Tobias Wikström: Alliansen bör lämna besked om skatterna

LEDARE. Den rödgröna regeringen har höjt skatterna och infört nya. Ytterligare nya skatter är på gång, mest uppmärksammat just nu är kanske förslaget till exitskatt, som i praktiken innebär en ny arvsskatt för företagare.

VÄGVAL OM SKATTER. Om alliansen vinner valet, vilket synsätt väljer dess finansminister? På bilden Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
VÄGVAL OM SKATTER. Om alliansen vinner valet, vilket synsätt väljer dess finansminister? På bilden Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Bild:Alexander Larsson Vierth

Allianspartierna har protesterat mot skattepolitiken. Men om det blir en alliansregering – vilken skattepolitik kommer den att föra?

Det här handlar inte främst om hur höga skatterna bör vara totalt, alltså skattetrycket, utan skattestrukturen. Vilka skatter bör sänkas, höjas eller tas bort?

Vissa saker är givna för en eventuell alliansregering. Jobbskatteavdraget var alliansens segerrecept. Det är dessutom i huvudsak oförändrat av den nuvarande regeringen. Naturligtvis kommer en eventuell alliansregering att vårda detta, och säkerligen kunna enas om ytterligare steg.

Även rot- och rutavdraget var en framgång, en reform som i stor utsträckning är självfinansierande, åtminstone så länge den används för tjänster som annars skulle utföras svart eller inte utföras alls. Gissningsvis kommer alliansen lätt att kunna enas om att återställa den nuvarande regeringens inskränkningar i rot och rut.

Jobbskatteavdraget och rut/rot verkar ha en god förankring i breda väljarlager, ett resultat av att allianspartierna gjorde stora pedagogiska insatser för att förklara varför just dessa skattelindringar kunde skapa tillväxt. Att detta lyckades bekräftas av Socialdemokraternas hantering efter maktskiftet. Man ville inte ändra på grundkonceptet, men markerade för sin hårda kärna av sympatisörer att man vill begränsa dessa reformer. Alltså: Behålla jobbskatteavdraget, men göra en avtrappning för dem med de högsta inkomsterna. Behålla rut men minska taket, behålla rot men minska avdragsprocenten.

Men hur går det med de höga marginalskatterna och skatten på entreprenörskap vid ett regeringsskifte?

Marginalskatterna höjdes ytterligare när den nuvarande regeringen införde en avtrappning av jobbskatteavdraget vid höga inkomster. Vill alliansen ta bort denna? L, C och KD vill det, men Moderaterna nämner inget.

Endast Liberalerna talar om att slopa värnskatten, alltså de 5 procentenheter som över en månadslön på 56 000 kronor läggs ovanpå den statliga inkomstskatten.

Moderaterna kritiserar i sin budget att Sverige har världens högsta marginalskatter, men har inget förslag för att sänka just den högsta nivån. Däremot vill partiet höja brytpunkten för statlig skatt, vilket sänker marginalskatten något på lägre nivåer.

Men hittills tyder alltså inget på att Moderaterna vill överge det synsätt som partiet valde inför valet 2006 – att det är omöjligt att vinna röster på att sänka skatten för dem som tjänar mest. Denna inställning vaktade Anders Borg över som en hök i åtta år. Att en slopad värnskatt skulle vara självfinansierande spelar i det här sammanhanget ingen roll. Att partiet nu inte ens vill avskaffa S-innovationen med avtrappat jobbskatteavdrag gör detta ännu tydligare.

Lite bättre har det gått när det gäller entreprenörernas skattesituation, men detaljerna är oklara, och det finns historiska orosmoment. Alla allianspartier har enats om ungefär samma formulering i sina budgetmotioner: Regeringens förslag om personaloptioner är otillräckligt och ytterligare lättnader bör införas. Samt: Att regeringen drog tillbaka förslaget om högre skatt för entreprenörer är bra, men mycket återstår att göra. Men det är bara C som skriver lite mer om vad som behöver göras ytterligare.

Skattefrågor för företagare är inte något som avgör val. Däremot är det ett område där ett politiskt vägval måste göras, och frågan är om en allians i regeringsställning är mogen att göra detta val. Varje lättnad i optionsreglerna skulle nämligen kunna kritiseras för att den underlättar skatteomvandling av inkomster. Lättnader i 3:12-reglerna likaså. Och omvänt: Försök att täppa till luckor i skattesystemet kan slå hårt mot entreprenörskap.

Detta synsätt blev en slityta (om 3:12-reglerna) mellan Anders Borg och Annie Lööf under förra mandatperioden. Han intog den givna kamerala finansministerståndpunkten, och centerledaren tänkte på entreprenörerna. Om det blir ett regeringsskifte, vilken inställning kommer alliansens finansminister att välja?


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?