ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tobias Wikström: Åkesson måste hantera EU-frågan

  • SD-ledaren Jimmie Åkesson

LEDARE. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson var i god form när han höll sitt tal på Almedalens scen på lördagskvällen. Evenemanget inleddes med SD-låten ”Varje liten del” med textrader som ”Ett folkhem som försvann, nu ska allt åter byggas upp igen.”

Talet går av bara farten, som det brukar vara när SD-ledaren står på scen: Valet ska bli en folkomröstning om välfärden vs. invandringen, de andra partierna behöver inte ”ens vara särskilt trevliga mot mig” men de måste ta ansvar, brottslingarna håller på att vinna.

Jimmie Åkesson tog avstånd från Almedalens nazister. Han bytte ut ”massinvandring” som det stod i manuset mot ”den stora asylinvandringen”.

Han utsåg Jan Björklunds EU-politik och ”internationalism” till en tydlig motståndare, Och Jimmie Åkesson sa apropå att Sverige precis före talet hade åkt ur VM: ”Utan nationalism hade det inte funnits något fotbolls-VM, för det hade inte funnits några nationer.”

Men han låter de lätta poängerna gå före förnuftet när han säger att med Björklunds politik hade nationalarenan legat i Bryssel. Eller när han på lördagsmorgonen säger i Sverige att EU ”är en gigantisk korruptionshärva”.

Det finns många bilder av Sverigedemokraternas politik. Men mellan två av bilderna finns en tydlig motsättning. Den ena är det som syns i stora tal och på möten med sympatisörer – träffande formuleringar, oförsonliga ställningstaganden och självsäkra omdömen om andra partier.

Den andra är ett målmedvetet arbete som SD har bedrivit i riksdagen för att göra partiet möjligt att samarbeta med. Tydligast är det i den ekonomiska politiken. I fråga efter fråga har SD anslutit sig till allianspartiernas politik. Exempelvis har SD förstått hur förödande ett förbud mot vinst i välfärden skulle vara.

Det har varit en tydlig strävan att SD ska bli ett företagarvänligt parti. Men Sveriges företagare vill inte lämna EU. De är beroende av det europeiska regelverket. De vill ha frihandel. De vill ha fri rörlighet för varor och tjänster. Och de vill inte ha något brexit-kaos.

Det tycks som om Sverigedemokraterna har blivit överrumplade av kritikstormen efter Jimmie Åkessons uttalande i Di i mitten av juni då han sa att han ville ha en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet under nästa mandatperiod. 

Den ekonomisk-politiska talespersonen Oscar Sjöstedt ville lägga situationen till rätta på Di Debatt nu i slutet av Almedalsveckan och skrev att frågan om svenskt EU-medlemskap ”inte ligger på bordet vid en eventuell regeringsförhandling i höst”.

Man skulle kunna göra en halsbrytande jämförelse med Sverigedemokraternas ärkefiende Miljöpartiet. Även det partiet hade ett ideologiskt motstånd till EU och ville lämna unionen. Men partiledningen förstod att den inställningen försvårade allt framtida regeringssamarbete. För tio år sedan bytte MP politik (genom en medlemsomröstning). Utan det politikskiftet hade MP haft en mycket låg trovärdighet som samarbetspartner.

Det finns flera partier som är skeptiska mot ytterligare EU-integration. Därmed får det anses vara en mainstream-inställning i svensk politik. Men det finns inget etablerat parti som vill lämna EU med allt vad det innebär.

När Jimmie Åkesson talade i Almedalen för två år sedan, några veckor efter Brexitomröstningen i Storbritannien, öste han beröm över britternas mod. Äntligen ett stort, viktigt steg i rätt riktning, sa han.

I dag vet alla bättre. Storbritannien har försatts i något som liknar ekonomiskt undantagstillstånd på grund av de kaotiska utträdesförhandlingarna. Skadan för brittiskt näringsliv går inte att överskatta.

Det borde Jimmie Åkesson fundera över när han gör sina ironiska uttalanden om EU. Många väljare är skeptiska mot EU. Men det är en liten minoritet som verkligen skulle vilja lämna. Och ytterst få av dem är företagare. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer