ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sverige och Storbritannien bör ha en särskild relation

  • CAN BE FUNNY. Gemensamt mellan Sverige och Storbritannien finns en frihetlig, rationell syn på företagande, en kontrast mot tyskarnas konsensuskultur och fransmännens dirigisme och förkärlek för det personliga och grandiosa. Foto: ALASTAIR GRANT
  • Foto: TT

I går varnade Investors ordförande Jacob Wallenberg åter för hård Brexit, denna gång i SvD. Ett avtalslöst utträde skulle leda till stora problem med tullar, köer och byråkrati. Ett handelsavtal mellan Storbritannien och EU måste till, helst av den typ som EU har med Norge, Schweiz eller Kanada, sade han. Värst är osäkerheten.

Det är lätt att förstå Jacob Wallenbergs engagemang. Banden över Nordsjön har länge varit täta, nära och personliga. Fortfarande finns en särskild koppling mellan britter och svenskar när det gäller synen på företag, frihandel och nationell suveränitet.

Banden går långt tillbaka i tiden. Fiskarna på västkusten har seglat till Doggers Bank så länge att de använder brittiska prepositioner i stället för svenska, att göra något för någon i stället för åt. Gadelius, Ekman och de andra handelshusen i Göteborg, startades när skottarna drev sjöfart på Kina. Enskilda Banken 1856, grunden för familjen Wallenbergs imperium och svenskt bankväsende grundades efter skotsk förebild. Jacobs farmor var till och med skotska, vilket bland annat ledde till att pappa Peter inte kunde träffa sin mamma under kriget eftersom hon skilt sig och flyttat tillbaka till London. 

Med företagen är det likadant. Britten Henry Bessemers patent för att göra götstål grundade inte bara den andra industrialismen utan också stålverket i Sandviken. 

Listan över kunskaper och relationer som korsat Nordsjön kan bli nästan hur lång som helst, en följd förstås av att britterna var först att industrialiseras och Sverige tidigt råkade bli moget att ta efter.

Numera står den svenska industrin sedan länge på egna ben i den globala världen samtidigt som britterna gått över till olja, gas, finansiella tjänster och media, eftersom brittiska överklassen inte hade så mycket till övers för ingenjörskunskaper utan hellre fördjupade sig i häxbränningar eller Shakespeares prosa.

Kolonialtiden bidrog. Tullmurar och gemensam valuta innebar att britterna kunde koncentrera sig på militär och hästpolo medan vi andra räknade, organiserade och till slut konkurrerade ut britterna. Kvar hos den brittiska överklassen, till exempel Boris Johnson, dröjde sig synen att internationellt företagande är förknippat med politisk maktutövning, som det en gång var i Ostindiska Kompaniet och Indien. Ett historiskt missförstånd som bidrar till överklassens arrogans när det gäller EU.

Trots att det brittiska näringslivet bytt skepnad har Storbritanniens relationer till EU stor betydelse för Sverige. Först och främst för att ordnade regler underlättar de dagliga affärerna, det vill säga export, import, transporter, resor, bosättningar, samarbeten, relationer och så vidare, det som Jacob Wallenberg talar om. Företagens vardag. Men också för att Sverige och Storbritannien alltjämt har gemensamma intressen.

Ett gäller synen på företag. Sverige lever numera på att hålla ihop komplexa globala, kedjor av tillverkning, ett osentimentalt, evigt, globalt slit.

Britterna försörjer sig å sin sida på att smörja världens finansmaskineri. Eftersom Storbritannien tappade sina industrier och på kuppen ägarna av kött och blod dominerar pensionsfonder och deras aktievärdesmodeller, det vill säga kortsiktighet och rationalitet.

Sådana värderingar präglar också Sverige, eftersom socialdemokraterna misstrodde ägande, beskattade det hårt och därmed öppnade för stort fondägande.

Gemensamt finns alltså en frihetlig, rationell syn på företagande, en kontrast mot tyskarnas konsensuskultur och fransmännens dirigisme och förkärlek för det personliga och grandiosa. En syn där företaget lever sitt eget liv i hård konkurrens som inte lämnar utrymme för överdrivna ambitioner eller bristande kunskaper om företagande hos reglerande tjänstemän i Bryssel.

Till detta kommer svenskarna språkliga gemenskap med britterna. Eftersom svenskar jobbat så mycket med export är de duktiga på engelska. Svenska SVT är en blåkopia av BBC, Expressen av The Daily Mirror och svensk kultur impregnerad med anglosaxisk kultur.

Bäst för Sverige vore därför om EU och britterna så fort som möjligt hittade ett nytt sätt att reglera sina relationer och åtminstone hamnar i den ekonomiska zon där Schweiz och Norge redan samarbetar utan större problem. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies