1515

Tid att sätta ungdomarna i arbete igen

LEDARE. I snart ett år har stora elevskaror, framför allt på gymnasiet, tvingats att från och till bedriva sina studier på distans.

DISTANSUNDERVISNING. På politisk väg har Sveriges unga försatts i ohälsosam och långvarig passivitet.
DISTANSUNDERVISNING. På politisk väg har Sveriges unga försatts i ohälsosam och långvarig passivitet.Foto:Jessica Gow/TT

Den höga kostnaden för att skicka hem ungdomar var känd från början. Numera vet man även att unga varken driver smittspridningen eller blir allvarligt sjuka. Trots det fortsätter skolor att hålla stängt. Det är oförsvarligt.

När distansundervisning blev möjligt även för högstadiet i början av året var många skolor snabba att följa upp med beslut. På vissa håll är det så fortfarande. På andra håll sker återgången till skolbänkarna successivt. Nyligen justerades rekommendationen för gymnasieskolan. Där ska undervisningen numera bedrivas som en kombination av distans- och närundervisning. Utvecklingen går åt rätt håll men är för långsam.

Skolan är inte bara lärarnas arbetsplats utan också elevernas. Studierna är deras vardagssyssla. Det de presterar där lägger grunden för framtida utbildningsval och karriärmöjligheter. Under det senaste året har ungas möjligheter att sköta sina studier väsentligt försämrats. Att närundervisning är bättre för lärandet är alla överens om. Det kan vara svårt att uppbringa motivation till matematiklektionen en vanlig skoldag, ännu svårare om man löser uppgifterna från sängen.

Kostnaden för utebliven kunskap faller inte bara på individen. I slutänden känner hela samhället av om en generation fått systematiskt sämre undervisning. Nyligen presenterade IFAU en studie som redogör för pandemins konsekvenser för barn och unga. Bara kunskapstappet i förskolor och grundskolor, som alltså i regel har varit öppna, kan kosta samhället 10 miljarder kronor på grund av ökad frånvaro.

På politisk väg har Sveriges unga försatts i ohälsosam och långvarig passivitet. Inte bara i sina studier. Genom isoleringen har de även förlorat sitt viktigaste sociala sammanhang. Likt arbetslöshet har det negativa effekter på det psykiska välmåendet. Allt fler unga mår allt sämre. Det riskerar att få långvariga konsekvenser.

Att stänga skolor med hänvisning till smittspridningen är ett svepskäl. Lite talar för isoleringen av unga medan nästan allt talar emot. Det är hög tid att snabba på återgången till skolbänkarna.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?