Annons

Ta höjd för Trump II

Argumenten för varför Donald Trump borde förlora höstens presidentval i USA är lika kända som givna. Han är den amerikanska historiens mest destruktiva president och han är den ende som öppet har hånat fallna hjältar i uniform.

VINNA ELLER FÖRLORA. Det starkaste skälet till att den sittande presidenten kan vinna är att ekonomin går bra och att han uppfattas stå för lag och ordning.
VINNA ELLER FÖRLORA. Det starkaste skälet till att den sittande presidenten kan vinna är att ekonomin går bra och att han uppfattas stå för lag och ordning.Foto:Stan Badz

Argumenten för varför han trots allt kan vinna är inte lika kända. Amerikansk och europeisk press tenderar att vara en del av den demokratiska valkampanjen, vilket är förståeligt men förfrämligar samtidigt USA.

Opinionsläget just nu enligt BBC:s Poll of Polls är att Biden har en stabil ledning nationellt på cirka 7 procentenheter. 50 procent säger att de ska rösta på honom och 43 på Trump. I de stater som står och väger och avgör valet är det jämnare. Trump leder i stater som Texas och Iowa, Biden längs östkusten och vid de stora sjöarna. I viktiga delstater som Ohio och Florida är det jämnt.

Valexperter lutar åt Biden men Trump är absolut inte uträknad. De trendkänsliga vadslagningskontoren spelar just nu på en 50-procentig chans för en Trump-seger.

Det starkaste skälet till att den sittande presidenten kan vinna är att ekonomin går bra. Tillväxten före epidemin var hög, arbetslösheten låg och andelen fattiga av befolkningen var nere på historiskt låga nivåer. Corona vände upp och ned på alla konjunkturer men sedan botten i våras är börsen återställd och arbetslösheten faller nästan lika snabbt som den steg i april, just nu nere på 8 procent. Trump kan med fog peka på en återhämtning för det system han förkroppsligar: amerikansk kapitalism.

Ett annat lika starkt skäl är att Trump i högre grad än utmanaren uppfattas stå för lag och ordning. De våldsamma protesterna mot polisvåld har skrämt allmänheten. Bidens och Harris flört med våldsverkarna har inte gynnat Demokraterna. Trump spelar högt i frågan och många uppfattar honom som en uppviglare som mer eldar på än dämpar. Sympatierna ligger dock definitivt inte hos de som slår sönder butiker.

Ett tredje skäl är att Trump är duktig i debatter. Han och Biden möts för första gången på tisdag i en direktsänd tv-debatt. Fler följer. Trump är en mästare på undertexter, att sätta ord på sådant folk tänker på men ingen talar högt om och han drar uppmärksamheten till sig. Hösten 2016 vann han debattduellerna mot fullblodsproffset Hillary Clinton. Nu har han övat i fyra år och har en svagare motståndare.

Trump är därtill fullt ut anpassad till algoritmerna i sociala medier. Han är superviral och antagonisterna i de traditionella medierna som New York Times, Washington Post och CNN spelar med i rollen som det etablissemang Trump utmanar. Underhållningsvärdet har alltid varit ett viktigt inslag i amerikansk politik och den scen Trump har lyckats sätta är spännande.

Ett annat och ofta lite förbisett skäl är att Trump gång på gång, i stort och smått, signalerar att han håller på den traditionelle amerikanske manlige arbetaren. Det kallas ibland för ”kulturkrig” men är egentligen något mer grundläggande och beständigt. Vita, manliga, familjeorienterade jobbare är socialt, ekonomiskt och politiskt trängda i USA. Trump arbetar för dem. Han sätter upp tullar för att skydda deras jobb, han tar hem trupp från utlandet för att inte riskera livet på deras söner, han värnar deras livsstil och delar deras förakt för eliterna i storstäderna som inte förstår tjusningen i att skjuta revolver med barnen på söndagseftermiddagen. Att stå upp för vanligt folk som har det tufft väcker sympati långt in i latino-leden.

För européerna vore en Trump-seger omskakande. 2016 kunde bortförklaras som en reaktion på Clinton eller en bugg i systemet. En ny Trumpseger efter fyra år är ett tydligt budskap från amerikanska väljare och ett tungt besked för oss andra. USA vill inte och kan inte vara en garant för fred, säkerhet, demokrati och marknad i det vi kallar västvärlden. Hur länge det tillståndet kommer vara vet ingen men under 20-talet är det så och det ställer större krav på oss andra.

För EU gäller det att snabbt sluta sura för att storebror schappar. Det finns fördelar. Minskat amerikanskt inflytande ger en europeisk frihet. Man kan hoppas på amerikansk hjälp men ska planera för att ”vi är ensamma”, som den tyska kanslern uttrycker det. Den transatlantiska länken blir inte längre utgångspunkten för säkerheten. Den transeuropeiska länken mellan Berlin, Paris och London blir viktigare.

Det innebär tysk upprustning, större militär och försvarsindustriell europeisk samordning och utveckling av egen teknik för att balansera Ryssland. Men det innebär också att EU måste hitta sin egen fred med makterna österut och söderut. Den tyska utvecklingen av banden till Ryssland, Turkiet och Iran är central för att detta ska lyckas, liksom Frankrikes och Storbritanniens regionala ambitioner i Medelhavet och i östra Europa. 

EU måste också hitta en egen väg för att balansera och samarbeta med Kina för att nå global framgång vad gäller klimat och handel. Den amerikanska konfrontationslinjen är inte EU:s.

För Sverige, som mer än något annat europeiskt land lagt alla ägg i Washington, gäller en snabb revision om Trump vinner en gång till. Utformningen av det framtida försvaret kan till exempel inte bara handla om att skydda amerikansk trupp på svenska vägar. Sverige måste tänka om och gå in i EU på riktigt.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?