Annons

Testhaveri är inte regionernas fel

LEDARE. Sverige befinner sig i vad som är misstänkt likt en andra våg av coronaviruset. Kurvorna pekar brant uppåt. Dödsfallen i landet har passerat 6.000. I början av november hade antalet fall nationellt mer än fördubblats på bara en vecka. Av de som testade sig i Stockholm förra veckan bar var femte person på viruset.

ANSVAR. Regeringen med socialminister Lena Hallengren skyller testhaveriet på regionerna. Men när förvaltningen brister faller det på regeringen att förtydliga ansvaret.
ANSVAR. Regeringen med socialminister Lena Hallengren skyller testhaveriet på regionerna. Men när förvaltningen brister faller det på regeringen att förtydliga ansvaret.Foto:Henrik Montgomery/TT

Efter en lång period där intensivvårdsavdelningar tömts på covid-patienter ökar antalet nya inlagda. Numera vårdas nästan var tredje person inom intensivvården för corona. Samtidigt har smittan återigen letat sig in på äldreboenden. Det är en oroväckande lägesbild.

För att stävja smittspridningen har råd och restriktioner skärpts. Statsministerns tidigare uppmaning om att det minsann fick vara slutfestat förstärktes på onsdagen. Från den 20 november och hela vägen till februari förbjuds försäljning av alkohol efter klockan 22. I 17 regioner har Folkhälsomyndigheten utfärdat skärpta lokala allmänna råd. I flera kommuner avråder man från besök på äldreboenden, i Stockholm och Göteborg återinförs ett besöksstopp.

I takt med att smittan ökat igen har också kritiken mot den svenska strategin gjort högljudd återkomst. Ett utpekat haveri, som är fokus för Uppdrag gransknings senaste program, är testning och smittspårning. I maj var regeringens ambition att 100.000 tester skulle genomföras varje vecka. De utförda testerna uppgick bara till en tredjedel. Först i september nåddes målet. Varför kom Sverige igång så sent med testningen? Vem bär ansvaret?

Enligt regionerna ligger skulden hos Folkhälsomyndigheten. Det var deras prioriteringsgrupper som stod i vägen för bred testning. Den bilden delas av Harriet Wallberg som utsågs till nationell testkoordinator i maj och slutade tre veckor senare. Men även regeringen bär ett ansvar. Trots att privata alternativ fanns tillgängliga för att analysera coronatester utnyttjades de inte av regionerna. Enligt SKR berodde det på finansiering. Regionerna var rädda för att själva behöva stå för notan.

Den problembild som regionerna målar upp delas inte av Folkhälsomyndigheten. Enligt Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, var det regionerna som ”inte lyckades leverera”. Från sin sida var man tydlig med att det var viktigt att regionerna testade vitt och brett.

Även regeringen skyller testhaveriet på regionerna. ”Det är inte regeringen som testar”, säger socialminister Lena Hallengren i Uppdrag granskning. Regionerna bär ansvaret för hälso- och sjukvården. Varför de inte tog sitt ansvar kan inte Lena Hallengren svara på. ”Det fanns pengar, det fanns en strategi, det fanns analyskapacitet”.

Anklagelserna om testningen döljer ett förvaltningsproblem. Om det finns en svaghet i den svenska strategin är det detta. Inte det individuella ansvarstagandet eller avsaknaden av nedstängning, utan otydligheten i vem som bär ansvaret.

I flera fall verkar det som att Folkhälsomyndigheten och regionerna inväntar den andra. I våras avvaktade Folkhälsomyndigheten med att uppmana till allmän testning tills dess att regionerna hade fått ”så långt tid på sig” att det var dags att trycka på ytterligare. Samtidigt var flera regionala smittskyddsläkare rädda för att gå emot Folkhälsomyndigheten genom att avvika från strategin med prioriteringsgrupper.

Samma styrfel märks i de skärpta lokala råden. Flera regioner anser att Folkhälsomyndigheten är senfärdig. Norrbotten fick sina råd i tisdags men ville ha dem förra veckan. Blekinge har inte fått några men önskar det. I väntan har regionen själv skärpt de regionala råden. Att Folkhälsomyndigheten successivt utfärdat råden under hösten beror enligt deras chefsjurist på att regionerna själva ska ha agerat mot smittspridningen först.

När förvaltningen brister faller det på regeringen att förtydliga ansvaret. Med en tilltagande smittspridning, och sju regioner som meddelat att man nått taket för sin testkapacitet, är det hög tid att regeringen och Lena Hallengren tar det ansvaret. Och slutar skylla ifrån sig på regionerna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?