1515

Swedbanks ordförande bör träda fram

Lars Idermark har duckat penningtvätten och låtit Bonnesen grillas.

Foto:Marcus Ericsson

Swedbank SWED A -0,69% Dagens utveckling ägs till 10,6 procent av Sparbanksgruppen, som utgörs av fristående lokala sparbanker och stiftelser. Banken vill gärna kapitalisera på de folkliga värderingar som sparbankerna rymmer, den skriver på hemsidan att ”rötterna är tryggt förankrade i den svenska sparbankshistorien”. 

Swedbank vill ge intryck av att ha en låg risknivå. Men ingenting tyder på att den tar lägre risk än de andra storbankerna. I så fall skulle banken inte kunna ha en högre lönsamhet än konkurrenterna. 

Flera av sparbankerna tog minst lika stora risker som storbankerna och var illa ute i finanskrisen i början av 1990-talet, och Swedbank höll på att gå omkull 2008. Nu senast har Swedbank tillsammans med Nordea varit den hittills mest framträdande svenska aktören i rysk/baltisk penningtvätt. Det för oss till frågan om efter vilka principer banken styrs.

Det verkar finnas kvar en oskriven regel att ordföranden ska ha anknytning till folkrörelserna. De två största ägarna, Sparbanksgruppen och Folksam, försöker på så sätt garantera värdegrunden och den politiska kopplingen. Men så som banken drivs kolliderar bilden av vad Swedbank vill vara med vad den faktiskt är. 

Inte heller verkar ordningen fungera i ägarstyrningen. Normalt företräder företagsledningen banken i operativa frågor. Om marknadens förtroende för ledningen rasar, måste styrelsen fatta beslut. Antingen gör den samma bedömning som marknaden och låter vd sluta. Eller så går ordföranden ut och försvarar kraftfullt vd, så att inga tvivel ska råda om vd:s auktoritet och stöd.

Lars Idermark har visserligen sagt att han har förtroende för Brigitte Bonnesen, men mycket kortfattat. När näst största ägaren i form av Folksams vd Jens Henriksson så småningom i Di (11/3) svarar på mer omfattande frågor om förtroendet för ledning och styrelse blir effekten snarast att han underminerar ordföranden. 

Lars Idermark är en person som har skött getingbon som LRF, KF och Postnord. Huvudsakligen genom att sitta still i båten. Men Swedbank har hela tiden legat steget efter händelseutvecklingen i penningtvätten. Banken behöver en stark ordförande som kan stå upp och tala klartext. Idermark får inte vara rädd att ta personlig risk. Då är han inte värdig uppdraget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?