ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Till vad ska företagen ställa om?

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT, Fredrik Sandberg/TT

LEDARE. Det är ett omställningsstöd som regeringen och stödpartierna presenterade på torsdagen. Det som i debatten har kallat omsättningsstöd fick alltså ett nytt namn. Det är viktigt att notera det nya namnet, och fråga sig vad regeringen har tänkt sig att företagen ska ställa om till.

Stödet ska kompensera för 75 procent av fasta kostnader utom personal multiplicerat med omsättningstapp. Den som har tappat 50 procent av omsättningen får alltså ersättning för 37,5 procent av de fasta kostnaderna.

Problemet är att det bara gäller mars och april 2020. Det är alltså ett retroaktivt stöd. En tanke med detta tycks vara att minska möjligheterna till bidragsplanering. Den omsättning som har inträffat för mars och april är redan ett faktum. Detta är i så fall en signal om att det inte kommer något mer stöd enligt denna modell från regeringen, eftersom det verkar vara en poäng att man inte ska känna till villkoren i förväg.

Centerpartiets Emil Källström sa att för många företag kom coronakrisen som en blixt från en klar himmel och de fick ett omsättningstapp direkt. Så är det säkerligen inte för alla. Det är lätt att tänka sig att för vissa branscher så drabbar krisen med ett långsammare, men likväl obönhörligt förlopp. Men med regeringens syn är det plötsliga stopp som detta är tänkt att kompensera för.

Ingenting i torsdagens paket handlar om att rädda företag för framtiden, utan om att kompensera för en andel av redan gjorda förluster. 

Allt tal om att det vi nu upplever är en annan sorts kris än tidigare ekonomiska krascher blev plötsligt mindre värt. Att särskilja coronakrisen från exempelvis finanskrisen brukar man göra för att markera att det är värt att rädda företag – det handlar inte om att marknader eller företag har misskött sig.

Men nu är det inte längre överbryggning utan omställning som gäller. Till vad? Till en mindre kostym? Säga upp lokaler? Lägga ned?

För företagen blir beskeden svårtydda. Detta särskilt som regeringen ännu saknar en exitstrategi. Vid vilka förutsättningar kommer restriktioner och rekommendationer att mildras? Regeringen har inte visat någon som helst transparens när det gäller detta. Det vinglar mellan att regeringen talar om att man inte ska resa på hela sommaren och att man hänvisar till Folkhälsomyndigheten.

Stödåtgärder ska uppenbarligen ha ett slutdatum, men för restriktionerna finns inte ens ett kriterium för när de ska avvecklas.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer