ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Taiwans öde avgörs i Hongkong

LEDARE. Hongkong en del i ett större geopolitiskt spel, och det avgör hur Xi Jinping agerar. Begreppet ”ett land, två system” är dödsdömt.

Hongkong har länge utgjort en bro för de aktörer i väst som gör affärer med Kina, och även övriga Asien. Staten har ett oberoende legalt system som väst förstår och litar på. Men den bron håller på att undermineras.

På tisdagen stängdes flygplatsen för andra dagen i rad. Demonstranterna jublar åt det kaos som uppstår, men riskerar samtidigt att förlora stöd. De praktiska problem som inställda flyg skapar är en sak, men protesterna som pågått i fem dagar är också en signal om att det inte längre råder ordning och reda i Hongkong. Det är inte bara ett problem för Kina, utan även för marknadens aktörer. De ekonomiska effekterna av oron är omedelbara. Folk sitter fast. Börserna faller. Investmentbanken ING har nästan halverat årets BNP-prognos för Hongkong från 1,8 till 1 procent.

Demonstrationerna startade i mars som en reaktion på Kinas krav på Hongkong att utlämna misstänkta brottslingar. Genomförandet sköts upp, men protesterna fortsätter. De handlar nu mer om fria val, och att Kina ska hålla avtalet med Storbritannien, som säger att Hongkong inte ska införlivas i Kina förrän 2047. 

Kina behöver fortfarande Hongkongs öppna internationella kapital- och valutamarknad. De reglerna kommer sannolikt inte att ändras i närtid. Men delar av individuella fri- och rättigheter kan frikopplas från resten av det legala systemet.

Rollen som finansiell och kulturell brygga har varit Hongkongs styrka och livlina. Men i takt med att dess relativa ekonomiska betydelse minskat från 18 till 3 procent av Kinas ekonomi har förhandlingspositionen försvagats.

Kinas ledare Xi Jinpings taktik verkar vara densamma som 2014. Då väntade han ut demonstrationerna, och luften gick till slut ur rörelsen. Men han har inte råd att framstå som svag. Undfallenhet riskerar att stärka Taiwan, som Kina anser ska införlivas med fastlandet, med våld om så krävs. Kina anser också att Sydkinesiska sjön i sin helhet ska tillhöra dem. 

Västvärlden har ett stort intresse av denna konflikt, eftersom viktiga sjöfartsrutter går rakt igenom dessa farvatten. Därför förser USA Taiwan med vapen. För Kina, men även för väst, är Hongkong en del i ett större geopolitiskt spel, och det avgör hur Xi Jinping agerar. Begreppet ”ett land, två system” är dödsdömt.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer