Swedbank bör inte stämma Bonnesen

LEDARE. Tidigare mål visar att det är svårt att fälla affärsansvariga i företag för brott. 

Ekobrottsmyndighetens förundersökning av Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen är klar. Ett eventuellt åtal gäller i första hand ”grovt svindleri”, alternativt ”grov marknadsmanipulation”. Samtidigt pressar Aktiespararna Swedbanks styrelse att inleda en skadeståndsprocess mot Bonnesen och andra tidigare företrädare för banken, och uppger att de säkrat finansieringen för en process. 

I tisdagens Di sa dock ordföranden Göran Persson att det inte spelar någon roll att Aktiespararna har hittat en finansiering. Styrelsens beslut är beroende av om den bedömer att det går att vinna en process. Det är bra att Persson inte låter Aktiespararna sätta agendan. 

Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelsson säger (Di 2/2) att han tror att åtalet är chanslöst, och mycket talar för att han har rätt, även om han talar i egen sak. Svindleri kräver att det finns ett uppsåt. Det är även svårt att fälla någon för marknadsmanipulation. 

Bonnesen har inte personligen tjänat på sina handlingar. Det är svårt att bevisa att hon varit vårdslös, även om man hävdar att hennes handlande i slutändan skadat bolaget. Det är över huvudtaget svårt att bevisa ett samband mellan hennes agerande och Finansinspektionens böter på 4 miljarder kronor. 

Vidare agerade hon såvitt känt med stöd av den tidigare styrelsen. När de till slut sparkade henne 2019 var det för att de insåg att hon inte skulle få ansvarsfrihet, inte för att de inte litade på henne. Men dåvarande ordföranden Lars Idermark är död och kan inte hållas ansvarig. 

Försvaret lär lägga mycket kraft på att visa att Birgitte Bonnesen hela tiden arbetade för bolagets bästa och försökte få bukt med penningtvätten. Om hon inte gjorde tillräckligt eller fel saker så är det inte kriminellt. Penningtvätten började inte heller med henne, även om hon var chef i Baltikum en tid innan hon blev vd. 

Det är en sak att göra felbedömningar, att handla oskickligt, en helt annan att fällas för brott eller tvingas betala skadestånd. Andra mål på senare tid, som det mot företrädarna för HQ och mutmålet mot förra Telia-ledningen, visar att det är svårt att fälla affärsansvariga för brott. Därför bör Swedbanks styrelse fokusera på framtiden snarare än det förflutna. Lär av det som hänt. Fortsätt skärpa intern tillsyn, samarbeta med myndigheterna, se till att styrelsen håller vd ansvarig.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Gå på lägenhetsvisning från soffan – med hjälp av en robot

Nu behöver du inte längre gå hemifrån för att gå på lägenhetsvisning. 

Riksbyggen är först i Sverige med att introducera visningsrobotar – som du enkelt kan styra från din mobil eller dator. 

Läs mer om att bo i en Riksbyggenlägenhet och sök bostäder över hela Sverige 

När pandemin bröt ut i våras ställde Riksbyggen snabbt om till privata och digitala visningar. Samtidigt funderade Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef, och hans team, på hur de skulle kunna ta utvecklingen ett steg längre. Det var då idén till visningsrobotar föddes. 

– Vi hittade en amerikansk robottillverkare och efter att ha teststyrt en robot i deras lokaler i Los Angeles från vårt kontor i Hammarby sjöstad, visste vi att vi hade hittat det vi letade efter. 

Styr visningen hemifrån 

Robotarna levererades i höstas och har varit på plats, redo för visning av Brf Åsikten Södra i Uppsala, sedan slutet av november. Tack vare visningsrobotarna kan Riksbyggen erbjuda mer än bara stillbilder eller videostreaming. 

– Du kan själv gå in och styra robotarna hemifrån soffan, eller från var du än befinner dig, och hänga kvar lite extra om det är något du vill titta på mer i detalj. Du kan också komma tillbaka en annan tid för att exempelvis se hur lägenheten ser ut i kvällssolen eller hur skuggorna faller. På så sätt finns det fördelar, som inte det traditionella sättet att visa lägenheter på plats har.

Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef
Mathias Sandberg, regional marknads- och försäljningschef

Högt tryck

Det har varit högt tryck för att köra visningsrobotarna ända sedan starten, vilket Mathias Sandberg tror dels beror på att det finns ett stort intresse för bostadsprojektet i sig, och dels för att många är nyfikna på den nya tekniken. 

– Kampanjen har lockat många teknikintresserade som tycker att det är kul att ett traditionellt bostadsföretag går i bräschen för nyttjande av den här typen av lösningar på ett lite nytänkande sätt. 

Ett bra komplement 

Riksbyggen kommer att fortsätta med visningsrobotarna även efter pandemin är över och använda dem i andra projekt. 

– Pandemin har förändrat sättet vi arbetar på och hur vi presenterar våra produkter. Kunderna har idag vant sig vid att få mer information än tidigare, och att kunna gå på en robotvisning blir ett bra komplement till en vanlig visning. 

Läs mer och boka robotvisning 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?