Annons

Tid att öppna upp hela Sverige

LEDARE. Förväntningarna var höga på Folkhälsomyndighetens utlovade besked på fredagen om nya riktlinjer för sommarens inrikesresor. Semestertörstande svenskar, företag och hela branscher som blöder har väntat länge nog.

ÖPPENHET. På fredagen meddelade bland andra utbildningsminister Anna Ekström att skolor öppnar upp i mitten av juni. Nu måste besked komma om när det sker för hela Sverige.
ÖPPENHET. På fredagen meddelade bland andra utbildningsminister Anna Ekström att skolor öppnar upp i mitten av juni. Nu måste besked komma om när det sker för hela Sverige.Foto:Henrik Montgomery/TT

Så sent som på torsdagen bekräftade Folkhälsomyndigheten för Di att ny information inför sommaren skulle komma på fredagen. I stället blev det ett antiklimax när det på morgonen meddelades att beslut om resor skjuts fram.

Kanske var det fredagens besked att allsvenskan drar igång den 14 juni som Folkhälsomyndigheten syftade till när ny sommarinformation utlovades. Även om en och annan fotbollsfantast gläds, ter det sig bagatellartat i sammanhanget.

Företag som desperat söker att kunna planera sommarsäsongen fortsätter att famla i blindo när juni står för dörren. Med få kvarvarande dagar av maj kan konstateras att det inte går att skönja mycket mer om framtiden nu än den 19 mars när Folkhälsomyndigheten avrådde från resor inom landet.

”För många av oss som verkar inom besöksnäringen på Gotland kommer besluten som fattas de kommande veckorna att avgöra framtiden för våra företag”, skrev gotländska näringslivsföreträdare på Di Debatt 28/5.

Vad näringslivet vill ha är ett datum, och därmed möjlighet att organisera sina verksamheter. Chansen att förbereda och återuppta arbetet efter en vår i undantagstillstånd, och tid att ordna med personal. När människor tillbringar mer tid utomhus i värmen borde även större folksamlingar under påbud om folkvett kunna tillåtas, ett förbud som i dag begränsar många verksamheter. 

Gäster och kunder måste också ges tid att planera sina semestrar. Det senfärdiga beslutet påverkar människors vilja och förmåga att göra bokningar. Många undrar om de med gott samvete kommer kunna åka mer än 1-2 timmar i bil från bostaden.

Tidigare har även utlovats att besked om skolorna ska ges samtidigt som nya riktlinjer för inrikesresor. ”Vi har med den frågan [skolor] i vår samlade bedömning som vi gör i slutet på maj”, sa Anders Tegnell för drygt två veckor sedan. På den punkten kunde i alla fall regeringen och Folkhälsomyndigheten på fredagen äntligen ta bladet från munnen.

Gymnasieskolor, universitet, högskolor, yrkeshögskolan och komvux har sedan den 18 mars bedrivit distansundervisning på obestämd tid. På fredagen kom det efterlängtade beskedet att undervisningen kan återupptas på vanligt maner redan den 15 juni.

Framför allt gäller återgången till normaltillstånd för gymnasieelever. Utbildning för vuxna kan även i fortsättningen behöva bedrivas delvis på distans, i enlighet med Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer om att hålla avstånd och undvika större folksamlingar.

Med beskedet kan utbildningsverksamheter, sent omsider, börja planera och förbereda för att på ett säkert sätt ta emot elever och studenter i sina fysiska lokaler när höstterminen drar igång. Skolöppningen är fullkomligt riktig och inte en dag för tidig.

Att som ansvarig minister landa i något annat beslut torde ha varit otänkbart. Utbildningsminister Anna Ekström och ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans, har ett ansvar gentemot Sveriges elever och studenter. Det ansvaret brast under våren när man med oroväckande följsamhet deltog i att släcka ned Sveriges utbildningsväsende.

De politiska förtjänsterna av att visa handlingskraft har solkats ned av distansundervisningens långtgående påverkan på samhället i stort och för de unga individerna. Om inte lärosätenas undervisning hade återgått till att ges på campus hade flera tusentals utländska studenter riskerat att inte få uppehållstillstånd, som Migrationsverket menar kräver fysisk närvaro.

Skolöpppningen är en viktig del i att anpassa samhället till den sakteliga men påtagliga virusoptimismen efter månader av mörker. Om man kan planera för skolornas hösttermin borde man rimligtvis kunna ge besked om sommarens resor. 

Människor och näringsliv behöver att hela Sverige öppnar upp. Hur kan man annars förvänta sig att våra nordiska grannar ska öppna upp för svenskar, om vår egen regering ser vår rörlighet som en risk.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?