1515

Teatralisk kritik av Arbetsförmedlingen

LEDARE. Veckan bjöd på hård ministerkritik mot Arbetsförmedlingen. Myndighetens nedläggning av 132 lokalkontor fick Ylva Johansson att ”avråda” generaldirektören Mikael Sjöberg från att genomföra planerna.

Ylva Johansson
Ylva JohanssonFoto:Adam Ihse/TT

Hotfullt kan tyckas, och den förra rödgröna regeringen gjorde onekligen en brutal förflyttning av en generaldirektör som bara gjort sitt jobb (Försäkringskassan).

Men lugn. Det är bara politisk teater. Att C och L instämde i kritiken sent på fredagseftermiddagen (och dessutom krävde Mikael Sjöbergs avgång) förändrar inte den saken.

Det är inte första gången Mikael Sjöberg lägger ned kontor. Strax efter valet 2014 kungjorde han att 100 lokalkontor skulle bort. Han har drivit på för ökad digitalisering och för den effektivisering som på myndighetssvenska fått namnet ”Förnyelseresan”.

Allt har skett i samförstånd med regeringen – och därmed Ylva Johansson – under förra mandatperioden.

Ylva Johansson har dessutom haft flera seminarier där hon har gått igenom Arbetsförmedlingens resultat, och hon har endast nödtorftigt dolt sitt missnöje. Inställningen att myndigheten måste bli effektivare har legat under ytan.

Men nu handlar det om en notoriskt känslig fråga i svensk politik – ”statlig närvaro” på mindre orter. Som om ett kontor i Boden eller i Kil är avgörande för integrationen, sysselsättningen eller matchningen på dessa orter.

Det som Mikael Sjöberg hänvisar till är nedskärningen i den gällande budgeten, den M-KD-budget som gick igenom i riksdagen i december. Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag drogs där ned med närmare 900 miljoner kronor. Men regeringen hade i budgetpropositionen ett år tidigare aviserat att det skulle minska med 400 Mkr för 2019, så även den rödgröna regeringen ville skära ned. Och det finns inget som tyder på att Ylva Johansson tar chansen att lägga tillbaka något av M-KD-besparingen när tillfälle ges vid vårbudgeten.

Arbetsförmedlingen har hela 13 500 anställda, lika många som Försäkringskassan. Men Arbetsförmedlingen har därutöver underleverantörer.

Hur många bör egentligen jobba på en illa fungerande myndighet som allmänheten saknar förtroende för? Betydligt färre än nu, och det anser troligtvis även Ylva Johansson som nog gläder sig åt att M och KD höll i yxan.

Arbetsförmedlingen förmedlar endast 1,5 procent av alla jobb. Andelen nyanlända som studerar eller får ett riktigt jobb efter myndighetens etableringsprogram är 4 respektive 7 procent.

Myndigheten har visat att den inte klarar av matchning och denna uppgift bör ske av privata aktörer. Arbetsförmedlingen bör fokusera på kontroll och myndighetsutövning.

Och ministrar bör tala klarspråk och inte delta i skådespel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?