

Alliansen hade manifesterat sin regeringsduglighet genom att forma en koalition redan före valet och publicerat en lång rad dokument. Budskapet från alliansen var: vinner vi valet så får ni den här politiken. Och eftersom det bara fanns två möjliga resultat med 2006 års valuppställning kunde valet bara vinnas eller förloras. Inga löftesbrott behövde ske på grund av att regeringen skulle komma att få en annorlunda sammansättning än planerat.

I valet 2010 gick alliansen på i samma stil, trots att det då ansågs säkert att SD skulle komma in. Och partiernas plan lyckades nästan, alliansen missade med mycket liten marginal målet att få egen majoritet i riksdagen, ett faktum som bidrog till att de kommande fyra åren blev en reformlös period.

Den pågående mandatperioden, som började 2014, har parlamentarismen inte fungerat som den är tänkt, och en minoritetsregering som dessutom är oenig internt släpptes fram.

Konsekvensen av att Decemberöverenskommelsen inte längre gäller är att politikens villkor har förändrats. Det är osannolikt att något av de traditionella blocken får egen majoritet. Även om alliansen bildar regering kommer den inte att kunna arbeta efter en lista med reformer. Det kommer inte att gå att ”pricka av” vallöftena eftersom åtgärderna måste få stöd i riksdagen.

Ett gemensamt reformprogram har dock betydelse för att klargöra vilka områden de fyra är eniga om. Men det kommer att bli ett dokument utan större nyhetsvärde. För även om det har gruffats mellan allianspartierna vet den som följer politiken att de är eniga på en lång rad områden. Och slitningarna mellan partierna är faktiskt inte värre än tidigare i alliansens historia.

I en stor sakfråga finns en oenighet, om hur asylpolitiken ska utformas när den tillfälliga lagen löper ut nästa år. Migrationsfrågor är laddade, men mestadels på ett övergripande ideologiskt plan. Tonläget har blivit mer betydelsefullt i debatten än utformningen av lagstiftningen. Allianspartierna kommer säkerligen att komma överens i frågan om de hamnar i regeringsställning. Däremot blir det svårare att hitta en skrivning om migrationspolitiken i ett dokument redan före valet.

Alliansen som sådan har alltså en trovärdighet som är större än de enskilda formuleringar som görs när de fyra är i opposition. Därför behöver partierna inte prata ihop sig på detaljnivå.

På fredagen skrev socialdemokraterna Mikael Damberg, näringsminister, och Lena Rådström Baastad, partisekreterare, ett hjärtligt utformat inlägg i Expressen. De skriver att de vill styra med Centern. Inte någon konkret sakfråga (mer än ”klimatet”) nämns som skulle göra ett sådant samarbete logiskt. S-topparna hänvisar till samarbetet på 1950-talet och till den korta tid på 1990-talet då Olof Johansson samarbetade med S (numera betraktad av C-folket som en olycklig tid för partiet). Många historiska referenser görs, men skribenterna lyckas inte ens stava rätt på Thorbjörn Fälldins namn.

Så här kommer det dessvärre att fortsätta. S kommer att tala om samarbete med C och L, fast partitopparna vet att det är dessa som står längst bort från S i den ekonomiska politiken. Syftet är att försöka slå fast att det finns stora skillnader mellan allianspartierna och få bort uppmärksamheten från att den nuvarande regeringen är den mest internt oeniga regeringen sedan 1982.


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?