Tänk om Sverige råkar bli bäst på coronastrategi

LEDARE. Gör Sverige för lite eller för mycket? Gör Sverige rätt eller fel saker? Debatten är intensiv.

Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell.
Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto:Claudio Bresciani/TT

Men tänk om Sverige har hamnat rätt i sin coronastrategi. Antingen för att experter har tänkt rätt eller av ren tur.

Regeringen och myndigheterna har gett en rad rekommendationer beträffande riskgrupper, social interaktion och resor. Därutöver finns några skarpa beslut, som evenemang med fler än 500 deltagare och en del inskränkningar för gymnasieskolor och universitet.Men Sverige har inte stängt gränser, inte infört utegångsförbud eller spärrat av städer.

Bortsett från diskussionen om detta är rätt nivå för att fördröja smittspridningen finns det en fördel. När en regering inför hårda åtgärder är det svårt att backa från dem, för det innebär att politikerna måste ta på sig ansvaret att blåsa faran över. Sverige som tycks ha hamnat i läget med rekommendationer (i stället för hårda förbud), kan här ha ett försteg.

Alla regeringar i Europa brottas nu med frågan hur man ska komma ur det dödläge som restriktionerna har medfört, men få berättar om det utåt. Detta gäller även Sverige.

Här har efterfrågan i ekonomin stannat i det närmaste helt och hållet i vissa branscher. Det beror inte främst på myndighetsbeslut, utan just på själva smittsituationen och störda leveranskedjor. Arbetsgivare har på egen hand beslutat om hemarbete, människor har tappat lusten att shoppa, restaurangmiddagar känns för intimt. Stora delar av svenska folket befinner sig hemma, och ägnar sig åt att se om sitt hus.

Sverige har handlingsfrihet, eftersom man inte har velat eller inte behövt, införa hårda restriktioner. Ändå finns en ”stängningseffekt”, som måste få ett tidsperspektiv. Många livsviktiga beslut måste tas nu. Anställningar, investeringar, innovationer, livsverk.

Magdalena Andersson, som hade pressträff på måndagseftermiddagen, borde kunna ha modet att säga något om detta. Att hon hoppas och räknar med att läget har vänt till det bättre, exempelvis i maj. Ingen kommer att stämma henne om hon har fel – men det måste finnas ett perspektiv och ett hopp.

Det finns en svensk inställning att ekonomi inte handlar om människor utan om något avlägset näringsliv, en attityd som tydligt manifesterades i söndagens Agenda i SVT. Men ekonomi är välstånd och välfärd. Ekonomi är meningsfull vardag. Ekonomi är uppfinningsrikedom. Ekonomi är överlevnad. Ekonomi är vilja att bilda familj. Ekonomi är folkhälsa.

Folkhälsomyndigheten gav lugnande besked på måndagen som indikerar en flackare spridning. Ett läge att överväga att rulla tillbaka rekommendationer om hemarbete för symptomfria personer, och skolstängningen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?