1515
Annons

Sveriges viktigaste generationsväxling

LEDARE. ”Att skifta från det gamla till det som kommer är den enda tradition värd att vårda.” Så skrev Marcus Wallenberg, som dog 1982, i ett brev till sin bror 1946. 

Foto:Maja Suslin / TT

De båda tillhörde den tredje generationen i det växande imperiet. Nu är den sjätte generationen på väg in i maktens centrum, om än med små steg.

Familjeföretag har en omistlig roll som stabiliserande kraft när dagens lättflyktiga kapital rör sig mellan världens finansmarknader utan att någon djupare analys alltid ligger bakom. Det gäller inte minst indexfonder och högfrekvenshandel som styr en stor del av rörelserna på börserna. 

Familjer går inte ur sina positioner för att vinsten i ett av deras noterade bolag kommer in under förväntan under ett par kvartal. De arbetar för att förbättra utvecklingen framåt. De slåss för sin långsiktiga överlevnad.

Wallenbergsfären är inte något familjeföretag i traditionell bemärkelse, familjemedlemmarna har marginellt direktägande i bolag. 

De är inte personligen omåttligt rika, och hamnar aldrig i topp på miljardärlistorna, även om det dåvarande familjeöverhuvudet Peter Wallenberg vid sin död 2015 lämnade efter sig aktier till ett värde av en miljard kronor. Men de styr genom styrelsearbete i familjestiftelserna en betydande del av svensk industri.

Vid sidan av den amerikanska fondjätten Black Rock är Wallenbergsfären en av de dominerande ägarna på Stockholmsbörsen. Familjen måste betraktas som ägare av kött och blod, i motsats till institutionerna. Medlemmarna fattar beslut med både hjärnan och hjärtat.

När det gäller att skifta från det gamla till det nya är facit blandat. Men företrädarna har genom åren uppenbarligen gjort mer rätt än fel, eftersom de har behållit sin starka position trots dramatiskt ökad konkurrens. 

En av de viktigaste faktorerna bakom framgångsrikt ägande är att välja rätt personer att arbeta med. Familjen Wallenberg har historiskt varit skickliga här, delvis i kraft av sin storlek och maktposition. Det gäller både val av rådgivare, vd:ar och styrelseledamöter. Detta blir en av de största utmaningarna även för nästa generation.

Generationsväxlingen är oerhört viktig, både för sfären och för Sverige, eftersom den får stor betydelse för gruppens framgång. Förändringstakten i näringslivet är hög, och utvecklingen inom AI, som påverkar alla sektorer, ställer stora krav på förmåga till lateralt och abstrakt tänkande.

Tidigare svåra vägval har varit när man sållat bland innehaven för att ha råd att behålla makten i ett antal utvalda bolag. Scania såldes, och ägandet i Astra minskade efter fusionen med Zeneca. Investor misslyckades med sin vårdsatsning Aleris, som i somras såldes till Ambea. Däremot har de behållit nätsajten Doktor24. De har även behållit de klassiska industribolagen, som huvudsakligen har gått bra. De har ökat sina satsningar på onoterade innehav, vilket varit lyckat.

Stiftelserna är farstun till det mer exekutiva styrelsearbetet i FAM, Investor och dess innehav. Där tränas den nya generationen inför större uppgifter. 

Det krävs dock en rejäl sållning, för nu står potentiellt ett 30-tal personer på tröskeln. Många av dem är under 30 år, men det är en helt annan situation än nuvarande där tre de tre kusinerna, Jacob, Marcus och Peter jr, har delat upp arbetet mellan sig. De är nu alla 60 år fyllda. Inom fem-tio år bör de ha fasat in de bäst lämpade arvtagarna i det exekutiva styrelsearbetet.

Peter Wallenberg behöll taktpinnen i sfären länge. Han var ordförande i Investor till 1997, vid 71 års ålder, men fortsatte att betrakta sig som familjens överhuvud. Jacob Wallenberg var 42 år när han valdes in i Investors styrelse 1998, och han blev ordförande 2005, efter trotjänaren Claes Dahlbäck.

För sfärens och svenskt företagandes skull är det viktigt att tratten snabbt blir smalare så att en handfull adepter tränas mer målinriktat.

Wallenbergsfären lär genom sin framgång svenska folket något om vilka vi är och vad vi kan.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?