1515

Tid att öppna upp hela Sverige

LEDARE. Förväntningarna var höga på Folkhälsomyndighetens utlovade besked på fredagen om nya riktlinjer för sommarens inrikesresor. Semestertörstande svenskar, företag och hela branscher som blöder har väntat länge nog.

ÖPPENHET. På fredagen meddelade bland andra utbildningsminister Anna Ekström att skolor öppnar upp i mitten av juni. Nu måste besked komma om när det sker för hela Sverige.
ÖPPENHET. På fredagen meddelade bland andra utbildningsminister Anna Ekström att skolor öppnar upp i mitten av juni. Nu måste besked komma om när det sker för hela Sverige.Foto:Henrik Montgomery/TT

Så sent som på torsdagen bekräftade Folkhälsomyndigheten för Di att ny information inför sommaren skulle komma på fredagen. I stället blev det ett antiklimax när det på morgonen meddelades att beslut om resor skjuts fram.

Kanske var det fredagens besked att allsvenskan drar igång den 14 juni som Folkhälsomyndigheten syftade till när ny sommarinformation utlovades. Även om en och annan fotbollsfantast gläds, ter det sig bagatellartat i sammanhanget.

Företag som desperat söker att kunna planera sommarsäsongen fortsätter att famla i blindo när juni står för dörren. Med få kvarvarande dagar av maj kan konstateras att det inte går att skönja mycket mer om framtiden nu än den 19 mars när Folkhälsomyndigheten avrådde från resor inom landet.

”För många av oss som verkar inom besöksnäringen på Gotland kommer besluten som fattas de kommande veckorna att avgöra framtiden för våra företag”, skrev gotländska näringslivsföreträdare på Di Debatt 28/5.

Vad näringslivet vill ha är ett datum, och därmed möjlighet att organisera sina verksamheter. Chansen att förbereda och återuppta arbetet efter en vår i undantagstillstånd, och tid att ordna med personal. När människor tillbringar mer tid utomhus i värmen borde även större folksamlingar under påbud om folkvett kunna tillåtas, ett förbud som i dag begränsar många verksamheter. 

Gäster och kunder måste också ges tid att planera sina semestrar. Det senfärdiga beslutet påverkar människors vilja och förmåga att göra bokningar. Många undrar om de med gott samvete kommer kunna åka mer än 1-2 timmar i bil från bostaden.

Tidigare har även utlovats att besked om skolorna ska ges samtidigt som nya riktlinjer för inrikesresor. ”Vi har med den frågan [skolor] i vår samlade bedömning som vi gör i slutet på maj”, sa Anders Tegnell för drygt två veckor sedan. På den punkten kunde i alla fall regeringen och Folkhälsomyndigheten på fredagen äntligen ta bladet från munnen.

Gymnasieskolor, universitet, högskolor, yrkeshögskolan och komvux har sedan den 18 mars bedrivit distansundervisning på obestämd tid. På fredagen kom det efterlängtade beskedet att undervisningen kan återupptas på vanligt maner redan den 15 juni.

Framför allt gäller återgången till normaltillstånd för gymnasieelever. Utbildning för vuxna kan även i fortsättningen behöva bedrivas delvis på distans, i enlighet med Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att hålla avstånd och undvika större folksamlingar.

Med beskedet kan utbildningsverksamheter, sent omsider, börja planera och förbereda för att på ett säkert sätt ta emot elever och studenter i sina fysiska lokaler när höstterminen drar igång. Skolöppningen är fullkomligt riktig och inte en dag för tidig.

Att som ansvarig minister landa i något annat beslut torde ha varit otänkbart. Utbildningsminister Anna Ekström och ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, har ett ansvar gentemot Sveriges elever och studenter. Det ansvaret brast under våren när man med oroväckande följsamhet deltog i att släcka ned Sveriges utbildningsväsende.

De politiska förtjänsterna av att visa handlingskraft har solkats ned av distansundervisningens långtgående påverkan på samhället i stort och för de unga individerna. Om inte lärosätenas undervisning hade återgått till att ges på campus hade flera tusentals utländska studenter riskerat att inte få uppehållstillstånd, som Migrationsverket menar kräver fysisk närvaro.

Skolöpppningen är en viktig del i att anpassa samhället till den sakteliga men påtagliga virusoptimismen efter månader av mörker. Om man kan planera för skolornas hösttermin borde man rimligtvis kunna ge besked om sommarens resor. 

Människor och näringsliv behöver att hela Sverige öppnar upp. Hur kan man annars förvänta sig att våra nordiska grannar ska öppna upp för svenskar, om vår egen regering ser vår rörlighet som en risk.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?