Hoppa till innehållet

Annons

Sveriges slopade arvsskatt borde vara en förebild

LEDARE. Sverige bör återinföra förmögenhetsskatten och arvsskatten, anser Thomas Piketty som intervjuades i senaste Di Weekend.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Thomas Piketty kallas ”stjärnekonomen”, och han är onekligen omsusad på ett sätt som endast förunnas intellektuella män från just Frankrike. För sex år sedan var han gäst på ett S-seminarium i Almedalen och det var kö långt ut i gränden.

Då var det 2014, Sverige gick till val och Socialdemokraterna talade därför extra mycket om ojämlikhet och skatter. 2018 var det val igen, och den sommaren tillsatte den S-ledda regeringen en jämlikhetskommission och talade om skatter.

Mellan valen brukar det vara annorlunda. S-ledningen vet att de skatter som brukar nämnas när man talar om jämlikhet är extra samhällsskadliga, men undviker helst att klargöra detta för sina sympatisörer.

Det finns två bilder av svensk skattepolitik. Den ena är mycket höga marginalskatter på arbete, relativt höga kapitalskatter samt höga och krångliga entreprenörsskatter.

Den andra bilden, lika sann, är att två extremt dåliga skatter är avskaffade, förmögenhetsskatten och arvsskatten. Det har gjort Sverige till ett bra land för investeringar och företagande.

Det är den andra bilden som Thomas Piketty rasar mot i en annan intervju, i Dagens Nyheter: ”Vad som aldrig upphör att förvåna mig är att svensk socialdemokrati avskaffade arvs- och gåvoskatten.”

Det är bara till hälften sant. Förmögenhetsskatten avskaffades 2007 av alliansregeringen efter viss tveksamhet, och S röstade emot. 

När arvsskatten avskaffades 2004 skede det däremot av en enig riksdag, även Vänsterpartiet var med, på förslag från S-regeringen då Magdalena Andersson var statssekreterare på Finansdepartementet.

Arvsskatt beskrivs ofta som en rimlig skatt. Ibland till och med som högsta rättvisa. Den tidigare finansministern Erik Åsbrink sa för några år sedan att det är den sista skatten som nattväktarstaten avskaffar. Men bilden av att Sverige är unikt med sitt avskaffande av arvsskatten stämmer inte. Anders Ydstedt och Amanda Wollstad visar i en ny bok att det är många länder som inte har arvsskatt och andra länder har höga fribelopp. Runt om i världen uppmärksammas arvsskattens förödande effekter för arvsskiften i familjeföretag. I USA är det mindre vanligt med riktigt stora familjeföretag just på grund av arvsskatten. 

Donald Trump höjde dock fribeloppet till 10 miljoner dollar för den federala arvsskatten.

När arvsskatten fanns i Sverige slog den mycket ojämnt. Den var fullt möjligt, men dyrt, att planera bort. Därför slog den hårdast mot måttliga arv, samt vid oväntade dödsfall där man ännu inte hade hunnit planera för arvet. För familjeägda företag var den förödande. Sally Kistner, änka efter Astras grundare, förlorade hela aktieinnehavet på grund av skatten. Denna tragedi anses ha bidragit till Fredrik Lundbergs beslut att flytta till Schweiz senare på 1980-talet. Arvsskatten var en avgörande anledning till att Ikea och Tetra Pak lämnade Sverige.

De som gynnades mest var konsulterna som tillhandahöll dyra försäkringslösningar för att arvsskatten skulle undvikas. Åldringar lurades till underliga upplägg där pengarna blev inlåsta och dryga avgifter debiterades.  Innan arvsskatten avskaffades bidrog den endast till 0,2 procent av de totala skatteintäkterna.

I Sverige går det numera att bli rik utan att bli sönderbeskattad. Det ska vi vara tacksamma för. Det gör att företag kan växa i Sverige och att entreprenörer kan fortsätta att vara aktiva ägare. Och Sveriges välstånd kan stiga.

Sverige har vaccinerat sig självt mot dåliga skatter genom kostsamma experiment med valpskatt, arvsskatt, förmögenhetsskatt, klåfingrighet (minns ni Lex Uggla, googla det!). Hur länge vaccinet är verksamt går inte att säga. Så för säkerhets skull: håll avståndet till franska stjärnekonomer.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från LexusAnnons

Tekniken bakom nya lyxiga elbilen

Banbrytande styrning, smarta funktioner och en smidig körupplevelse.

Nu är det världspremiär för RZ – Lexus storsatsning inom elbilssegmentet.

– Vi bygger inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Innovativ design och teknik – det är två världar som korsas i nya Lexus RZ. Detta är en av de första elbilarna som Lexus lanserar, men bygger på nästan 20 års erfarenhet av att utveckla fordon med elektrisk drivning. Lexus introducerade sin första elhybrid, Lexus RX, redan 2005.

– Nu bygger vi inte en vanlig elbil, vi bygger en Lexus, säger Takashi Watanabe, chefsingenjör på Lexus.

En mycket spännande nyhet kommer dock först om ett par år. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Frosteffekt i tak

Nya Lexus RZ har även en innovativ panoramatakfunktion, kallad Dimoramatak. Detta glastak har en frosteffekt som gör det möjligt att förvandla hela taket till en frostad yta med ett enkelt knapptryck, vilket ger skydd från solen.

För att skapa bästa möjliga väghållning och prestanda är RZ utrustad med DIRECT4, Lexus intelligenta fyrhjulsdrift. Systemet anpassar kontinuerligt greppet för alla fyra hjulen, och ger en smidig och responsiv körupplevelse.

Skräddarsy belysningen

Inne i kupén kan atmosfären anpassas efter ditt humör med hjälp av Mood Selector som låter dig skräddarsy belysningen med en palett på 64 olika färger. Kupén är också omsorgsfullt designad för att erbjuda största möjliga tystnad. Vindrutan är tillverkad av akustiskt glas, och dörrlister samt motorhuvens dubbla låssystem bidrar ytterligare till att minska påträngande ljud.

Som tekniken för energibesparing används infravärme i RZ för att komplettera klimatanläggningen och värma kupén snabbare och mer effektivt. Denna funktion använder infraröd strålning för att värma fasta objekt direkt framför elementen, vilket ger en känsla av en varm filt runt benen. Infravärmen minskar också belastningen på luftkonditioneringssystemet vilket gör att RZ sparar energi.

Slank design

Lexus RZ 450e är byggd på en dedikerad elbilsplattform och har utformats för att sticka ut bland sina konkurrenter med en slank och sportig design. Bakom ratten kommer du att märka att bilen är designad med föraren i fokus, med responsiv acceleration och inbromsning tack vara fyrhjulsdriften DIRECT4.

Förutom tekniska innovationer har Lexus RZ även utrustats med det omfattande säkerhetssystemet Lexus Safety System + inkl Proaktiv Körassistans. Lexus RZ är en elbil som tack vare sin tekniska mångfald levererar en enastående körupplevelse

– RZ har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra, säger Takashi Watanabe.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera