ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Tänk om Sverige råkar bli bäst på coronastrategi

  • Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, och statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Claudio Bresciani/TT

LEDARE. Gör Sverige för lite eller för mycket? Gör Sverige rätt eller fel saker? Debatten är intensiv.

Men tänk om Sverige har hamnat rätt i sin coronastrategi. Antingen för att experter har tänkt rätt eller av ren tur.

Regeringen och myndigheterna har gett en rad rekommendationer beträffande riskgrupper, social interaktion och resor. Därutöver finns några skarpa beslut, som evenemang med fler än 500 deltagare och en del inskränkningar för gymnasieskolor och universitet.Men Sverige har inte stängt gränser, inte infört utegångsförbud eller spärrat av städer.

Bortsett från diskussionen om detta är rätt nivå för att fördröja smittspridningen finns det en fördel. När en regering inför hårda åtgärder är det svårt att backa från dem, för det innebär att politikerna måste ta på sig ansvaret att blåsa faran över. Sverige som tycks ha hamnat i läget med rekommendationer (i stället för hårda förbud), kan här ha ett försteg.

Alla regeringar i Europa brottas nu med frågan hur man ska komma ur det dödläge som restriktionerna har medfört, men få berättar om det utåt. Detta gäller även Sverige.

Här har efterfrågan i ekonomin stannat i det närmaste helt och hållet i vissa branscher. Det beror inte främst på myndighetsbeslut, utan just på själva smittsituationen och störda leveranskedjor. Arbetsgivare har på egen hand beslutat om hemarbete, människor har tappat lusten att shoppa, restaurangmiddagar känns för intimt. Stora delar av svenska folket befinner sig hemma, och ägnar sig åt att se om sitt hus.

Sverige har handlingsfrihet, eftersom man inte har velat eller inte behövt, införa hårda restriktioner. Ändå finns en ”stängningseffekt”, som måste få ett tidsperspektiv. Många livsviktiga beslut måste tas nu. Anställningar, investeringar, innovationer, livsverk.

Magdalena Andersson, som hade pressträff på måndagseftermiddagen, borde kunna ha modet att säga något om detta. Att hon hoppas och räknar med att läget har vänt till det bättre, exempelvis i maj. Ingen kommer att stämma henne om hon har fel – men det måste finnas ett perspektiv och ett hopp.

Det finns en svensk inställning att ekonomi inte handlar om människor utan om något avlägset näringsliv, en attityd som tydligt manifesterades i söndagens Agenda i SVT. Men ekonomi är välstånd och välfärd. Ekonomi är meningsfull vardag. Ekonomi är uppfinningsrikedom. Ekonomi är överlevnad. Ekonomi är vilja att bilda familj. Ekonomi är folkhälsa.

Folkhälsomyndigheten gav lugnande besked på måndagen som indikerar en flackare spridning. Ett läge att överväga att rulla tillbaka rekommendationer om hemarbete för symptomfria personer, och skolstängningen.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer