För ett par dagar sedan släppte Netflix fjärde säsongen av egenproducerade The Crown. Det är en av de dyraste tv-serierna som gjorts hittills, men så är också ekonomin helt annorlunda än för traditionella tv-produktioner. Till och med tredje säsongen hade 73 miljoner människor sett serien. Det ska dock jämföras med Netflix närmaste konkurrent HBO:s Game of Thrones, också en av de dyraste, där varje avsnitt i snitt ses av 25 miljoner människor. Svenskproducerade ”Störst av allt” har setts av runt en tredjedel av alla Netflix tittare i Sverige och har toppat den brittiska listan över icke engelskspråkiga filmer.
Det började med serier, sedan film, nu håller tv-jättarna också på att bli stora inom dokumentärfilm. Och dokumentärfilmarna älskar det, de har fått en större marknad, beställarna är beslutsfähiga och betalar bättre än public service. Men det är främst drama som driver prenumerationsintäkterna, och de blir därför allt viktigare konkurrenter om tittarna för public servicebolagen, som redan varit tvungna att släppa mycket av de dyra sporträttigheterna till sportkanaler.
Det kom nog som en överraskning för public service att streamingbolagens storsäljare har en sådan bredd och hög kvalitet. Bolagen har lockat de stora namnen inom både regi och skådespelare. Många av produktionerna har därför vunnit priser de senaste åren.
Traditionell långfilm känner av konkurrensen, och många är förbannade. Regissören Steven Spielberg anser inte att film som inte visas på bio ska få nomineras till priser. Filmfestivalen i Cannes har stoppat streamingbolagens filmer. Det är att stoppa huvudet i sanden. Biograferna hade det tufft redan tidigare, pandemin kommer påskynda nedläggningarna. Film är inte längre bäst på bio, inte alltid. Innehållet måste vara viktigare än kanalen.
I Norden är börsnoterade Netflix, Warnerägda HBO Nordic och Nordic Enertainmentägda Viaplay, som satsar hårt på att öka egen, regional produktion, störst. Om man ser till bolagens finansiella muskler är det svårt för public service att konkurrera, vilket syns i utbudet. Inom nationella nyheter spelar de statliga verksamheterna fortfarande en viktig roll. Men diskussionen om vad SVT ska ägna sig åt bör fortsätta.