1515

Tillväxtverket måste bli förutsägbart

LEDARE. Det absolut viktigaste för den som driver företag är förutsägbarhet. Men den är obefintlig just nu. 

Foto:Janerik Henriksson/TT

Tillväxtverket har nyligen tvärvänt i två frågor. Det ena gäller huruvida företag som delar ut en del av föregående års vinst ska få permitteringsstöd. Det andra gäller vem som ska betala de permitterades semester. 

Från början var utdelningar ”inte lämpliga” enligt den administrerande myndigheten Tillväxtverket. Sedan började politikerna hota och Tillväxtverket slira. Först i slutet av förra veckan satte myndigheten ned foten, retroaktivt. Det är illa nog. Men värre är att det fortfarande inte är klart vad som gäller. Myndigheten skriver på sin hemsida att ”en juridisk analys” har gjorts, men samtidigt som syftet är glasklart, att stoppa utdelningar, så är tolkningsmöjligheterna fortfarande många.

Tillväxtverket skriver ”Bedömningen görs för varje enskild arbetsgivare (stödmottagare)...även bolag som ingår i en koncernstruktur bedöms var för sig”. Det kan lätt tolkas som att dotterbolag kan få stöd om de inte lämnar koncernbidrag, medan moderbolaget, som inte sökt stöd, fortfarande kan dela ut pengar. 

I sitt ”förtydligande” skriver Tillväxtverket att ”värdeöverföringar som skett fram till den 16 mars 2020 inte ska föranleda att stödmottagaren inte uppfyller kraven för rätt till stöd”. Men myndigheten lovar inget bestämt. Bedömningen ”bör utgå från stödperioden, men kunna ta i beaktande hela räkenskapsåret”. 

Storföretagen kan antingen bara låta bli att söka stöd, som SKF, för att vara på säkra sidan. De kan böja sig och stoppa alla utdelningar, som AB Volvo, eller processa i rätten för att få klarhet. Men de mindre företagen har inte en chans att förstå vad som gäller. För många av dem blir varsel den tryggaste lösningen. Andra riskerar krav på återbetalning så småningom.

Dessutom har Tillväxtverket nu, som Di rapporterade om på tisdagen, gjort en helomvändning när det gäller permitteringsstöd för semester. Tidigare skulle arbetsgivare få stöd för de dagar som medarbetarna tog ut betald semester. Nu ska all semester plötsligt räknas som frånvaro. Därmed får företagen ta hela lönekostnaden för anställdas sommarsemester. Det förändrar läget totalt. Det är ett svek mot företagen att röra till det så att ingen vet vad som gäller. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?