1515
Annons

Sveriges slopade arvsskatt borde vara en förebild

LEDARE. Sverige bör återinföra förmögenhetsskatten och arvsskatten, anser Thomas Piketty som intervjuades i senaste Di Weekend.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Thomas Piketty kallas ”stjärnekonomen”, och han är onekligen omsusad på ett sätt som endast förunnas intellektuella män från just Frankrike. För sex år sedan var han gäst på ett S-seminarium i Almedalen och det var kö långt ut i gränden.

Då var det 2014, Sverige gick till val och Socialdemokraterna talade därför extra mycket om ojämlikhet och skatter. 2018 var det val igen, och den sommaren tillsatte den S-ledda regeringen en jämlikhetskommission och talade om skatter.

Mellan valen brukar det vara annorlunda. S-ledningen vet att de skatter som brukar nämnas när man talar om jämlikhet är extra samhällsskadliga, men undviker helst att klargöra detta för sina sympatisörer.

Det finns två bilder av svensk skattepolitik. Den ena är mycket höga marginalskatter på arbete, relativt höga kapitalskatter samt höga och krångliga entreprenörsskatter.

Den andra bilden, lika sann, är att två extremt dåliga skatter är avskaffade, förmögenhetsskatten och arvsskatten. Det har gjort Sverige till ett bra land för investeringar och företagande.

Det är den andra bilden som Thomas Piketty rasar mot i en annan intervju, i Dagens Nyheter: ”Vad som aldrig upphör att förvåna mig är att svensk socialdemokrati avskaffade arvs- och gåvoskatten.”

Det är bara till hälften sant. Förmögenhetsskatten avskaffades 2007 av alliansregeringen efter viss tveksamhet, och S röstade emot. 

När arvsskatten avskaffades 2004 skede det däremot av en enig riksdag, även Vänsterpartiet var med, på förslag från S-regeringen då Magdalena Andersson var statssekreterare på Finansdepartementet.

Arvsskatt beskrivs ofta som en rimlig skatt. Ibland till och med som högsta rättvisa. Den tidigare finansministern Erik Åsbrink sa för några år sedan att det är den sista skatten som nattväktarstaten avskaffar. Men bilden av att Sverige är unikt med sitt avskaffande av arvsskatten stämmer inte. Anders Ydstedt och Amanda Wollstad visar i en ny bok att det är många länder som inte har arvsskatt och andra länder har höga fribelopp. Runt om i världen uppmärksammas arvsskattens förödande effekter för arvsskiften i familjeföretag. I USA är det mindre vanligt med riktigt stora familjeföretag just på grund av arvsskatten. 

Donald Trump höjde dock fribeloppet till 10 miljoner dollar för den federala arvsskatten.

När arvsskatten fanns i Sverige slog den mycket ojämnt. Den var fullt möjligt, men dyrt, att planera bort. Därför slog den hårdast mot måttliga arv, samt vid oväntade dödsfall där man ännu inte hade hunnit planera för arvet. För familjeägda företag var den förödande. Sally Kistner, änka efter Astras grundare, förlorade hela aktieinnehavet på grund av skatten. Denna tragedi anses ha bidragit till Fredrik Lundbergs beslut att flytta till Schweiz senare på 1980-talet. Arvsskatten var en avgörande anledning till att Ikea och Tetra Pak lämnade Sverige.

De som gynnades mest var konsulterna som tillhandahöll dyra försäkringslösningar för att arvsskatten skulle undvikas. Åldringar lurades till underliga upplägg där pengarna blev inlåsta och dryga avgifter debiterades.  Innan arvsskatten avskaffades bidrog den endast till 0,2 procent av de totala skatteintäkterna.

I Sverige går det numera att bli rik utan att bli sönderbeskattad. Det ska vi vara tacksamma för. Det gör att företag kan växa i Sverige och att entreprenörer kan fortsätta att vara aktiva ägare. Och Sveriges välstånd kan stiga.

Sverige har vaccinerat sig självt mot dåliga skatter genom kostsamma experiment med valpskatt, arvsskatt, förmögenhetsskatt, klåfingrighet (minns ni Lex Uggla, googla det!). Hur länge vaccinet är verksamt går inte att säga. Så för säkerhets skull: håll avståndet till franska stjärnekonomer.


Innehåll från Quant Service SwedenAnnons

Minskad totalkostnad och ökad livslängd med rätt underhållsstrategi i Greenfieldprojekt

Över hälften av den totala kostnaden för en anläggnings hela livstid fastställs redan innan den tagits i bruk. Därför bör varje aspekt vara noggrant genomtänkt redan i ett tidigt skede. Då säkerställer man att allt kan genomföras så smidigt som möjligt när det är dags att starta produktionen och minskar risken för oväntade situationer och oförutsedda kostnader.

En kritisk framgångsfaktor vid nyetablering av en anläggning är involvering av underhållsresurser i ett tidigt skede. När en ny anläggning och dess utrustning designas och köps baserat på RAMS-aspekter, det vill säga driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet, säkerställer du en hållbar och långsiktig produktion, vilket har en avgörande inverkan på investeringsavkastningen (ROI) och anläggningens prestanda.

En ny anläggning måste drivas ansvarsfullt och underhållas på rätt sätt för att den ska fungera som planerat. Vanligtvis överstiger kostnaderna för drift, underhåll och avveckling investeringskostnaderna med råge – det är inte ovanligt att dessa är två till tjugo gånger högre än de initiala anskaffningskostnaderna. 

Uppstartsfasen är vanligtvis komplex och det finns en stark press att hålla tidsplanen för att så snart som möjligt börja få avkastning på investeringen. Därför behöver varje företag vars ambition är en hållbar produktion en tydlig underhållsstrategi samt rätt metoder, kunskap och digitala verktyg integrerade i sina processer.

Mikko Haanpää, Business Development Manager för Quant Finland, har varit involverad i att utveckla underhållsverksamheten och -strategin på en av våra kunders nya anläggningar i Harjavalta, Finland.

– Genom att involvera underhållsexpertis redan i ett tidigt skede av ett nyetableringsprojekt säkerställer du en smidig upptrappning av produktionen och når hållbara produktionsnivåer snabbare. Dessutom kommer det att märkbart minska totalkostnaden under anläggningens hela livslängd, säger han.

Några av fördelarna genom Quants Greenfield Maintenance Concept:

• Tar hänsyn till hållbarhet redan från start med fokus på anläggningens hela livslängd, med hjälp av digitala analyser och simuleringar för att kunna ge underlag och alternativ för kostnadsoptimering.

• Fokuserar på RAMS-aspekter (driftsäkerhet, tillgänglighet, underhållsmässighet och säkerhet) samt livscykelkostnad redan i designfasen och dessa faktorer fortsätter att vara viktiga drivkrafter genom hela projektet. 

• Quant är en oberoende partner som stöttar kunder i kontakten med OEM och Systemleverantörer för att säkerställa att de långsiktiga målen för anläggningen uppnås.

• En väl utarbetad underhållsstrategi i kombination med implementeringen av underhållsprocesser förlänger inte bara utrustningens utan hela anläggningens livslängd.

Läs mer om Quant här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quant Service Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?