Annons

Symboliskt att statsministern är en kvinna

LEDARE. Meritokratin har banat väg för Magdalena Andersson att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Foto:Erik Simander / TT

En gång i tiden handlade skillnader i könsroller om att skydda havande mödrar, och när de fött, deras barn. Det var en överlevnadsfråga. Nu handlar det sedan länge om kultur, relationer och makt. Som tidigare styrelseproffset Pernilla Ström har sagt ”för varje kvinna som kommer in i en styrelse måste en man gå”. Männen vill förstås inte skänka bort sina platser vid maktens bord.

Ibland används påstått kvinnliga egenskaper som argument mot kvinnor i professionella sammanhang. Det behöver inte vara problematiskt att exempelvis driva tesen att kvinnan är den mest vårdande parten av könen. Problemet uppstår när någon hävdar att det skulle begränsa henne. Historien och vetenskapen talar emot de misogyna krafterna.

När de manliga bastionerna successivt har öppnats upp, bland annat genom lagar mot diskriminering, har meritokratin tagit nepotismens plats. Den har banat väg för Magdalena Andersson att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon är den bäst lämpade i sitt parti. Samtidigt är representation viktig. Vi tror på det vi ser. Isländska Vigdís Finnbogadóttir var 1980-1996 världens första demokratiskt valda kvinnliga president. Hon berättade ibland om hur en liten pojke frågat henne om pojkar också kunde bli presidenter. Hon försäkrade honom att det fanns hopp. Och Magdalena Andersson visar att kvinnor kan gå hela vägen i politiken.

Sverige är utnämnt till Europas mest jämlika land. Bland de folkvalda ser det bra ut, i riksdagen är 46 procent kvinnor, och nivåerna i kommuner och landsting är desamma. Inom offentlig verksamhet är sju av tio chefer kvinnor. Men inom näringslivet är det tvärtom, tre av tio. Detta trots att kvinnor sedan en tid är mer välutbildade. Betyder att att det privata näringslivet är misogynt? Inte nödvändigtvis. Men det betyder att tempot är högre och arbetsdagarna längre där. Och en del kvinnor vill, eller kan, ännu inte leva upp till det eftersom de fortfarande tar mest ansvar hemma. De tar sju av tio dagar av föräldraledigheten och barnens sjukdagar.

De val människor gör styrs av fri vilja, ekonomiska incitament och kulturella föreställningar. Om fler kvinnor ska nå toppen måste de sluta täcka upp för männen genom att jobba deltid. Och de måste vara beredda att åsidosätta familjen, som män gjort i alla tider. Magdalena Andersson gör förstås stora uppoffringar. Framgång kostar.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera